用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

我冇乜立場,只想講D fact俾大家知,家長自行決定:1, 眼科Dr收診金,不賣產品,冇乜利益衡突,去睇吓眼科Dr會否叫你用?
2, 去睇視光師,我不需俾診金·····
3, 香港法例不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配,why?
4, 近視成因係眼球過長, 屈你的Cornea而令你不用帶眼鏡,眼球一樣係過長,等同你每天帶住隱型眼鏡,不用帶眼鏡,算唔算冇近視,近視冇加深???????????

講完。God bless!
   9    0    0    0

lawsonmoon 發表於 14-4-8 16:29
我冇乜立場,只想講D fact俾大家知,家長自行決定:1, 眼科Dr收診金,不賣產品,冇乜利益衡突,去睇吓眼科Dr會否 ...

我聽說(再一次, 係聽說, 因為我本身無近視)帶矯視鏡戴開唔帶, 度數會上返, 而且, 中年後容易患黃班、視網膜問題。不過, 這些問題深近視的人也會有。

但點解依家咁多細路對眼有問題? 係咪醫學昌明咗, 所以發現早咗。

雖然我對這技術仲有保留,但眼見小朋友近視不斷加深,咁你仲有冇好嘅提議呢?真心問。

回覆 little_yolky 的帖子

吾帯是会上番架、NEE様視光師好清楚講到明。 対、近視深都会有YOLKY講GE問題。 無論任何野都有PROS & CONS、家長自己要衡量。 好多教育家講、過早要小朋友学這様、那様、会有好多害処、但EE+望望周囲、状況是点様、家長自知。

MONSTERPARENTS : same here, what can we do?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 Mighty 的帖子

Yes, what can we do??????
知道小朋友有近視已經好唔開心,要接新科技亦需要好大嘅勇氣。

自己亦有上網收集有關資訊,我極之樂意聽取別人嘅意見,但不是拋下一句好自為之就走咗去。

Jane1983    發表於 14-4-8 21:27

引用:回覆+Mighty+的帖子 Yes,+what+can+we+do?

原帖由 monsterparentss 於 14-04-08 發表
回覆 Mighty 的帖子

Yes, what can we do??????
同意

我哋做妈咪唔通唔担心?

回覆 lawsonmoon 的帖子

想回應你其中一條問題. Ok lens 是可以control axial length. 如果你用Google Scholar 打 "Orthokeratology and axial length" 你會找到很多研究論文. 以下這一份仲可以free download

Influence of Overnight Orthokeratology on Axial Elongation in Childhood Myopia

的结論是

Conclusions. OK suppressed axial elongation in myopic children, suggesting that this treatment can slow the progression of myopia to a                           certain extent.

利申: 我也研究Ok lens 和別的方法一年多, 才最近决定為小朋友用 Ok lens.在世上現時沒有又100%安全又好有效控制近視的方法.

聽講話唔好戴壓力鏡,但可以試下漸進鏡,睇遠時正常度數,睇近(做功課、閱讀)可以淺度數d,希望減慢加深速度。

BallBallMaMa  漸進鏡真係好有用!  發表於 14-4-14 09:18

回覆:成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

我仔眼科醫生好决绝叫我不要比仔配壓力镜,佢認為風險太大,不值得冒

ha8mo 發表於 14-4-8 17:47
請問是根據哪條法例和條文?謝謝
嗱,係咁既。我講D事實俾你知,但我冇責任和時間去揾條文俾你睇,如果你google都懶的話,我教你拿部smartphone去樓下眼鏡舖,同視光師講,我錄緊音的,想借問一聲小兒未夠七歲,想問下冇醫生紙你係咪唔可以同佢配眼鏡?佢講既我諗你會信吧!記住提佢錄緊音,小心釘牌呀!

