用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 九龍城Band 2男仔
樓主: loklok0104
go

請教: 九龍城Band 2男仔 [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-4-19 21:42
無自行話事權,就以三間心儀中學為大抽獎終極目標。
你講得對。Band 1同學,我估大家在甲部第一志願都會有咁好填咁好。點知個個都只顧住唔好阻住搏乙一而放生了一些band 1C的學校。而且這班band 1同學之中有部份更是掌握自行成功率的一群,到時連甲部都不用抽。
同樣,Band 2同學又以band2A甚至1C學校為首選,又係諗住唔好阻住搏乙一而放生了一些2B、C的學校。當大家都只是瞄準不是本區的熱選就是跨區的熱選的時候,何不在甲部揀三間心儀中學試一試。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:opclk 的帖子

你亞囡係咁排??

回覆:fan5354 的帖子

九龍城的Band one生不會第一放何官,邊緣人或許會。其實以上年朋友可見,大部份家長都口低手高。

stepsum  咁有乜高見?   發表於 14-4-20 21:28

回覆:opclk 的帖子

睇你咁排,你亞囡應該係band one生吧!

opclk  乞丐女only 1C but not 邊緣人....  發表於 14-4-20 13:14

回覆 opclk 的帖子

your daughter is belong band one . under this game that no band 1a ,1b nor 1c wor

回覆:ohnono 的帖子

我考慮了幾天,都是決定穩陣選甲,乙部都是1 )鄧鏡波 2)胡中 3)基道 ,乙部 4)五旬節 ,然後幾間他區B2,跟着最後幾間本區B3。請問甲部的位,是否會少過乙部呢?即可能有機會抽中甲部3)基道,乙部無機會再抽B2鄧鏡波?如果是的話,我是否在甲3)應選B2的陳瑞祺 好些,免得咁快就被選中B3學校呢?

fan5354 發表於 14-4-25 23:39
我考慮了幾天,都是決定穩陣選甲,乙部都是1 )鄧鏡波 2)胡中 3)基道 ,乙部 4)五旬節 ,然後幾間他區B2 ...

乙1選鄧鏡波真係好大好大機會派到。而家你應該可以算是坐鄧鏡波望陳瑞祺了。希望你今日嘅決定,能為你和囝囝帶來美好的將來。

甲部的學位數量一般都係得幾個到10個8個,但係公開給全港的同學去揀,機會算細,但仍總有幸運的人嘛!萬一幸運嗰個係自己,派到甲部就抽唔到乙部。所以你揀甲部的學校不應該差過乙部第一間。
若甲三選陳瑞祺沒問題,給自己多一個機會嗟。

希望你心想事成!

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-4-26+00:57+編輯

原帖由 ohnono 於 14-04-26 發表
多謝提供寶貴的意見,甲3)決定陳瑞祺,希望囝囝找到一間適合的中學(≧∇≦)

回覆:ohnono 的帖子

我仔派位九龍城,家住官塘,聽聞2A有可能有機會升Banding?其實官塘有邊間係1C較冷門、2A嘅中學,我想嘗試放甲部

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-4-18+02:35+編輯

原帖由 ohnono 於 14-04-18 發表
Hello ohnono , 請問禮賢會彭學高纪念中學好些,定是鄧鏡波,五筍節定是基道好些?彭學高應該是band 2,但好似好少人提這間學校?謝謝!

回覆:請教: 九龍城Band 2男仔

仔仔陳中有聯繫位,如果咁排得唔得?
1. 陳中
2.丘佐榮
3.胡中
4.鄧鏡波
5.彭學高

請大家比意見

我估 乙1)陳中 好可能已中左了!

ChunChunMame 發表於 14-4-27 23:26
1. 陳中
2.丘佐榮
我估 乙1)陳中 好可能已中左了!

回覆:ChunChunMame 的帖子

請問你仔屬band 幾?

ChunChunMame 發表於 14-4-27 23:26
1. 陳中
2.丘佐榮
3.胡中
4.鄧鏡波
5.彭學高

請大家比意見

若不能取得乙一志願的話,便要抽乙二,以丘佐榮作乙二而獲得學位的機會很微,建議放棄丘佐榮。

故此建議的選擇如下:
1. 陳中
2.胡中
3.鄧鏡波
4.五旬節 / 彭學高

第五及以後的志願亦要好好的計劃。

我個人會傾向選五旬節,而不選擇彭學高,建議你有時間的話可以看看彭學高及五旬節的校務報告,再作選擇。

五旬節的校務報告:
http://ps.school.hk/system/readfile.php?charset=big5&netroom_id=1822&tool_id=17847&filename=L3N5c3RlbS9yZXNvdXJjZS8xNzg0Ny83MzhmODExYjNlMjRmNjU3YmM4ZDQyN2QyZmI0ZDJmYi/lrbjmoKHlkajlubTloLHlkYooMTIxMykucGRm

彭學高的校務報告:
http://www.rhenishcollege.edu.hk/CustomPage/56/2012-2013_%E5%91%A8%E5%B9%B4%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

引用:請問你仔屬band+幾? +

原帖由 loklok0104 於 14-04-28 發表
請問你仔屬band 幾?
Band 2

回覆:憫父 的帖子

謝謝憫父的意見,我亦明白丘中機會微,但仔仔想試,所以已放乙2. 最後仍是
甲1.陳中
甲2.丘中
甲3.銀禧

乙1.陳中
乙2.丘中
乙3.胡中
乙4.五旬節
乙5.鄧鏡波

乙6打後也是它區Band 2, 去到17才本區Band 3,  希望頭三中啦!!

‹ 上一主題|下一主題