用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 九龍城Band 2男仔
樓主: loklok0104
go

請教: 九龍城Band 2男仔 [複製鏈接]

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-18+01:54+點解係

原帖由 goodboy1 於 14-04-18 發表
小弟生活於九龍城區,未必對所有區內中學認知很深,但對某幾間中學也略知一二。早十多年前,陳中和鄧中是區 ...
以Khmama提供之資料,全港排名勞工子弟屬2A,我初稿將勞中放第7,但被老師刪左。其實勞工子弟校風,成績如何?

回覆:ohnono 的帖子

我囝囝是何官的其中一間 聯繫官小,Band 2 , 照你所講,應否搏一搏何官選第一志願呢?但唔知Band 1的學生會否都很多人選何官?

回覆 fan5354 的帖子

BAND 2 又係聯繫學校應可以 首選何官九龍城區那麼多 BAND 1 學校 , 何官他們都是用來保底而已

回覆 loklok0104 的帖子

將軍澳慕德 係2A , 胡中和 聖若瑟 應該 2 B

fan5354 發表於 14-4-18 20:12
我囝囝是何官的其中一間 聯繫官小,Band 2 , 照你所講,應否搏一搏何官選第一志願呢?但唔知Band 1的學生會 ...
我覺得絕對可以將何官為第一志願,最起碼可抽完聯繫位再可抽非保留位。同時,趁今年有些band 2同學會用乙一去搏一些band 1學校,假如少了以何官作第一志願的同學,機會亦將大增。
Band 1學生通常都只會以何官為其中一間保險的選擇,但今年的情況比較樂觀,band 1位比較多。如果沒有太突然的變化,例如轉區入來派位的同學大增等,band 1同學有機會最差都只是band 1學校,跟band 2同學爭何官的應該不會太多。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:fan5354+發表於+14-4-18+20:12+我囝

原帖由 ohnono 於 14-04-18 發表
我覺得絕對可以將何官為第一志願,最起碼可抽完聯繫位再可抽非保留位。同時,趁今年有些band 2同學會用乙一 ...
2A仔如同陳中有聯繫,甲1)陳中  2)聖若瑟/寧波二/文理   3)漏空 or 甲1)陳中  2)漏空  3)漏空,之後乙1)陳中 2)何官 3)......, 邊個方案好D?

loklok0104 發表於 14-4-19 01:31
2A仔如同陳中有聯繫,甲1)陳中  2)聖若瑟/寧波二/文理   3)漏空 or 甲1)陳中  2)漏空  3)漏空,之後乙1)陳 ...
甲部如果可以,都請盡量填晒,因為我地永遠唔知機會幾時黎。像你這個情況,你唔填甲2,如果聖若瑟、寧波二、文理真係有位的時候就白白錯失機會。反正填了唔會影響你派乙部的先後,唔填又唔會提早給你派乙部的選擇,全部都要等所有甲部的程序完成後才開始派乙部的。
乙1當然沒問題,乙2你選一間受歡迎又有聯繫位的學校,別人聯繫小學的同學想抽聯繫位的,一定要放乙1,那可以抽完聯繫位唔得都重可以抽非保留位。只恐怕你在抽你的乙1陳瑞祺的同時,人家又抽緊人家填乙1的何官。到你抽完乙1唔得時,人家何官亦派晒所有學位了,還那來學位餘下給你去抽乙2呢!

提議以胡作乙2較穩陣,以盡快派到心儀學校作為依歸,否則越派越後,就算區內仍有band 2位剩,但不是你心儀的,你都好難去接受。除非胡並不是你的次心儀學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 opclk 的帖子[size=15.333333015441895px]

[size=15.333333015441895px]根據 Khmama 最近資料
[size=15.333333015441895px]慕德排名: 158 (2A)
[size=15.333333015441895px]聖若瑟: 184  (2B)
[size=15.333333015441895px]胡兆熾: 198  (2B)
[size=15.333333015441895px]

[size=15.333333015441895px]當然 資料 未必 可以 盡信
[size=15.333333015441895px]不過有朋友 兒女在[size=15.333333015441895px]慕德 , [size=15.333333015441895px]胡兆熾 就讀
[size=15.333333015441895px]而且女兒是最後一界會考有留意 各校會考成績 , 兒子去年升中也屬 BAND 2 成績 (也是九龍城區) 所以對網內BAND 2 學校 都會研究一下

回覆 opclk 的帖子

其實 BK 的資料都只能當作參考, 把合BANDING 的學校 規劃出來
最好上網 看各大論壇口碑, 上該校網看有甚麼課目 和課外活動
查一下 自己家有甚麼 交通工具可到
自己親自走一趟 看要花時多久, 順便 看一下該校學生 和附近 環境

opclk  you are right..  發表於 14-4-19 11:45

引用:Quote:loklok0104+發表於+14-4-19+01:31+2A

原帖由 ohnono 於 14-04-19 發表
甲部如果可以,都請盡量填晒,因為我地永遠唔知機會幾時黎。像你這個情況,你唔填甲2,如果聖若瑟、寧波二 ...
謝謝你意見!我有點不太明,你所說反正填了唔會影響派乙部的先後,唔填又唔會提早給你派乙部的選擇,但如果甲部派咗第二志願,變相乙1聯繫陳瑞祺無機會?因較心意陳瑞祺

回覆 loklok0104 的帖子

如果甲部已經派了, 便不會 派乙部了

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+14-04-19+發表甲部

原帖由 loklok0104 於 14-04-19 發表
謝謝你意見!我有點不太明,你所說反正填了唔會影響派乙部的先後,唔填又唔會提早給你派乙部的選擇,但如果 ...
問題好易解決,揀你最喜歡的三間就得啦。不過證明你已深明遊戲的玩法。

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-4-18+02:35+編輯

原帖由 ohnono 於 14-04-18 發表
謝謝ohnono 好詳盡分析!

回覆:opclk 的帖子

請指教如果是女生,會點排位?
甲一 黃笏南
乙一 黃笏南
    二  ………

‹ 上一主題|下一主題