Aerosol_Ma 發表於 14-4-8 21:55

想回應你其中一條問題. Ok lens 是可以control axial length. 如果你用Google Sch ...
我既工作經常幫客戶搵十間八間顧問公司寫硏究報告,不同公司有不同sample size和population。我地只會用一個半個結果合用既俾客户,其餘不合用的根本冇人會睇到。
舉例,手机電磁波對腦細胞影響,兩大陣形可以出完全相反的研究結果。一般人睇這些報告要注意:
1,是否在有名的journal published
2,是否獨立機構造,乜人funding的
3,不同機構有相同结果,or來來去去只是一個兩個造
4,sample size夠大吗?取樣有問题吗?
5,幾多%difference,重要吗?
6,怎樣可度活體小童眼球長度,會準確嗎?
·······等等

ACE2126  thanks for sharing  發表於 14-5-4 00:59
MyFairLady2014  講得非常好,不應盲目相信個別的研究報告,應先了解做那研究的背景及動機  發表於 14-4-12 09:42
MrBeast  Lies, damned lies, and statistics   發表於 14-4-9 17:38

我都係真心想問,係邊條香港法例,指明"不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配"

我google 唔到,既然你知,可否明言邊條法例?

In fact, my optician is quite honest.  I talked to him for an hour (or over an hour???) He said wearing 壓力鏡, the only benefit that I understood from him, is that you only DO NOT have to wear glasses during day time.  There is no guarantee that it helps reduce the degree of shortsightedness and prevent it from increasing.  And he also admits that there are pros and cons on wearing it.  I also checked with my optic doctor, he opposed my kid wearing 壓力鏡.  I further checked with the optical shop close to my district, he did not make it clear on the pros and cons but he also admit he won't let his kids wearing it.

To conclude all what I got, I decided NOT TO LET MY KID WEAR 壓力鏡.  In fact, wearing spectacles, is not the end of the world.

Of course, it's up to the parents to decide what the best way for their kids.

MyFairLady2014  非常理智及明智的決定  發表於 14-4-12 09:44

回覆:tws2010 的帖子

眼科醫生一般都唔讃成帶壓力鏡,連隱形眼鏡都覺有risk,反而對激光矯視評價正面。有醫生朋友話:你睇啲眼科醫生十個差不多十個都帶普通眼鏡,就知最好最安全係㸃啦!

qkhui  佢地連激光都唔會做  發表於 14-5-14 09:58
BB312    發表於 14-4-29 16:36

little_yolky 發表於 14-4-8 17:27
我聽說(再一次, 係聽說, 因為我本身無近視)帶矯視鏡戴開唔帶, 度數會上返, 而且, 中年後容易患黃班、視網 ...
聽講話而家d細路多戶內活動(以前放學通山跑),番成日學後唔喺補習就畫畫睇書打機(而家仲有手機),好少望遠,唔近視就有鬼。

有d小朋有唔喺正常加深,就算唔睇太多電視唔打機唔閱讀,都可以3幾個月深百幾二百度,快到家長心寒,所以先好desperate,要戴壓力鏡,試睇可唔可以減慢加深速度。

MyFairLady2014  遺傳是近視加深的主因  發表於 14-4-12 09:45

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-4-8+17:27+

原帖由 Yanamami 於 14-04-10 發表
聽講話而家d細路多戶內活動(以前放學通山跑),番成日學後唔喺補習就畫畫睇書打機(而家仲有手機),好少望 ...
同意,希望唔好加深,稳定住個度数捱過發育期,之後可以唔戴,希望就算要做激光都唔好太深近视

我同MONSTERPARENTS一様、当初知道小朋友有近視、係幾SHOCKED&吾開心、我自己視力非常好的、所以没有想過小朋友有近視問題、ALSO she didnt have TV or computer time until she was older.  Even now only 30-45mins is allowed per day. 但近視STILL加深得好快、所以有点不知所操。 OK LENS一定有PROS&CONS,好似特敏福、D人以為好過一般PARACETAMOl、BUT EE+又話一様、真係吾知WHO OR WHAT TO BELIEVE. 大家都是討論一下、「個種我講野、NEI要聴」態度、吾WORK架.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 samer 的帖子

that's why I said my  視 光 師 is very honest and professional.  He did not just hard sell and push me to try 壓力鏡 but told me the pros and cons. He really told me that there is no guarantee on reducing or help prevent, but the only benefit is you do not have to wear spectacles during day time and if you don't wear 壓力鏡 at night for one or two days, the shortsightedness will come back.
‹ 上一主題|下一主題