用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!
樓主: SiuYuet
go

英藝霸權!又趕走一間幼稚園! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-04-10+發表咁

引用:Quote:原帖由+bennyeva+於+14-04-10+發表咁

原帖由 青青河邊草 於 14-04-10 發表
未必,我地係buy德怡的教學理念同呢間學校的老師! 就算你調我去其他分校,都未必係我杯茶! 仲有好多人揀學 ...
就算無左德怡,應該仲有其他學校理念同你地相約,有d事係無得勉強的,最重要反而係唔好影響埋小朋友。

回覆 Ballack2012 的帖子

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅學校,佢哋會開心咩,已經有一班無辜小朋友,點解又要令多一班無辜小朋友呢?

德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這是霸權,如果是sc/kv最多是擔心加學费吧?英藝答應全收學生可說是一番好意,卻被挑偷步收生,如果佢揸正話唔收住家長咪仲煩?開私校享受了不被政府資助管的自由,但續租唔到又想政府用公帑幫。這未别說不過去吧?

如果你係德怡K2既家長你又有咩感受呢?仲差一年就畢業,轉校又未必搵到,又要小朋友適應新既學習環境,果種徬徨既感受外人真係唔明白。
我真係感受唔到英X既好意,話係會接收所有德怡既學生,佢哋既如意算盤梗係打得響。

tiggeryyw    發表於 14-4-11 12:02

引用:回覆+Ballack2012+的帖子 可必又影响一班

原帖由 Dragonbebu 於 14-04-11 發表

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅 ...
間野做法的確有問題!

引用:如果你係德怡K2既家長你又有咩感受呢?仲差

回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

引用:回覆+Ballack2012+的帖子 可必又影响一班

原帖由 Dragonbebu 於 14-04-11 發表

可必又影响一班小朋友呢,擺讀英藝,現就讀英藝小朋友以為自己讀咗一間有問題嘅 ...
Agree! 我明白德怡家長嘅心情,但何必因為大人之間嘅競爭決策影響下一代?罷讀又對你地有咩幫助?讀緊英藝嘅小朋友又如何,佢地都係無辜的,請不要將自己嘅不幸擴大,咁只會教左下一代投訴文化,強佔嘅方法。

利申:件事發生之前我已經揀左讀一間學券幼稚園

英偽可恥

個人唔反對任何爭取行動,但希望可以規定小朋友不可參與....呢啲野由大人去做就得....

alfredw88 發表於 14-4-11 08:10
德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這 ...
Exactly!
It is a business decision.

And I agree that if a famous through-train school got the campus instead, all the parents would be saying 'thank God' instead!

點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲有時間搵第二度啦?而家得番幾個月,老馮租比你?

仲有唔好攪到英藝d小朋友lor, 人地都好冇辜

eddieywlee  大集團傾續約既時間係由業主決定,而唔係租客決定...  發表於 14-4-11 19:09
mansuper  在商言商, 若是利潤不多或虧本, 它亦可一聲做不住而關閉  發表於 14-4-11 17:15
mansuper  完全係一場商業競爭, 不過就牽連了D幼兒, 身為租户的德怡其實好有問题, 現在租不成就通知曬自已所有附屬校的家長去撐佢, 在商言商, 若是利潤不多虧  發表於 14-4-11 17:12

引用:點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲

原帖由 kissobaby 於 14-04-11 發表
點解德怡冇責任呢?早一年傾續約,續唔到仲有時間搵第二度啦?而家得番幾個月,老馮租比你?

仲有唔好攪到 ...
以依家時勢,業主點會甘早同你傾,何況業主有做零售,區內又有酒店,好多數據揸住
私立幼稚囩牟利冇問題,二十多萬租,利錢深都係佢本事,業主又唔係做善事,平d俾佢.
四十幾萬搶走,只不過是商業法則,都冇辦法.只有同情.
只不過,依家甘樣玩遊戲法,難保再有學生好似商品俾人轉黎轉去.

引用:如果今天不是英藝中標,而是KV+St+Cat,+相

原帖由 expensiveflower 於 14-04-09 發表
如果今天不是英藝中標,而是KV St Cat, 相信網上迴響唔會咁大。
呢句有d過份假設性…人地呢d真正有道德名校可能根本就唔會好似英偽咁,做d咁唔道德的行為去搶人校舍同學生…而事實KV SC真係從來無做過!

引用:Quote:原帖由+expensiveflower+於+14-04-09

原帖由 confidence 於 14-04-11 發表
呢句有d過份假設性…人地呢d真正有道德名校可能根本就唔會好似英偽咁,做d咁唔道德的行為去搶人校舍同學生… ...
又咁理解……作為辦學的…操守及道德標準應該毋容置疑吧…可惜英偽居然咁無良的搶人校舍行為都做得出?! 即使是同行如敵国…弱肉强食…係要食左人地德怡!那英偽高層們、你哋又有沒有為現任家長學生想過?有無良知架?!連良知都無嘅學校…真係唔係我杯茶…我會勸人不要讀英偽(但我也不認為要反英偽…因為在讀而又因為種種原因,仍要留讀的家長小朋友都是無辜的…)

如果是業主二十年都和原本租户都有續租時間表和幅度,突然今年搬龍門,請問租户可以點估?已自己加多一倍去,但龍門都唔知去左邊?咁咩都死喇。

醒目開學勳章

引用:德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要

原帖由 alfredw88 於 14-04-11 發表
德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這 ...
因為英藝係天水圍既口碑極奇差,

天水圍得2間牟利機構,德怡同英藝,D人成日都會攞呢2間做比較,一開始揀德怡既家長又點會揀英藝呢

I am a property agent...so I am not sure how much you know how to play this game.....U can set your deadline say 1-year before the tenancy end. Though is not compulsory for the Landlord, however, if you see the Landlord has no intention to renew the lease with you. You better look for 2nd options. Tenant is not that passive as you think. You have your own choice. But if you think the original campus is your only choice. Game is over.

不是匠

重申...我同情D學生同家長......但現實係要做好準備
‹ 上一主題|下一主題