用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校發預警.不能留低,點好?
go

學校發預警.不能留低,點好? [複製鏈接]

朋友孩子是一間名校學生,己留一年了,但冇顯著進步,學校發預警.不能留低,朋友冇辦法,等最後裁決...好像免費教育得9年?過了9年教署不能幫找學校嗎?本地或深圳有否寄宿中學介紹嗎?朋友想不如俾孩子去工作等佢知道辛苦希望回頭是岸,我不讚同,怕在外工作更容易學壞,學壞容易學好難,咁大家有辦法幫到小朋友嗎?

Unclejt  It is 十二年免費教育 now.  發表於 14-4-8 11:05
   1    0    0    0

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+14-4-8+10:36+

簽名被屏蔽

回覆 天瑜 的帖子

常走堂,玩sms,冇心向學,但運動和music是代表學校比賽...朋友同小朋友吵大獲,之後朋友病了2日.

醒目開學勳章

引用:回覆+天瑜+的帖子 常走堂,玩sms,冇心向學,

簽名被屏蔽

中幾? 可能佢入到名校, 跟唔上, 見自己成日愈來愈差, 更唔想去讀,
可以試下叫你朋友平心静氣咁同佢傾下, 俾佢知道其實媽媽好錫佢,
想幫佢, 響傾談的過程中唔好鬧佢, 話佢,

再幫佢搵下有冇其他學校插班, 寧願去d冇咁好的學校,
名校佢成績唔好, 拎尾幾, 其他學校可能可以拎中間, 什至頭
從而建立佢自信心同成功感

回覆:學校發預警.不能留低,點好

轉去b3做龍頭。建立自信。搵社工傾清楚

smallfoothk  名校是難入,走出去佢又唔想,現等學校兇玲(電話到)  發表於 14-4-8 11:53

中三,名校是難入,走出去佢又唔想,朋友有點放氣之心, (寧願去d冇咁好的學校)朋友又唔想,所以等裁決,我同佢講多數要走啦,俾佢讀上去都係差...

醒目開學勳章

引用:中三,名校是難入,走出去佢又唔想,朋友有點

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:中三,名校是難入,走出去佢又唔想,朋友有點

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

smallfoothk 發表於 14-4-8 10:34
朋友孩子是一間名校學生,己留一年了,但冇顯著進步,學校發預警.不能留低,朋友冇辦法,等最後裁決...好像免費 ...

十二年係免費教育, 不過只有九年係強迫性教育

smallfoothk  thx  發表於 14-4-8 12:23

smallfoothk 發表於 14-4-8 11:03
回覆 天瑜 的帖子

常走堂,玩sms,冇心向學,但運動和music是代表學校比賽...朋友同小朋友吵大獲,之後朋友病 ...
走堂去練音樂定體育?抑或冇返學曠課?
透過校隊師兄們可以提點吓,他會聽㗎!有些學校校隊師兄會幫師弟補習添!

smallfoothk  走堂去吹水(校內),估難幫小朋友,朋友講衰嘢附成績表上有幾張紙厚  發表於 14-4-8 12:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可以搵左資料先, 睇下邊d學校有插班位
響e家情況, 同小朋友傾, 再由朋輩入手, 睇下有冇老師同佢fd 的,
叫老師幫下手, 重有2個月, 如果盡晒力學校都唔俾留低的,
你朋友都唔可能因為自己唔想而唔走, 最終都係要搵學校

smallfoothk  佢知,所以怕學校兇鈴  發表於 14-4-8 12:47

我幫佢問留學agent,agent話難難難,小朋友操行差差差,肯收佢學校有但估不多

唔讚成出國,小朋友响身邊都管唔掂,出到去等如放棄佢!  讚同樓上BK講做Band 3頭,從拾自信什麼難關也跨過。你朋友唔想放棄B1或是放唔低自己面子?

天瑜 發表於 14-4-8 12:16
smallfoothk  佢放不抵名校  發表於 4 分鐘前
同意天瑜的意見。這時候不是顧面子的時候了,根本死踭都唔會有好結果的,是面對現實的時候吧~

MM1155  咪係!  發表於 14-4-9 01:51
王家爸爸    發表於 14-4-8 14:22

dubbies 發表於 14-4-8 11:39
轉去b3做龍頭。建立自信。搵社工傾清楚
名校競爭大,冇心向學好難追上學業進度,純粹只因運動或音樂而入名校,其實已經準備成為學校的獎牌收集機。到高中時,學校為了保持DSE成績,又怎能不踢走他們呢?
所以轉去B2或B3做龍頭,可能也是一個不錯的主意。

blueberry123  agree  發表於 14-4-13 11:29
MM1155  贊成!  發表於 14-4-9 01:51

醒目開學勳章

引用:點解咁有趣?逢人去到B2/B3都可以做龍頭既

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題