用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園都要霸?!
樓主: sig28
go

幼稚園都要霸?! [複製鏈接]

回覆 csksandy 的帖子

呢間學校真係好好.

引用:Quote:原帖由+novie+於+14-04-08+發表我明

原帖由 Chocolatefree 於 14-04-08 發表
Agree! 揾食都應揾第二個地方!咁樣間接迫走d小朋友!
重話做教育!

...
世事輪流轉的。
三年後到英藝傾續租時唯有祝佢好運!

回覆 novie 的帖子

同意!唔好以為SC, KV租了並願意接受全部的學生,他們就一定會讀,有些基層家庭實在無辦法負擔名校的學費。

回覆 mamaishere 的帖子

12年之後既事邊個知? 呢一刻財源滾滾來係事實, 賺盡先算啦~ 校舍都係租, 到時唔賺咪租少番一間囉, 有咩唔得?

引用:回覆+novie+的帖子 同意!唔好以為SC,+KV

回覆:幼稚園都要霸?!

世界變,香港變得更可怕,幼稚園已變成賺錢的商業工具,可悲的城市

tiggeryyw  Agree  發表於 14-4-9 12:13

回覆:幼稚園都要霸?!

我post出來反英x是因為我是苦主。我小朋友現在在元朗英x上n班,老師不論是net或本地老師都無愛心,我因為中途轉不了校才繼續讀。但k1已考咗第二間,由於我怕有人估到我是邊位家長,故我學期完後我再舉出其他例證。

回覆 mable0901 的帖子

If Zenith didn't submit any bids. Then this incident would not even happen!!! As to the best of my knowledge, i am only aware of school setting up new campus from scratch. (Eg. St Catherine they open a new campus in Hung Hom / they did not take ove other school premise by paying the landlord higer rent). Zenith is running its school like a business, they are aware that the Dragon year baby means good business opportunities especially for bb from Mainland China!!! that's why they decide to submit a bid!!  I support that us Hong Kong mommies should boyscott Zenith (All Campus) they are putting children's welfare at the bottom !!!! Hoping that it will close down some years later when there are less mainland babies studying in HK/

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-4-8+13:55+路過,+

原帖由 silvia_ng 於 14-04-08 發表
學費係其中一個考慮啦! 另外辦學理念既野, 都唔係好似lunch 唔係A餐改B餐, 總之食飽肚就得。同埋同班同學未 ...

AgapePa 發表於 14-4-8 13:55
路過, 我不是天水圍居民.
其實轉讀英藝新校又有什麼問題?
every month學費同雜貴重皮,貴多千多蚊

novie 發表於 14-4-8 14:32
我明白有人會覺得唔關英藝事,話唔係佢投都有另一間,但我覺得英藝咁做係好差。除非已知人哋唔租或業主一定 ...

嗯,問題已不限於搶與不搶,ZENITH 係開宗明義做教育,畢業本ADDRESS BOOK頭幾頁口口聲聲話福澤班細路,但今次做出的事,係罔顧小朋友福利,吾多吾少令yuen long tin shui wai家長撲學校的困難,雪上加霜

仲要地點係李生集團下物業,自不然更多人插⋯⋯

反而,教育局冇話過一個區內 吾開得2間ZENITH。

kissobaby 發表於 14-4-8 11:45
其實點解德怡冇兩手準備?自己唔係業主,就有終止租約既一日。點解唔去搵新地方?一來就話執笠

...
新聞話校長已話試過搵地方, 但試問咁短時間, 容易找到嗎?  還有辦一間學校, 有很多手續要辦要批, 你估真係開一間商舖咩?!!! 相信學校真係找不到方法才會走到執笠地步!

AgapePa 發表於 14-4-8 13:55
路過, 我不是天水圍居民.
其實轉讀英藝新校又有什麼問題?

學生黎架, 不是商品. 話轉就轉咩!!!

做家長既, 選學校都要睇返教學理念,校風,背景,老師,學費雜費等各樣. 睇o左新聞, 天水圍英藝雖然學費只會比德怡學費貴幾百, 但書薄費卻原來比德怡貴4倍喎, 就算比個85折德怡學生咁又點, 都好拿利喎, 唔係個個負擔得起! 仲有雜費呢? 英藝雜費一定收唔少野.

話比85折, 原來是貓哭老鼠......

tiggeryyw    發表於 14-4-9 12:14

依間英藝,我同小朋友報過,真係有教無類,重有本校刊裡面全部都係人大代表同權貴d相,唔講重以為係d大陸公司招股特刊。比完留位費,過年前重會寄包燙金利事封比家長。

tiggeryyw  羊毛出自羊身上,咪執到,掠水後俾D所謂甜頭  發表於 14-4-9 15:33

又驚報唔到,報到又驚考唔到,考到又驚多雜費,讀到又驚執笠。香港家長活在惶恐中。唉!

佢地唔係第一日辨學....仲有咁多分校.....佢地應該要知道手續繁複....更加應該早D去傾續約...免得出現今日既境況....3月初先傾續約....3月底業主覆唔租....而家4月頭就話要執???....面對只要錢既業主長X....更加唔可以大安旨意...全個天水圍只係得呢度???

不過我係為D學生同家長難過....

引用:Quote:原帖由+sig28+於+14-04-08+發表看看

原帖由 LL222 於 14-04-08 發表
好奇,什麼相片?
好明顯係紅色資金, 本校刊show 校董會d 人全部左派人, 有譚x 珠, 曾x 成, 譚 x 宗, 睇完嚇到我即刻決定唔俾個仔讀

引用:依間英藝,我同小朋友報過,真係有教無類,

原帖由 JimJim338338 於 14-04-09 發表
依間英藝,我同小朋友報過,真係有教無類,重有本校刊裡面全部都係人大代表同權貴d相,唔講重以為係d大陸公 ...
exactly,  當時我好驚如我個仔喺度讀, 肯定從小俾人洗腦, 可能仲要圍紅領巾唱國歌

引用:Quote:原帖由+JimJim338338+於+14-04-09+發

‹ 上一主題|下一主題