用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問Think, York, SC, KM及方方的特色,可分享嗎?? ...
樓主: cristalfung
go

請問Think, York, SC, KM及方方的特色,可分享嗎??

比較適合文靜坐定型, 自理很好, 佢地好知自己邊D可以做, 唔可以做, 例如茶點時間放好荼點, 杯, 毛巾及盒响枱, 手放大脾, 等唱完歌仔一齊食, 玩SIR滑梯要排隊, 一個跟一個...
有兩位班主任及一位EE, 因PM係一本地一NET, 自動識見人講人話, 見鬼(NET)講鬼話, 個個星期教新歌

每星期兩頁簡單工作紙, 其餘勞作堂上做, 大約一個月一次要家長參與活動, (可不參加)
N班老師細心, 清楚小朋友性格, 用唔同方法教導佢地, 如冇返學佢地都會放學打嚟關心小朋友...

純粹個人感覺, 只作參考

回覆 siuangel1 的帖子

我都會咁揀, 感覺york好似都好搵家長錢咁

引用:回覆+siuangel1+的帖子 我都會咁揀,+感覺y

原帖由 happybbpig 於 14-04-09 發表

我都會咁揀, 感覺york好似都好搵家長錢咁
雖然話間間學校都搵錢,但york係更甚。

回覆:請問Think, York, SC, KM及方方的特色,可分享嗎??

對我黎講,York 教育質素我好滿意。同時,我好鐘意個校舍。

n班仲要開3個時間tim

回覆:請問Think, York, SC, KM及方方的特色,可分享嗎

同意York好搵錢,不過都要家長經學校買先有得賺。好似有啲精明家長,全部出去買,唔join茶點,DVD唔買。 PN嘅嘢K1用番,禁每個月俾5千學費,1千校車,其實好多私校都係呢啲價錢,我又唔覺York好貴。

SC 歷史悠久,年年入讀神小及各名小%既高又穩定,家長質數好,所以一定排首位,KM都辦得吾錯。我個人覺得,SC > KM >>>>> Think, 至於咁多負聞,又只識賺到盡嘅York, 係我心目中,跟英藝是同類。

回覆 cherrybeepbeep 的帖子

謝謝你的分享

siuangel1 發表於 14-4-8 17:39
係,我都認為人人要嘅唔同。我見個個都話好,咁報playgroup體驗下,但唔係我想要嘅嘢。或者咁講,真係唔夾 ...
可無可以分享下點覺得york pg 無好。多謝。

點解上埋YORK PG 更加唔洗諗? 可否再分享多D 關於YORK O既野呀?
唔該哂你呢

liammama 發表於 14-4-8 13:28
SC > KM > York > Think=方方!建議下些苦功努力刨文,自己需親力親為沒有不勞而獲

...
同意. 發現很多媽媽一有問題就post, 連找一下資料都不找. 這樣, 自己的小孩也跟着學, 以後也一個樣.

引用:回覆+siuangel1+的帖子 點解上埋YORK+PG+

原帖由 aquariusemily 於 14-04-10 發表

點解上埋YORK PG 更加唔洗諗? 可否再分享多D 關於YORK O既野呀?
我唔再從頭打喇,我之前有post過睇下條link睇唔睇到

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2768395&highlight=york%2Bplaygroup

引用:Quote:siuangel1+發表於+14-4-8+17:39+係,

原帖由 snailxixi 於 14-04-10 發表
可無可以分享下點覺得york pg 無好。多謝。
個comment只係我個人感受,上堂我見有家長都enjoy。只係學校同我唔夾。校舍大係好,但理念同師資都重要。每位家長嘅排位唔同。我重小朋友感受,師資等。因為每次講親york就好大回響,評擊,我都怕咗。

siuangel1 發表於 14-4-10 14:04
個comment只係我個人感受,上堂我見有家長都enjoy。只係學校同我唔夾。校舍大係好,但理念同師資都重要。每 ...
嗨啊,我都覺得只是想知多點尼間學校嗻嘛,吾塞甘樣。我都嗨新手媽咪有york offer 其它有吾好選择,所以想知多點尼間學校。我個人好重視小朋友感受同埋覺得學習嗨小朋友自己的責任無得催谷。知york 可能無嗨我杯茶,唸住pn 班都嗨開心多點先备崽試下。

去open day先感受下吧!
同埋都要睇財力負擔

回覆 HoneyChuBo 的帖子

回覆 chengv 的帖子

我真係好唔明,好正常有問題就會post出來啦! 無問題post嚟仲咩???況且你點可以否定晒所有post問題嘅家長,你又知我哋無做功課??我哋都係想喺各方面搵資料,從各方面了解吓間學校。使唔使話埋我哋啲小朋友都係咁,若然好似你咁講,就唔需要有討論區啦!所有post問題嘅家長都係唔啱嘅!

引用:Quote:原帖由+happybbpig+於+14-04-09+發表

回覆:HoneyChuBo 的帖子

回覆 immaculateheart 的帖子

謝謝你我自己做咗個表,打咗心水嘅學校的資料,方便查看。