用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果到最後都係無學校收,咁應該點做??
go

如果到最後都係無學校收,咁應該點做??

其實如果已經到左合適年齡返幼稚園,但到最後都係無學校收,咁應該點做??
放棄??定搵政府求助??
唔讀我知係得既,不過呢個做法唔係主流,同屋企人人要返工,所以不能長時間教導...

請問樓主小朋友是否入讀K1?現在還未找到幼稚園?有冇寫信比waiting的幼稚園表示誠意?或者再問下你冇報讀的幼稚園還會收生嗎?黎緊呢2個月幼稚園開始要買書簿做校服了,手上有多過一個選擇的始終會選定一間,相信到時會有學位放出,不用太擔心,如不幸到時仍未能入學,可以再向教育處求助!

唔返幼稚園係可以,但比小朋友接觸多d人,學習群體生活對佢地有一定幫助的。

由於係十二月B,K同N都可以,不過我見K加N報左十幾間都係得三間waitting,所以問定有冇後路...
信已經寫了,可做都做了,所以唔知下步可以點做...
謝謝你的回答
學習群體生活我都覺得好重要,由其只得一個小朋友.

引用:由於係十二月B,K同N都可以,不過我見K加N報

九龍塘只報四間,其他全部馬鞍山

如真冇, 返下playgroup 等住先, 有時好遲先有位番出來.

回覆:ckinghin 的帖子

十二月可以出年做大b,應該會易d

回覆:fionapangcp 的帖子

試下沙田英藝,可能有位。

引用:試下沙田英藝,可能有位。 +

原帖由 ahman327 於 14-04-08 發表
試下沙田英藝,可能有位。
我今日都交左留位費,聽職員講開始有人放番d位出來,另外九龍塘奧基係新校,我有兩個朋友都係細b都收左你試下!

THX,大家,我會繼續努力

以我所知好多學校都即將有位放出黎. 最多應該係聖心 (因為佢本身多學位), 啟思, 合一堂等等都好有. 而家打去問吓有冇位, 直接講明自己係細B冇學位. 我朋友又係12月細B, 打去救世軍乙明都得到個K班位呀!! 加油呀唔好灰心!!

引用:以我所知好多學校都即將有位放出黎.+最多應

原帖由 kaman710 於 14-05-13 發表
以我所知好多學校都即將有位放出黎. 最多應該係聖心 (因為佢本身多學位), 啟思, 合一堂等等都好有. 而家打 ...
朋友話啟思k1 call waiting, 打去問下啦

我舊年有類似經歷, n班做大仔都冇offer, k班做細仔又係waiting. 我當時3,4月左右搵定d新校(例如奧基)做backup, 下晝班都照殺, 註左冊安心d先. 終於到7月尾先有其中一間心儀call waiting!!!!
求位都做左, 就唯有再等等添啦. 而家可以同時做o既係睇下有冇新校甚或邨校仲有位, 報定做個backup.

祝早日收call! :)