用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!
樓主: SiuYuet
go

英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先?  <-- exactly right!

I don't understand why people keep on blaming the landlord for this.  As a landlord, they have no obligation to rent it to you for a lower price.  

回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

小朋友一定有書讀 ,
唔好講到英藝咁無良,

20萬租加到 46.5萬都肯俾, 有26.5萬水位 一個月, 邊間食水深?? 長實都係食返條水啫.......

唔係幫 英藝, 長實, 或 德怡 ,  只係路過見到呢到越來越多誤會 .......

mansuper    發表於 14-4-11 11:36

vivi2001vivi 發表於 14-4-9 15:17
小朋友一定有書讀 ,
唔好講到英藝咁無良,
每個生意都有賺有蝕,肯比到46萬唔代表佢食水深,重點係德怡本身佢既學費係比其它幼稚園平,既然佢已經係最平擇,做乜仲要在意人地賺多少錢?當然一個地方做成攏斷之後加埋學費可以食水仲深.....

唔明d人點解仲幫地主講好話,針唔咭到肉係唔知痛嘅!雖然在商言商,價高者得係冇錯,但而家社會鼓吹社企責任,長X作為本港最大地產商,是否應該負上社會責任呢?
:-D :-D

josephbaba 發表於 14-4-8 22:53
應該係學之園,全部分校都係x實旗下。
學之園間間個校舍都好細, 而且地點並非很好,
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, 學之園租唔起.

高危學校, 並非誰是業主.
應該係校舍大, 地點好, 學費平的學券校.
轉私校才能負出更高租金.

值得深究的是報導話有agent提議買另一間幼稚園作遷校,這種生態環境才可怕.
本來商業自由社會,明買明賣是規則,兩間學校都是牟利,加租始終會羊毛出在羊身上,但遊戲規則現在玩亂了,北區果D大業主,其他競爭對手學校之後又會點玩?預備搞一條龍,開得分校,揸什麼牌路人皆見.
最怕,剃人頭者,人亦剃其頭

引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

原帖由 AgapePa 於 14-04-09 發表
學之園間間個校舍都好細, 而且地點並非很好,
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, ...
將軍澳廣場果間咪俾領匯趕走,同樣校長話加到六十萬都唔租俾佢,同樣係一樣邊傾租約邊收生

MSKAKACHAN  不是領匯, 是南豐!!!! 好彩間學校趕得切搵到地方搬, 那單野也攪到好多負評!!!  發表於 14-4-10 12:26

micmic1352000 發表於 14-4-9 16:00
將軍澳廣場果間咪俾領匯趕走,同樣校長話加到六十萬都唔租俾佢,同樣係一樣邊傾租約邊收生

...

將軍澳廣場個間我覺得有古怪, 因為又會咁橋同年9月開新校舍.
我估自己唔租就真, 只係利用舊校招生, 我都差D係受害者

victoryu19 發表於 14-4-9 14:32
純粹商業決定,租私人地方實係咁。做咩一定要租俾你先?

講得好啊, 請問你小朋友讀緊乜嘢呢?
好一個: 做乜一定要租俾你, 然後就將所有嘢唔考慮, that's all
香港如果將來只係得番呢啲思維, 只可以話, 早日再見
到時滿街都係藥房, 金鋪, 不要再講任何嘢了

tiggeryyw    發表於 14-4-10 10:52

eddieywlee 發表於 14-4-9 15:29
每個生意都有賺有蝕,肯比到46萬唔代表佢食水深,重點係德怡本身佢既學費係比其它幼稚園平,既然佢已經係最 ...

唔知講呢句: 食水深既人, 有無睇過其他私校幾錢個月

唔係私營就係謀取暴利的.
樹仁大學當年都係私營架!

Even if they can rent it at $460,000 a month, don't you think they will freeze the tuition?

If they raise the tuition by 30% because of the rent, then the parents will complain too.

At the end of the day, no one has done anything wrong.  It is great if someone doesn't put $$$$ ahead of other things.  But it is not wrong if $$ is the priority for the landlord either.

今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及英藝都各有道理。反而見到一張相,一位小朋友坐在橫額前,我就諗:唔好要幼稚園小朋友面對咁嘅事,太恐怖,將來佢哋成長會唔會影響到。家長們,我是支持你們爭取的,教育要有良心,唔可以當一般商業活動,但請盡量不要將太激動的畫面帶給你年紀太細嘅小朋友。加油!

tiggeryyw    發表於 14-4-9 22:43

If the government has better planning for education (ex: provide resource and land for education), then this will not happen.

At the end of the day, it is not the landlord's fault.  It is the flaw of the government's policy and resource mismanagement!

香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外,跟我家小孩讀那一間沒有關係。我重申最尾果句,我同大家一樣覺得受影響的小孩子和家長好慘。但理性去睇,唔可以期望別人會優待你間幼稚園或隨意拿霸權來指責人。辦幼稚園不是兒戲的事,咁遲先通知啲家長,唉~

decelerate 發表於 14-4-9 17:36
香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外, ...

So damn right!  Can't agree more!
If you have an apartment for rent, will you rent it 50% less to someone who 'seems to be a nicer guy'?

而家香港就係因為冇租金管制,對租客完全冇保障, 所以業主可以任加租,俾唔起租就趕你走。外國好多地方都有保障租客嘅政策,香港亦一直有人想推動番租金管制。當然每樣政策都有利弊,但一句”香港是自由經商社會” 於是認為"你要預咗係咁架啦"喺技術角度係冇錯,但係會助長某些不公義。亦係點解而家啲人要反霸權。如果租客有穩定營商環境係咪對整體社會發展有幫助?係嘅話就唔應該只保障業主而唔保障租客。

引用:香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港

原帖由 decelerate 於 14-04-09 發表

另外, ...
同意!學校自負盈虧,自己冇早早做好兩手準備,租唔度就鬧人同佢爭,鬧人地既商業決定。點解唔早d傾續約,3月先來傾?!我係好同情d家長同學生。

mansuper  完全同意  發表於 14-4-11 11:39

引用:Quote:bubuG+發表於+14-4-8+22:03+雙非人去

原帖由 WYmom 於 14-04-09 發表
Yes, they said that they have 400 students on waiting list already!  So the new branch can take all!
天水圍,岩晒双非,近過關!