用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園都要霸?!
樓主: sig28
go

幼稚園都要霸?!

都係投標 價高者得 唔係英藝都有其它學校
咁和邊間投到 都不對??
最大問題係 業主吧  不喜勿插

引用:Quote:原帖由+siuangel1+於+14-04-08+發表

原帖由 rgalc 於 14-04-08 發表
因為好多家長覺得呢3間係學店,係EK成日有罵戰。明慧多數講太子果間,北角好少講。你可以搵下舊post睇下。

...
我去過北角明慧,感覺幾好,太子就地點太雜所以放棄。但北角明慧不是學店啩。。。。。?

引用:都係投標+價高者得+唔係英藝都有其它學校咁

原帖由 mable0901 於 14-04-08 發表
都係投標 價高者得 唔係英藝都有其它學校
咁和邊間投到 都不對??
最大問題係 業主吧  不喜勿插 ...
佢已經有一分校係天水圍啦。。。。。想開夠兩間?

晞晞爸b 發表於 14-4-8 10:25
路過..其實如果今次唔係"英藝"而係其它名校(譬如H.SC.KM或KV)租左德怡既位開分校...各位是否又會用同一標 ...

英藝就俾人嘈到折天, 靈糧堂買咗荃灣慧中校舍o個單又好似無乜人講?

MSKAKACHAN  不是靈糧堂, 是611靈糧, 係教會黎既, 唔好混淆  發表於 14-4-9 11:51

大家都係登小朋友和家長辛苦 無需要係嘈邊間學校投唔投到
一D都唔重要 唔係呢間總有另一間

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+14-4-8+10:25+路過..

原帖由 kiu_kiu 於 14-04-08 發表
英藝就俾人嘈到折天, 靈糧堂買咗荃灣慧中校舍o個單又好似無乜人講? ...
靈糧堂係荃灣冇兩間卦?????英藝係天水圍會有兩間噃。。。

回覆:幼稚園都要霸?!

利申,我小朋友已經讀緊小學,以前亦只係普通幼稚園畢業。

我覺得成件事唔關英藝事,英藝唔投,總有其他辦學團體投。我好奇怪點解業主好地地要轉用暗標投租約呢?仲要就完約先黎攪。辦學並非如商場散貨,三兩個月可以執鬼左佢。人不能同貨比,只怪業主不當人看待,不會人性化處理。

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-04-08+發表因為

引用:利申,我小朋友已經讀緊小學,以前亦只係普

路過, 我不是天水圍居民.
其實轉讀英藝新校又有什麼問題?

AgapePa 發表於 14-4-8 13:55
路過, 我不是天水圍居民.
其實轉讀英藝新校又有什麼問題?
學費係其中一個考慮啦! 另外辦學理念既野, 都唔係好似lunch 唔係A餐改B餐, 總之食飽肚就得。同埋同班同學未必會繼續係返埋一齊讀, 小朋友都會有唔捨得。

chanelho2001  agree  發表於 14-4-8 23:45

引用:Quote:原帖由+JC_mami+於+14-04-08+發表回

原帖由 sig28 於 14-04-08 發表
看看英藝的畢業年報和九龍塘分校office牆上掛著的相片大家便明白。
好奇,什麼相片?

回覆:幼稚園都要霸?!

唔講唔知英藝咁多分校!

你可能不明白,德怡係好多人集體回憶,無人希望自己母校被殺校 (我外甥女this year K3, (she studied playgroup for 1 year, pre-nursery for 1 year, K1 - K3 in this school),仲要係一間辦得好好的學校,應該盡力保留,唔係怕無學位讀書,係唔應該因為商業金錢而去殺人地學校。有錢大哂咩! 家長為什麼咁為德怡學校?! 這就是學校先為我們附出的愛,與及讓我們看到他們熱誠的教育.我住美孚都同呀女上過德怡playgroup. 外甥仔now studying Pre-Nursery.好突然!

我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都有另一間,但我覺得英藝咁做係好差。除非已知人哋唔租或業主一定唔租俾佢,或已搵到其他校舍,否則不應高價搶地,你可以話呢個係業主嘅問題唔係佢哋嘅問題,但作為教育機構,對其他小朋友嘅福祉莫不關心係令人好反感。如果你問我,係其他名幼咁做我都會覺得唔啱。

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+14-4-8+10:25+路過..

原帖由 kiu_kiu 於 14-04-08 發表
英藝就俾人嘈到折天, 靈糧堂買咗荃灣慧中校舍o個單又好似無乜人講? ...
荃灣呢單好似係俾611靈糧堂租咗,唔關荃灣靈糧堂學校事。

引用:我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都

原帖由 novie 於 14-04-08 發表
我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都有另一間,但我覺得英藝咁做係好差。除非已知人哋唔租或業主一定 ...
Agree! 揾食都應揾第二個地方!咁樣間接迫走d小朋友!
重話做教育!

我囡本來8月返德怡N班, 而家成為受害者之一,  呢間學校係我心儀OFFER, 所以今晚我會去學校支持

引用:我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都

原帖由 novie 於 14-04-08 發表
我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都有另一間,但我覺得英藝咁做係好差。除非已知人哋唔租或業主一定 ...
Agree. 另外呢單嘢令我想到古時。有錢人或皇帝,看中人家老婆嘅情況一樣。用錢去爭自己想要嘅嘢返嚟。到底全個元朗係咪只有呢個地方別無他選?

其實可以反對英藝係果度開, 城規未批ka...