用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 k2學了幾多個中文字
go

k2學了幾多個中文字

k2學生一般認得幾多個中文字

應起碼數十個, 如:狗/ 貓/免/馬/羊.....
大/小/顏色(紅/黃.......)

通常老師每星期教某2-3個字, 又會因應主題認幾個字.

3pigmama 發表於 14-4-7 20:02
k2學生一般認得幾多個中文字

My son learns over 500. I know it from his school words cards.

回覆:k2學了幾多個中文字

大仔k2完成基礎漢字500共5套書,即500字,再加上自己睇圖學左好多名詞,開始自己睇簡單繪本,冇計過識幾多中文字,我估起碼2,3000呱。

yeeyeey2k 發表於 14-5-1 00:26
大仔k2完成基礎漢字500共5套書,即500字,再加上自己睇圖學左好多名詞,開始自己睇簡單繪本,冇計過識幾多 ...

你同你個仔都好叻呀, 我女也是K2, 但認識的字應該只有幾百而已.

請問你有冇中文圖書推介? 我女唔多願睇中文書, 我好苦惱點可以吸引佢睇多D.

引用:Quote:yeeyeey2k+發表於+14-5-1+00:26+大仔

原帖由 tantanmama 於 14-05-02 發表
你同你個仔都好叻呀, 我女也是K2, 但認識的字應該只有幾百而已.

請問你有冇中文圖書推 ...
我仔鍾意動物,科幻同歷險既書,其實好多圖書館都有,屋企既有小小動作奇觀(共30本),小布的故事(共6本),奇先生.妙小姐(共36本),亮亮成長系列,新雅出版既幼兒故事叢書,仲有迪士尼既書等等,最緊要小朋友鍾意,佢哋會好快上手,科幻同歷險書多數圖書館借,唔記得名喇 你去慢慢搵下,都好多選擇,最緊要唔好太多字,識多啲再俾佢哋睇多的字啦。

tantanmama  thx   發表於 14-5-2 15:24