用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
樓主: lawsonmoon
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

ACE2126 發表於 14-5-12 16:39
樓主,請問眼球愈發育愈過長,近視愈來愈深,除了戴眼鏡矯正光線之外,便別無他法,只得接受愈戴愈深,永不 ...
醫學界認為近視是違傳和生活方式形成。睇嘢越用力(長時間睇近嘢,光線不足), 都會加快近視速度。但近視加速一般不是直線的,小學是高峯,中一二已減速了。我自己小三一驗就三百度,第一幅眼鏡,中一就停了,一生人最高度數是475。所以想在小學減慢加深,因從減少“用力”着手。建議買kitchen用的timer俾小朋友閲讀和做功課,每廿分鐘響鬧提佢地起身睇吓遠嘢。Dr話八百度那些叫深近視人氏,違傳因素多些。

ACE2126 發表於 14-5-12 20:11
岩岩經過呢帖
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2789551
冇乜時間和興趣睇咁多療法。但如果真係有效,原因都係令你眼部放鬆和少咗長時間睇近嘢。

ACE2126  oic, thanks  發表於 14-5-13 16:53

lawsonmoon 發表於 14-5-9 16:21
今日終於有時間同你詳細討論,答覆如下:
1, 好彩你是原文貼出來,你講既嘢又曲解原文,你唔好理筆者以生意人 ...
香港電台:中大研究,感染性角膜炎個案近四成涉「OK」鏡
https://hk.news.yahoo.com/%E7%A0%94%E7%A9%B6-%E6%84%9F%E6%9F%93%E6%80%A7%E8%A7%92%E8%86%9C%E7%82%8E%E5%80%8B%E6%A1%88%E8%BF%91%E5%9B%9B%E6%88%90%E6%B6%89-ok%E9%8F%A1-042300128.html

ACE2126  正人視聽, 功德無量  發表於 14-5-13 16:56

有線新聞也有報導

樓主真係用好多時間同精神去反對矯視鏡,的確非一般家長所為。

回覆 lawsonmoon 的帖子

謝謝你及欣賞你長久以來的堅持,真心佩服。真的是救救小孩。

我當初都猶疑應否給小朋友試用(當初還沒有看到你的post. 幸好遇到有良心及誠實的視光師,我化了個多小時去理解視光師, 又去眼科去問,自己的眼鏡鋪,我理解到幫助不大,最大好處只是日間不用戴眼鏡而已。我drill到OK鏡視光師,一旦不用,度數會返彈,那為何冒險。

其實有框眼鏡ok架,自己自少都戴,從來不覺有問題

回覆 tws2010 的帖子

我 自己 都 是contact lens user.    就  算contact lens   都 有  風險,   我  寧願  小  朋友  長大  自己  選擇, 自己  可以manage 風險

引用:Quote:lawsonmoon+發表於+14-5-9+16:21+今

原帖由 lawsonmoon 於 14-05-13 發表
香港電台:中大研究,感染性角膜炎個案近四成涉「OK」鏡
https://hk.news.yahoo.com/%E7%A0%94%E7%A9%B6-%E6 ...
你咁質疑ok lens,其實亦應該質疑埋呢班中大專家推介既阿托品藥水,呢隻藥水好傷眼,中大專家如果以眼睛健康為大前題講ok lens風險,侷地無理由介紹人用阿托品時卻又對呢隻藥水既巨大副作用絕口不提。

同樣道理,而你咁關注小朋友既眼睛健康,亦無理由只反對ok lens而不反對atropine.

joyce1234 發表於 14-5-14 00:20
你咁質疑ok lens,其實亦應該質疑埋呢班中大專家推介既阿托品藥水,呢隻藥水好傷眼,中大專家如果以眼睛健康 ...
你又睇D唔睇D嘞,我係#69咪講咗唔好用,副作用超高囉!我係反對用入侵性或藥既方法用在小童不必要的治療。
尼班Dr今日有話atropine高副作用,但轉頭話試緊低劑量可減低副作用,仲recruit D小朋友做實驗。我真係唔明HK咁富裕既社會都會有人俾D仔女試新藥?我在外國時多數係D為咗錢或有絕症既人才去試新藥,反正nothing to lose。

引用:Quote:joyce1234+發表於+14-5-14+00:20+你

原帖由 lawsonmoon 於 14-05-14 發表
你又睇D唔睇D嘞,我係#69咪講咗唔好用,副作用超高囉!我係反對用入侵性或藥既方法用在小童不必要的治療。
尼 ...
今次我最同意你呢個回應嘞,bingo !
我都心諗,搵小朋友做阿托品實驗?有冇搞錯!

回覆 lawsonmoon 的帖子

因為不少家長迷信 "專家" 威權及缺乏獨立思考之過!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

joyce1234 發表於 14-5-14 00:59
今次我最同意你呢個回應嘞,bingo !
我都心諗,搵小朋友做阿托品實驗?有冇搞錯!

...
我一直都好consistent,只係你不求甚解,睇D唔睇D。用OK鏡都係揾小朋友做實驗。

回覆:lawsonmoon 的帖子

雖然用不着,都多謝你的專業提醒!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

第日大咗,用激光激走佢!

激光都有SIDE EFFECTS架!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

lawsonmoon 發表於 14-5-14 19:23
我一直都好consistent,只係你不求甚解,睇D唔睇D。用OK鏡都係揾小朋友做實驗。
我都好想話你知D唔知D, 但我一直冇講到出口. 論壇討論貴在互相尊重和禮貌, 同你討論真係少啲EQ都唔得.

lawsonmoon  我的職業病!  發表於 14-5-15 00:03

回覆:lawsonmoon 的帖子

我仔6歲已500度,遺傳因我本人千三度。我也好擔心好迷網,曾經也在bk尋找方法,如ok lens及葯水,好想幫到兒子。幸好最後,我先生對我兒子的醫生與視光師的意見非常信任(並沒有利益衝突的政府醫院,醫生與視光師是自己的好友), 他們反對我兒子用ok lens, 因他說減了眼前度數,但眼球長度而引致的疾病風險不能減,反而每天用ok lens 日日也增加風險,药水也不建議用,因有後遺症。他們只建議我每日户外一小時,假日去郊外,定期檢查眼睛,而我兒子每功課十五分鐘(計時器)便休息看遠。他們叫我們要放鬆自己,放過孩子(不要太緊張及要兒子用ok lens 或葯水),近視遺傳不能改變,亦不是天大問題,比如我本人千三度也無甚麼問題出現,只要定期檢查,留意眼底健康,相反,只着眼近視度數多少,但眼底不健康也沒用。所以我好明白樓主的好意

sonkhl  清晰,好。  發表於 14-5-14 22:47

回覆 ANChan59 的帖子

Absolutely agreed with you.  
‹ 上一主題|下一主題