用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
樓主: lawsonmoon
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

回覆 MyFairLady2014 的帖子

Lasik  我 無 做,  而 家 的 年 紀 做 都 無 用,  多 吃 杞 子,  視 光 師 教 的,  好 過muk 莓muk莓 好 多

little_yolky  靚杞子沖水飲, 無胃痛就可以食埋。幾好食的。  發表於 14-4-14 14:30
MyFairLady2014  眼科醫生叫食藍梅  發表於 14-4-14 08:39
Yanamami  杞子煮汤定就禁食?  發表於 14-4-13 21:46

回覆 Yanamami 的帖子

我 個都沒有打機成日用電腦的習慣,  更 少 看 手 機,  無 計,  遺 傅,  盡量 小 心 mon 住...

回覆 Yanamami 的帖子

做 父母 擔心 我 明 白,  我 只 希望 小朋友 度 數 不 要 太 大 的 變數... 香港 地 少 見 樹木 多見 人,  高 樓大廈 林立,  地方 又 窄,  少 用 神 讀 少D書 都 難,  有muk 辦法5 近 視...sigh

小兒有用Atropine一段時間,確時阻止度數加快。因姐姐在內地爲眼科醫生,她與她的同事都給自己的小孩使用。聽說中大也在做。

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

因為小兒都有近視,睇過眼科醫生及視光師,然後自己上網查了一大堆資料.
正如你所講, 其中2種比較有效控制近視加深的方法是1) atropine (2) Ortho-K ,即角膜矯視. 另一種漸進鏡,好似未有好solid的研究指能夠有效減慢近視加深.

講到atropine或Ortho-K那種方法好一點,我發現一個有趣現象,就是視光師都認為Ortho-K好一點,反而我問過的視光專家(有別於眼鏡鋪的視光師,他是在大學專門研究近視問題)就反對用atropine. 相反, 我問過的眼科醫生,就好反對用Ortho-K,反而建議用atropine.

有趣的是, 如果你用Ortho-K,你係去幫襯視光師而唔係眼科醫生, 但如果你係用atropine,你係去幫襯眼科醫生而唔係視光師.

然後,我自己搵咗一大堆資料,知道呢兩種方法都有其好處(減慢近視加深)及副作用. atropine中文叫散朣劑,就類似小朋友驗眼要滴放朣藥水以便放鬆眼部肌肉(睫狀肌)的原理一樣. 用atropine減慢近視加深,係要每日都滴呢隻藥水,令眼部肌肉放鬆,從而達到減慢近視加深的情況(近視加深係因為眼部肌肉長期緊張,失去彈性).但副作用係,長期用呢隻眼藥水,會令朣孔散大,令大量光線包括太陽的紫外線進入眼睛,對視網膜不好,所以滴散朣劑的小朋友如果在陽光普照下活動,醫生建議需要戴太陽眼鏡. 另外亦有副作用好似畏光,看近的東西會模糊等等...

用atropine在台灣比較流行.各位如果有興趣,可以自行google,便可以搵到大堆資料. 不過我對這方法很有保留,因為每日滴藥水(睇過有啲用家話小朋友滴時會覺得痛)+過多的吸收紫外線,我好擔心長此下去對小朋友眼睛的影響好大.

至於Ortho-K,最大既副作用應該係有機會令到角膜受損(可能因為清潔不夠,或因為小朋友戴矯視鏡時捽眼..等等), 角膜很容易受損的, 但輕微既損傷又可以很快的自我復元. 但當然,嚴重角膜受損可以好大件事. 至於呢個問題係唔係可以避免, 我諗清潔方面,只要日日跟足程序,大致應該冇問題.但小朋友瞓覺時捽眼,則無得避.

所以我都十五十六. 不過如果在atropine同Ortho-K之間揀, 我一定唔會用atropine.

先聲明,我冇利益衝突, 我只係一位好擔心小兒近視不斷加深的普通家庭主婦,所以自己不停去搵有關資料而已.講咁多,係想講大家如果真係想知更多,其實google一下查證一下,係可以搵到更實在既資料.

我認同樓主話,大家係考慮各類方法去減慢小朋友既近視時,應該要搵齊pros and cons , 一定唔可以輕率, 但至於樓主話"香港法例不讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,要有眼科醫生證明有近視才可配" ,我就認為這不是事實.  因為如果真係事實既話, 唔好講話眼鏡8X, 就連理工大學視光診所入面的視光師,全部都違法/違規. 如果真係事實,我首先就會去投訴幫我仔配眼鏡那位視光師.

