用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙部30間應該怎樣填?
go

乙部30間應該怎樣填? [複製鏈接]

小囡是band 1生,已申請轉回東區校網。很多人都話要填曬30間學校在乙部,但如果計埋他區借位嘅學校,可能都只填到十幾間band 1學校在乙部,咁究竟應唔應該填band 2學校落去呢?
而他區借位嘅學額得幾個,乙部放得後的話其實作用不大,好似只用來攝位,請教大家以前點填乙部呢?

3    0    0    0

我也和你有一樣的同感,希望有高人替我們指點一下迷津!

回覆:乙部30間應該怎樣填?

頭幾個志願係博殺位,希望都在這裏,最後幾個志願就係保險位!

乙部係升中嘅最後一關,所選嘅派唔到,就一定係B3生都揀完揀剩嘅凶位,所以一定要擺保險。

B1生嘅最後保險就係全部B1生都派完仍有位剩嘅任何一間學校,可以係B1C,亦可能剩返B2。如果你肯定一間係保險,保險位之後就毋須再填,因已唔會起作用。唔肯定就填多幾間!填多咗係冇蝕底的!要注意保險位放得前係冇好處的,同放第30嘅作用係一樣!

當決定咗博殺位同保險位之後,在中間就可以放任何一間未揀嘅又比保險位心儀嘅學校,千祈唔好放差過保險位嘅學校!他區少位嘅B1學校都唔好放過,呢啲叫執雞,執唔到冇損失!

回覆:乙部30間應該怎樣填?

想問個愚蠢問題
就算填晒乙部30間
有無機會係1間都抽唔中呢

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:想問個愚蠢問題 就算填晒乙部30間 有無機會

原帖由 yy13 於 14-04-13 發表
想問個愚蠢問題
就算填晒乙部30間
有無機會係1間都抽唔中呢
如果band 3學生當自己是band 1, 又填晒band 1及2的學校先, 我諗咁就有機會。

謝謝大家的指點!

回覆:Band5 的帖子

乙部第一志願打算填BPS, 但老師反而建議填得聖保祿中學,但聖保祿好似在乙部只俾兩三個位東區,咁搏法係咪好危險?雖然阿囡喜歡聖保祿多些。

elbar  乙部第一就試填 BPS   發表於 14-4-15 20:56
twcho  老師是有道理的,BPS名氣比聖保祿中學大,位又多得多,放佢係第一位的同學一定遠多於聖保祿。所以博後者的機會不一定比博前者小。  發表於 14-4-15 09:02

引用:乙部第一志願打算填BPS,+但老師反而建議填

原帖由 jc_mom 於 14-04-15 發表
乙部第一志願打算填BPS, 但老師反而建議填得聖保祿中學,但聖保祿好似在乙部只俾兩三個位東區,咁搏法係咪 ...
假設BPS有48位,即如果號碼在你女兒之前少過48人揀BPS或3人揀聖保祿,你女兒就OK,你可試試在同學間做個小統計,睇下邊樣多!我估聖保祿易抽啲!但位少嘅變數卻係多啲!

‹ 上一主題|下一主題