用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀?
go

SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀? [複製鏈接]

有 SC 及 劍鳴 offer, 怎樣揀?如何多角度分析作比較?歡迎現時家長比下意見吧!

1. 名氣
2. 教學方式及語言
3. 深淺程度 (Happy School? 平均?勁谷)
4. 每班人數及師生比例
5. 老師有冇愛心
6. 是否經常與家長溝通有關子女學習情況
7. 除學费外,是否經常有其他雜費
8. 是否直升K1(劍嗚好似是1/5冇得留低)
9. 大多數學生會繼續上K1定轉其他幼稚園
10. 能否幫助將來細佬妹入學
11. 根據過往歴史,是否大部份畢業生都能考入出名P1
12. 其它

6    0    1    0

Applemaamaa 發表於 14-4-8 00:34
有 SC 及 劍鳴 offer, 怎樣揀?如何多角度分析作比較?歡迎現時家長比下意見吧!

1. 名氣

1.兩間都是名校, 但論名氣, 因為名星效應, SC稍勝一籌, 不過我個人不會考慮學校名氣

2-3. 比較課程, 劍鳴比SC教得較深入, 學術水平可能較高, 但SC不只著重學術, SC課程較開放活動式, 訓練學生思考+說話溝通能力, SC畢業生一般較presentable. 亦因為咁, 部分學生畢業後會比入讀前更活潑(家長可能覺得係頑皮).
但如果想訓練子女較容易適應傳統小學的學習程度和模式, 似乎劍鳴更勝一籌.

5.沒有聽過兩間學校老師沒有愛心.

7. SC N班冇乜雜費, 因為學費都已經較貴

11.劍鳴有把派位成績上載校網, 但SC好像沒有, 只有在學家長有機會知道, 因為安排給家長既升小既講座可能會講, 不過通常都抄唔切.

引用:+本帖最後由+lkwkenneth+於+14-4-8+07:47+

原帖由 lkwkenneth 於 14-04-08 發表
謝謝

Based on my understand from current student, the teacher turnover rate in KM seems high.   Apart from that, KM is a good school!

I prefer SC, suit 我仔性格多d
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:有+SC+及+劍鳴+offer,+怎樣揀?如何多角度

原帖由 Applemaamaa 於 14-04-08 發表

1. 名氣

point 8.

km pn is not directly promoted to km k1 because seat in k1 is less than those in km pn (each km pn class is 25-27 child but km k1 has only 20).

1. 名氣

1. 我揀學校唔會睇名氣,只係睇是否適合小朋友
3. 我覺得ok,不是太谷,一星期只做一張親子工作紙
4. 一班廿零個小朋友,兩個班主任
7. 都係基本書簿費,半年千幾蚊
8&9. PN班大約三成人要走
11. 可參閱學校網頁

1. 名氣
For 名氣, you may see the below post.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2730147&extra=&page=1

回覆 Applemaamaa 的帖子

The below post (SC英粵 vs KM英普) is very good, 樓主, you may take reference of this.  

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2410132

回覆:SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀?

當年我冇考st.cat 但好幾個朋友都整體覺得開心 但k1是中英 定國際班 就不保證 亦沒有選擇
我大仔是km 不保證k1學位 所以k1都要出去再考 但唔知是否下午國際班原故 同學與大仔都有相當不錯的k1offer 但最後都留在km k1

今年km的turnover rate確誇張 聽聞k班換了14位老師 不幸我大仔也換上第3個班主任 原因永遠不明 但基於學術課程好 學生不被影響 但品德教育偏弱

Km n 的老師是有經驗 有愛心 盡責 交帶 今年沒有turnover 問題

lovebb2  (不幸我大仔也換上第3個班主任) sad to hear this, my child has no change of class teacher in this two terms.  發表於 14-4-8 11:59

我揀SC。

回覆 irislkw 的帖子

may i ask what is the percentage of KM n can go to KM K? thx

我之前爬文似乎家長鍾意Sc多d,因為小一成績好啲,但我自己鍾意Km多d,因為Km似是Kv and Sc之間,傳統得黎(品格學術上)又會活動教學。純粹個人意見,不喜勿插。

SC N無outdoor, 學費貴。劍鳴傳統但又有net, 所有地方都平均。加上本人喜歡細校,希望校長及其他學校姐姐都關愛到小朋友。

SC 名氣好D, 但不知關顧如何,因為我覺得可能名人子弟多。KM細校,N班老師經驗豐富,學術平均。

有啲人覺得 SC 好難入,有 offer 吾去好似傻傻地 .  睇真啲!今年 SC 有大約 6500 人報名,而發出了405 個 offer, 即佔申請人數的 6%. 反而今年 KM 有大約 3000 人報名,而發出了大約 150 個 offer, 即佔申請人數的 5%. 論數字,KM 仲難入過 SC.

諗了幾天, 我 99% 都會選 SC.  不是因為 KM 不好,只是我的女兒比較適合從活動教學中學習,我不想 PN 太過谷!如果之後想谷,可下年試根德 K1. 其實我自己也不太喜歡 SC 太過 Commercial, 而且收費過高,不過冇法啦!

不過直得一提,從 interview 過程裡,我感覺到
SC 同維記真係會從1st interview看看小朋友是否適合學校,而在 2nd interview 再去了解家長。 相反,KM 的 interview 領我覺得冇乜特別.

有人話SC睇父母背景,如果睇真啲,KM 張 form 反而有問父母在那裡工作,SC是沒有問.

引用:有啲人覺得+SC+好難入,有+offer+吾去好似

原帖由 Applemaamaa 於 14-04-10 發表
有啲人覺得 SC 好難入,有 offer 吾去好似傻傻地 .  睇真啲!今年 SC 有大約 6500 人報名,而發出了405 個  ...
作為用家, KM的N我覺得一d都唔谷。學校好有方法教, 我反而會驚訝自己咩都無做過但小朋友每星期拿工作紙回家時竟可拿筆自己圈出正確的中文和英文生字!
N有show and tell時間, 又有outdoor活動, 三千九蚊算抵。我小朋友也有SC K1 offer, 但已決定留底喺KM。
反而朋友讀SC, 佢話家長背後參與好大,呢㸃要有心理準備。但都係一間好學校。

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-04-10+發

原帖由 Cowbit 於 14-04-10 發表
作為用家, KM的N我覺得一d都唔谷。學校好有方法教, 我反而會驚訝自己咩都無做過但小朋友每星期拿工作紙回家 ...
我上年有km,sc offer, 都揀咗km

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-04-10+發

原帖由 Cowbit 於 14-04-10 發表
作為用家, KM的N我覺得一d都唔谷。學校好有方法教, 我反而會驚訝自己咩都無做過但小朋友每星期拿工作紙回家 ...
看來KM真係有佢一套!兩歲多小朋友能自己做功課,好羨慕。

醒目開學勳章 貢獻勳章

dv2bb 發表於 14-4-10 22:12
看來KM真係有佢一套!兩歲多小朋友能自己做功課,好羨慕。
我屋企就.. 大仔係識哂返學嘅,佢識做功課我唔覺得驚訝到細仔N班,佢都好鍾意做功課,但明顯要人幫,解題
但升到K1就明顯自己識做嘅多咗好多,特別係生字,一睇就知!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題