用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來 Oxford Reading/ Story Tree 係咁好
樓主: Lily2003
go

原來 Oxford Reading/ Story Tree 係咁好 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hoihoima+於+14-4-10+09:21+編

原帖由 hoihoima 於 14-04-10 發表

回覆 hoihoima 的帖子
可能是香港生活環境問題,令我們覺得有鄰居由隔離屋偷望我地會好核突。但試想下,如果你間屋前有個花園,在ORT 內的人物關係是很和諧,鄰居間好似一家人般守望相助,當佢知你在花園玩遊戲,八掛望下,在外國真係好平常,我和孩子謮書時就是這麼想的,孩子見到有人偷望,也會哈哈大笑⋯⋯⋯在孩子面前何必想得太負面呢

IwanBB  大人細路見到佢都會笑起來^^  發表於 14-4-16 15:14
HaYi  agree, funny guy !  發表於 14-4-10 13:26

haihaimom 發表於 14-4-10 10:09
I love the pictures too, 個半光頭男人是故事內既重要人物,stage 10開始會有交待。 ...

哦,我的大孩子還沒有讀到第十級就轉戰其它小說了,怪不得我們不知道這個重要的角色!謝謝你!

oh, ORT 小朋友好喜, 以前我大仔幼稚園都用作讀物, K3好似是stage5, 對好多小朋友來說是淺, 但細心跟下句子都幾好.

ORT內容吾算有趣,但起碼乾淨,意識好。好似Junie B,稱呼亞媽做"that woman",講嘢又無也規矩..l

回覆:hoihoima 的帖子

真係吾講吾知,我個仔都超留意個光頭亞叔

醒目開學勳章

回覆:原來 Oxford Reading/ Story Tree 係咁好

ORT入面仲有個校工叔叔都好有趣,有時會出現在adventure做壞人,又或做士兵,我個仔睇得好開心,成日話"又係呢個叔叔"

回覆:welcome 的帖子

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-04-08+發

原帖由 芝士BB 於 14-04-09 發表
講笑!只要你細心D,你會發現ORT 插圖有好多幽默的地方,可能真的是各花入各眼。

...
係, d圖畫有d好好笑ga

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-04-08+發

原帖由 芝士BB 於 14-04-09 發表
講笑!只要你細心D,你會發現ORT 插圖有好多幽默的地方,可能真的是各花入各眼。

...
系牙,隔離屋成曰突个頭出梨莊

回覆:原來 Oxford Reading/ Story Tree 係咁好

我對仔女都好鍾意睇,成日睇圖已經笑緊,睇埋字仲笑得大聲啲😆

簽名被屏蔽

fatfatwong 發表於 14-4-11 12:09
其實知唔知係邊間補習社?

可以參考呢個

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2763335&extra=page%3D4&page=1

It's very hot for long time.

The Illustrator Alex Brychta is a world famous illustrator. We love the pictures, full of amusing details.

回覆:twolilmonkeys 的帖子

ORT 係超班讀物。插圖full of details , 內容更超正,好合適又唔太露骨咁講國民教育,教英國核心價值。不過未必每個家長及吳克儉,梁特首buy .有一本講述kipper 去 Picnic, 見到架皇家空軍直升機,之後出發救人,唔洗用口話空軍係文明之師。一個故事講政府要開發郊區剷走樹林,kipper 一家聯同村民去咨詢大會反對,佢地想與大自然為鄰,唔要起高樓,之後上街去市政府抗議遊行,做長毛,最後成功爭取!故事內有個小朋友係坐輪椅,强項係係樹立搵動物!另一故事講kipper Grand mum 家旁要起公路,全部人唔開心,以後無得fly kite , 最後係果道揾到絕種蘭花,要保育,所以要停工,全部人開心返哂!
ORT claim 有八成英國學校選用!
香港要發展,起路起樓填海,海豚小左唔係問題,唔好阻人發逹,中港大融合。
現開始明白林鄭,梁特首點解要送仔女去英倫讀書

引用:ORT+係超班讀物。插圖full+of+details+,+內

原帖由 samchan2179 於 14-04-13 發表
ORT 係超班讀物。插圖full of details , 內容更超正,好合適又唔太露骨咁講國民教育,教英國核心價值。不過 ...
建議梁特首將ORT 列為禁書,以免荼毒下一代

ORT 真係唔錯, 插圖絕對係超正.
個仔無本書會知作者, 更加唔會知插圖係邊個.
但係就講得出 Roderick Hunt 同 Alex Brychta .   <--- 唔好意思 , Brychta 唔可以用 phonics 拼到出黎. 企圖用 phonics 拼必錯.
以前係書局買過 套裝d, 好似二舊水有6本. 買齊11個stage應該100本樓下, 咪幾千, 駛唔駛老番呀 ??
呢系書係有 有聲的, 似係 RP, 絕對唔係美音.
Stage 5有本 It's not fair. 講 King Arthur.  睇過呢本, 大個小小同佢睇 Merlin (BBC劇) 又再同佢提番本書.

無知人 發表於 14-4-14 09:29
ORT 真係唔錯, 插圖絕對係超正.
個仔無本書會知作者, 更加唔會知插圖係邊個.
但係就講得出 Roderick Hunt ...

唔好意思, 我英文差, 但好想知Brychta點讀, 可以教我嗎?

我英文仲差, 都唔知佢名字正確 IPA 係點, 講唔到到俾你聽.
俾個 link 你,  一開如就講佢個名, Alex 都會上鏡. 成段對話口音係一流的.
原來佢畫左 Floppy 3 千次以上, 書本有成 500本.

Interview with World Famous Illustrator Alex Brychta
https://www.youtube.com/watch?v=0USwDRW8Vww
‹ 上一主題|下一主題