用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一成績不理想,請賜教
go

小一成績不理想,請賜教 [複製鏈接]

仔仔小一,啱啱派卷,中作5字頭,眼見仔仔已很努力,點算吖,請賜教

15    0    0    0

補習班

會否還在適應期? 試了解失分數原因, 再找解決方法...

引用:仔仔小一,啱啱派卷,中作5字頭,眼見仔仔

原帖由 luisc 於 14-04-08 發表
仔仔小一,啱啱派卷,中作5字頭,眼見仔仔已很努力,點算吖,請賜教
小一中作卷,应該有不同部分,如排句成段、續句、供词造句……等,哪部分差呢?要对症下藥啊,另外,多阅讀课外書也是重要的呢

MyFairLady2014  同意  發表於 14-4-12 09:11

引用:會否還在適應期?+試了解失分數原因,+再找解

原帖由 jc2009 於 14-04-08 發表
會否還在適應期? 試了解失分數原因, 再找解決方法...
詞語運用得唔好,作句同重組句子錯晒

引用:Quote:原帖由+luisc+於+14-04-08+發表仔仔

原帖由 longlokma 於 14-04-08 發表
小一中作卷,应該有不同部分,如排句成段、續句、供词造句……等,哪部分差呢?要对症下藥啊,另外,多阅讀 ...
買習作,做多幾個練習,可以嗎?

MyFairLady2014  陪伴孩子看多點書好過多做練習  發表於 14-4-12 09:12

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-04-08+發表

買習作,做多幾個練習,可以嗎?
多做的同時要孩子明白箇中原理,為什麼要这样寫才通順、才对,否則孩子做多少次也没有用的,另外,可给孩子看小学生作文範文,因文章简单易明,又配合教学程度

MyFairLady2014  好提意  發表於 14-4-12 09:13

要做多補充認下多些字同慣常用法才易排句,  我個小一都係"中作"差, 到依家小二可以都有8尾9字左右, 可惜佢都係做得少, 因為佢不肯做, 可能覺得悶, 拖得就拖, 我有時冇計就由佢睇圖書, 希望點都有些幫助, 不過預進步慢些.

luisc 發表於 14-4-8 11:49

唔好愁, 同仔仔講, 有50幾分喎, 我哋一齊努力, 下次攞60幾分。

然後得閒同佢玩, 佢作一句你作一句。最重要讀多啲書, 學多啲詞語。開開心心學語文。小五先呈分, 唔緊要, 大把時間, 小一only, 最緊要佢開心, 仲有一個暑假追。

MyFairLady2014  非常正面的好方法  發表於 14-4-12 09:14
jc2009  有道理  發表於 14-4-9 10:12

回覆:little_yolky 的帖子

多謝你地,同你地傾完,個人冇咁唔開心

做習作,得一句,冇上文下理,作文點會進步... 文章要寫得通順有內容一定係睇多d書

MyFairLady2014  同意,多看點書才能打好基礎  發表於 14-4-12 09:15
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

多D睇書,識多D字同句子結構

中文要浸出黎,唔係去下補習雞精班就得

回覆:luisc 的帖子

寫日記、多看書

回覆:小一成績不理想,請賜教

回覆:karen55407 的帖子

回覆:小一成績不理想,請賜教

陪佢睇多d書。
我女中文不嬲都麻麻(成日喺合格同唔合格之間徘徊)自從兩三個月前我開始每日同佢一齊睇書,今次期考無專登同佢溫竟然攞到7x,我自己都嚇一跳

MyFairLady2014    發表於 14-4-12 09:17
MyFairLady2014    發表於 14-4-12 09:16
little_yolky    發表於 14-4-9 11:18

引用:陪佢睇多d書。 我女中文不嬲都麻麻(成日喺

原帖由 water13 於 14-04-08 發表
陪佢睇多d書。
我女中文不嬲都麻麻(成日喺合格同唔合格之間)自從兩三個月前我開始每日同佢一齊睇書,今次期 ...
對!最有效方法是多看課外書,另外也要做補充練習,好快有成效。媽媽加油呀!

引用:Quote:原帖由+jc2009+於+14-04-08+發表會否

詞語運用得唔好,作句同重組句子錯晒
重組句子有特定模式的,普通句子通常時間、人物、地點、事情這樣排;疑問句就會用誰或為什麼為首;陳述句是人物、事情,當中可加插把,都字;轉折複句會用可是於逗號之後... 試下如此教或買坊間練習多做,做多了會發現做黎做去"三幅被"...

回覆:hadwinboy 的帖子

明白,我會努力!

我仔上學期滿分50分得20幾
岩岩下學期期中試,滿分50分得48
沒有點睇書
方法是時地人事的詞語記多d
e.g,時:上午,下午,中午,今天,明天,星期天,星期六...
地:公園,圖書館,海洋公園,商場
人:媽媽,伯伯,表哥,鄰居,小欣,警察..
事:踢足球,看書,買衣服...
就係這4樣野,每個記10個,
好幫到作句
這些,我仔學校印左好多o係作文冊後面
老師叫家長同佢溫,好有用咁話

仲有考試前都會有家長會,係講考試範圍
講真,我覺得唔去好蝕底,老師講d野真係好有用,唔去一定失左分

babycomforthk  Absolutely agree. This is called association method.
Like the questions words in English,
WHAT : a thing/ an aminal, a fruit...
WHEN : Monday to Sunday, Jan to Dec, morning to nigh
WHERE :
WHO
WHOSE   發表於 14-4-30 20:57
fc926  我都系用呢個方法教, 等她自己執藥o甘執  發表於 14-4-9 16:10
‹ 上一主題|下一主題