我女是用蔡司成長樂鏡片,用了四個月係每隻眼加深左175度!看來對於天生易近視的人無乜幫助,如果這個速度佢暑假咪500幾度近視。請問用了藥水後一年內會否繼續加深?

另外紀子洗乾淨後可以放在飯面焗熟吃,飯熟後才放!之前我女不肯,現在我會迫佢吃。

回覆 joyce1234 的帖子

謝謝妳這麼詳细的答案。我在上-年巳經在BK講過差不多的事實。Ok lens或Atropine主要用在小朋友,去控制近視而被免日後深度近視而引起的各種眼疾。長大了等近視stable了以後,便不用做這些工夫了。戴什麼或做LASIK也可以。

妳我也看了很多資料也就想告知大家。

MyFairLady2014  可是你們没有有正確理解及分析所看的資料,分分鐘被誤導及誤導別人  發表於 14-4-14 09:08

香港法例不讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,要有眼科醫生證明有近視才可配" ,可能是有誤解吧 , 不然理大學位視光師畢業生可會上街抗議.

香港視光師分四個級別 , 一般眼鏡店都是普通負責屈光檢查 ,
我理解應是七歲以下兒童需要笫一級別註冊視光師處理.

lawsonmoon  你可能説對,that‘s why 好多朋友在眼鏡店不提出就幫他配,如配出就唔敢配,着他們去拿醫生度數。  發表於 14-4-15 16:24

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 14-4-9 09:21
聽講話唔好戴壓力鏡,但可以試下漸進鏡,睇遠時正常度數,睇近(做功課、閱讀)可以淺度數d,希望減慢加深 ...
我細仔一年加深75度近視,都在理X戴左一年漸進鏡,第二年依舊加深75度,個視光師話細仔係佢跟開的client 中加得最快的top three,成績攞top three 就話啫,

Yanamami  加75度實屬小兒科。

簽名被屏蔽

回覆 joyce1234 的帖子

謝謝你提供詳盡資料,我也是位十分擔心小孩近視不斷加深的媽媽

那按你的说法,中大眼科系搞招募小童使用阿托品加渐进镜,并说有效,也是有违道德的嫌疑,那该信谁?毕竟我们都非专业人员。

joyce1234 發表於 14-4-13 23:21
回覆 Aerosol_Ma 的帖子

因為小兒都有近視,睇過眼科醫生及視光師,然後自己上網查了一大堆資料.

我本身有深近視,兩個仔都有近視,但大仔在小三才開始戴眼鏡,現在12歲多,已進入青春期,又用手機,我以為佢的近視會加深好快,但都只是200幾度近視,今年驗眼,近視度數都是差不多,反而近視還少了25度,
而細仔五歲時已200度近視,每年加深75度以上,他沒有手機,很少看電視電腦,佢試過用漸進鏡,對減慢加深近視速度無效,到小二時,已加到450度,於是決定試下OK鏡,至今已戴了一年多,再驗眼,到目前為此,近視度數沒有加深,而眼角膜亦沒有受損,大家都知道深近視的後為症可以很大,但作為父母的,唔通由他繼續深下去?只好盡量試下,
我當然聽很多例子用OK鏡無效或對眼鏡有害等資訊,我亦知道DR反對戴OK鏡,,可能我自己有戴contact lens十多年,(現在做左lasik),自己依足清潔的指示及有適當的配戴程序,touch wood,我從沒有因為戴contact lens 而患上眼疾,可能因為咁,我亦放心比細仔戴OK鏡,當然,清潔的程序是由我做啦啦!
我知道市面上有些做OK鏡的店鋪好平,平得不大合理,大家小心選擇適當的店鋪,應可減低風險

MyFairLady2014  你兒子戴OK鏡好似減慢了近視但這未必與戴OK鏡有關,我孩子沒有戴也能減慢近視加深  發表於 14-4-14 10:00

MyFairLady2014  你兒子戴OK鏡好似減慢了近視但這未必與戴OK鏡有關,我孩子沒有戴也能減慢近視加深
你的分析亦可,只是,作為家長都係試下,唔想細仔都深近視得太快,到目前為止,還有其他方法嗎?

Yanamami  Contact lens喺soft lens o咼,壓力鏡喺硬鏡,危險應該大好多。  發表於 14-4-14 10:20

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

那医药管理局网页上怎么也有这个建议。我不太熟悉本港机构,这个机构的权威性可信任吗?谢谢

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題