用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
樓主: lawsonmoon
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

tws2010 發表於 14-4-11 23:23
回覆 samer 的帖子

that's why I said my  視 光 師 is very honest and professional.  He did not just  ...
唉,係囉,好多人講極都唔明,眼科Dr都可以賣這些服務,點解十個有九個Dr都唔想賺這些錢呢,自己諗吓囉。有人有睇少少雀班去睇Dr,醫生話冇乜嘢,正常啫;佢去美容院人地話日日曬下太陽燈會冇咗雀班。未計曬燈既副作用和危險性,雀班係冇咗or黑咗睇唔到呢,有人就係鐘意信美容院而唔信Dr。不過,自由選擇啊,冇問題的。

昨天下午,我帶阿囡去驗眼,結果她短短半年已加深了一倍近視!今年她只得七歲,該如何做好,下星期約了專科看。唉…現在可以做到的便是限制她每天看書時間及睇住她做功課!真係好擔心又好唔開心!

我女已用漸進鏡,ok鏡真係不太想用,個risk好大!可以做到的真的不多……

簽名被屏蔽

她的加深速度,我估要三個月check眼一次!週末課外活動要cut, 等她可以看書同做多些户外活動,功課時間我會坐她隔離留意佢坐姿,平日盡量比多過一個鐘户外動她,限制看書時間!約左專科看,我打算找多一位睇佢!中文不再迫得她太緊,現在我不再介意她沒温書去考試啦!其實我女女一星期也沒多看過一個鐘電視及電腦,不過她最喜歡看書,睡眠時間比一般小朋友較短及難入睡!

回覆 MyFairLady2014 的帖子

近視is not the end of the world.   相信 有 好 多 家 長 都 有,  多 吃  己 子 對 眼睛 都 好ga

回覆 lawsonmoon 的帖子

幸好 自己 不 是 貪 美麗 一 族,  近 視 亦 無 防,  美 容 院 好 耐 無 去,  希望 小朋友 亦 不 過 份 愛 美...

簽名被屏蔽

tws2010 發表於 14-4-12 22:18
回覆 MyFairLady2014 的帖子

近視is not the end of the world.   相信 有 好 多 家 長 都 有,  多 吃   ...

我朋友個女有6XX~700度(P4),沒有戴壓力鏡。但就好擔心女近視一路不正常加深,以至日後易視網膜脫落或提早黃斑病變。我女都有3XX(也是P4),都是怕發育期間加深得更快。但就是不敢戴壓力鏡。兩小孩都沒有打機成日用電腦的習慣,亦不是書蟲,已多吃藍莓之類,就是令人擔心度數不斷上升呢~~

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

回覆:成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

我仔k2去大口環驗眼,因為佢本身CAC有file所以可以去政府大check。當時政府視光師寫紙叫我自己去眼鏡舖配(反正政府無),仲再三叮囑叫眼鏡舖唔好調節度數。我都唔太明白唔通政府視光師都犯法?定覺得唔係佢配唔關佢事?

簽名被屏蔽

Charlotte_mom 發表於 14-4-13 11:52
我仔k2去大口環驗眼,因為佢本身CAC有file所以可以去政府大check。當時政府視光師寫紙叫我自己去眼鏡舖配( ...
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科醫生?我太太去過母嬰健康院,她説那個驗眼的是醫生。另他又叮噣你不要讓眼鏡舖的視光師改度數,有乜潛台詞?如大家都是視光師, 咁點解一定要跟佢度數?人地一定冇佢咁準?

little_yolky  我去間母嬰健康院, 驗眼果位唔係醫生, 佢叫我哋叫佢姑娘。  發表於 14-4-14 14:28
MyFairLady2014  其實冇話一定要跟,你唔跟佢更加無需承擔責任  發表於 14-4-13 13:46

小朋友近視家長只是擔心,不關乎愛不愛美!四個月後每隻眼加175度,相信對於做父母來說不會不擔心!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-13+11:52

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-13 發表
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科 ...
唔係醫生,因為全程都無叫過醫生兩字,title上亦無。佢叫眼鏡舖唔好改度數,因為發現我仔鴛鴦眼嚴重,要認真戴眼鏡怕佢變lazy eye,而市面有d視光師鐘意驗眼後調較度數減一d加一d(唔好問我點解我唔識),例如減d怕初戴會暈,或者配深d近視就散光。政府視光師叫我叫眼鏡舖唔好咁。可能因為在大口環果度已經驗左好多野,結果會比眼鏡舖準備同徹底(掛?)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-13+11:52

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-13 發表
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科 ...
唔係醫生,因為全程都無叫過醫生兩字,title上亦無。佢叫眼鏡舖唔好改度數,因為發現我仔鴛鴦眼嚴重,要認真戴眼鏡怕佢變lazy eye,而市面有d視光師鐘意驗眼後調較度數減一d加一d(唔好問我點解我唔識),例如減d怕初戴會暈,或者配深d近視就散光。政府視光師叫我叫眼鏡舖唔好咁。可能因為在大口環果度已經驗左好多野,結果會比眼鏡舖準備同徹底(掛?)

對呀!絕不是擔心美觀問題,只是小一就有近視,想像唔到中一會有幾深。如果由得佢加深,到大個再做Lasik,亦不是好辦法。

回覆 Yanamami 的帖子

這正正是我坦心自己小朋友。如果近視大於600度, 以後可能有好多眼本身問題。妳巳經提了。現在只有2種比較有效可以控制小朋友近視加深; (1) atropine 和(2) Ok lens. 大部份眼科醫生用提議用(1). 但Atropine 本身也有問題。所以一定要問多o的和自己比較風險。是自己小朋友的事, 一定要自己作決擇。這兩種方法不會減少度數, 只是將加快速度減慢。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題