用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!
樓主: SiuYuet
go

英藝霸權!又趕走一間幼稚園! [複製鏈接]

引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

原帖由 AgapePa 於 14-04-09 發表
學之園間間個校舍都好細, 而且地點並非很好,
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, ...
英偽已沖出沙田及九龍塘,好想收更多學生及擴大籃圖但自己個名吾響,收生不足不及其他學校,佢而家改變strategy吾係新地方開新分校(如沙田係係新屋苑開但收生少,不及同區競爭者如樂x及嘉X麗)而係去人地出名d及收生爆既學校搶校舍搶學生,所以下—間被搶既好大機會係學之園,校舍細吾關事(海逸全海景校舍其實不細及好靚),主要係搶到客之後再係個區舉旗。

引用:Quote:josephbaba+發表於+14-4-8+22:53+應

原帖由 AgapePa 於 14-04-09 發表
學之園間間個校舍都好細, 而且地點並非很好,
大幅加租可能性低, 而且學之園係私校, 無乜可能其他人租得起, ...
同埋而家係X實同英偽枱底暗盤交易,吾關學校比吾比得起租既問題。佢地今次成功,做得店,合埋繼續踢走其下商場幼稚園做幼稚園霸權 一d都吾出奇。

回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

我對英藝冇乜好感,學費又貴,加上今次事件,唉!

想問下德怡有冇講過續到租都唔加學費?如果冇,咁英藝又何以見得學费貴?大家都是商業運作吧?!

train  Education is not only a business!  發表於 14-4-10 10:39

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-04-09+發表學

引用:Quote:eddieywlee+發表於+14-4-9+15:29+每

引用:Quote:原帖由+莎莎莉莉+於+14-04-09+發表唔

原帖由 rgalc 於 14-04-09 發表
5百幾個學生,當全部2500一個月,唔計有啲貴啲,學校每月約有130萬收入。減去20萬租,仍有110萬作日常開支 ...
我唸,最貴不是租,是人工,根據EDB有大約三十個老師,外籍老師一個月成三萬嫁,有些係外國請重要比機票及宿舍,重有校長,主任,本地老師,文員,嬸嬸人工計—計大約七丶八十萬。

引用:香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港

原帖由 decelerate 於 14-04-09 發表
香港從來都是這樣,不用等將來。我相信香港仍是個自由經商的社會。只是近幾年多了指責霸權的思維。

另外, ...
同意,呢d本來就是商業決定,理性點吧。是有人利用了傳媒同家長嘅情緒吧…

最可憐的是受影響嘅小朋友,希望佢地快d搵到學校,唔想見到d家長同小朋友咁辛苦

引用:今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及

原帖由 ballg 於 14-04-09 發表
今日睇報紙,有想喊嘅感覺,好心酸,德怡及英藝都各有道理。反而見到一張相,一位小朋友坐在橫額前,我就諗 ...
同意!唔好將大人嘅情緒帶番屋企。小朋友見大人唔開心,佢地會以為自己做錯了。既然已成事實,快點找第二間好過抗議示威

如果今天不是英藝中標,而是KV St Cat, 相信網上迴響唔會咁大。

引用:如果今天不是英藝中標,而是KV+St+Cat,+相

面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話仍要冷靜分析。英藝也是有名的學校,德怡也是商業機構,事件本身只能說是商業決定,家長除非對英藝決絕say no,否則應該冷靜想想,不宜公開地在鏡頭前批評英藝這樣那樣,否則日後想返轉頭難了。

況且,子女看了父母的表現,日後他們轉到新環境會怎樣想呢?整件事我覺得最徬徨是一班老師吧?!

引用:Quote:原帖由+expensiveflower+於+14-04-09

原帖由 rgalc 於 14-04-09 發表
一樣大,因為會有好多其他家長想申請入去讀! 到時邊會有人鬧呀,同一件事,只要承辧新校係KV,SC呢 ...
咁又係喎,如果係SC話直接收哂德怡 d學生, 真係無人會嘈。

講真,德怡也是私校,喺嗰區亦出名唔平,而家根本係兩個商人比賽,輸左嗰個就大聲抗議…難為了家長同小朋友,理智嘅家長唔應該被利用就真,讀幼稚園都係為左小朋友,唔好本末倒至影響到小朋友成長

如果自己既小朋友係德X 既學生,讀得好好地,無端端話要轉校,請問有甚麼感想。唔係話想話英X 錯,但確實對小朋友好大傷害。

英藝背後是什麼集團?

novie 發表於 14-4-9 18:26
而家香港就係因為冇租金管制,對租客完全冇保障, 所以業主可以任加租,俾唔起租就趕你走。外國好多地方都 ...
點解收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.
租金管制的後果係令到資源不能更有效使用,
即係就算某某經營不善, 都可以霸住D靚位,

AgapePa 發表於 14-4-10 11:48
點解收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.
租金管制的後果係令到資源不能更有效使用,
即係就算某某經營不善,  ...

租金管制的後果係令到資源不能更有效使用",那現在德怡的例子是更有效"使用嗎?

並無說收平D租就係公義, 收貴D租就係霸權.

說的是如果認為因為是自由經商社會"於是做租客的要預咗",這樣的思維並不一定對社會有利,尤其是當自由市場失衡時(現時樓市是否失衡?),亦尤其是當有一方的議價能力較低時。這就類似為甚麼要爭取最低工資(當然有人唔認同)。說的是或者政府是時候研究或推出相應政策,去平衡各方利益,而不是那麼傾斜業主。(這討論或者離題了,抱歉。)

貴是不是物有所值?
除了課程,選幼稚園還要看老師的品行,處理小孩各方面的能力和經驗。
在此希望家長慎重考慮。

引用:面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話

原帖由 alfredw88 於 14-04-10 發表
面對轉變有不安是人之常情,但做決定和說話仍要冷靜分析。英藝也是有名的學校,德怡也是商業機構,事件本身 ...
無諗過要返轉頭

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-04-09+發表一樣

原帖由 bennyeva 於 14-04-10 發表
咁又係喎,如果係SC話直接收哂德怡 d學生, 真係無人會嘈。

講真,德怡也是私校,喺嗰區亦出名唔平,而家根 ...
未必,我地係buy德怡的教學理念同呢間學校的老師! 就算你調我去其他分校,都未必係我杯茶! 仲有好多人揀學校唔係為名氣,而係為理念㗎,明白嗎?

‹ 上一主題|下一主題