用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? ...
樓主: kowloonfish
go

請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

回覆 mymelody999 的帖子

謝謝你回覆...請問你k1面試邊間呀?

回覆 alpo1122 的帖子

報咗好多間!

咁請問而家你會俾小朋友繼續係SJC升K1, 定會轉出去呀? 我都諗緊, 今年俾囡囡讀得開心又可以打好英文底子, 下年出去試下龍校? 唔知有無優勢呢?

回覆 alpo1122 的帖子

其實唔知有冇優勢,我真係唔敢講,不過她上學以來,我見她不斷進步,懂事了又獨立多了,最重要她十分喜歡上學,可能係囡囡好彩,她班的兩個老師都好好,我都很喜歡她們。起碼呢間學校比到我們要嘅嘢!

alpo1122  gd! 希望我囡囡都可以都似你個囡咁!  發表於 14-4-9 15:41

引用:我想問小朋友喺SJC返學返得開唔開心呢? +

原帖由 tropicanna 於 14-04-09 發表
我想問小朋友喺SJC返學返得開唔開心呢?
我女女返得好開心

回覆 sig28 的帖子

問遠少少,請問小學可否參加大抽獎?

回覆:peggylau923 的帖子

請pn 有homework 做嗎? 有幾多? 同做咩ga? 到k 又如何? thanks

Wong2013 發表於 14-4-10 08:29
請pn 有homework 做嗎? 有幾多? 同做咩ga? 到k 又如何? thanks

Can refer previous post:
用:回覆+furby123+的帖子 請問pn有無功課?k1
原帖由 alpo1122 於 14-04-08 發表
回覆 furby123 的帖子

請問pn有無功課?k1有無半日班?學校多唔多親子活動? 有無提供課外興趣班? 好多問題, ...
PN開學一個月後開始每星期有1-2樣工課,只係搵圖貼吧,如教A字,搵返A字有關的圖片貼上功課紙。K1有上午班和全日班。

引用:回覆+sig28+的帖子 問遠少少,請問小學可否

原帖由 smile_w99 於 14-04-10 發表
回覆 sig28 的帖子

問遠少少,請問小學可否參加大抽獎?
可以,因SJC係私校。

引用:咁老師問家長會用中交溝通? +

原帖由 lammimilam 於 14-04-09 發表
咁老師問家長會用中交溝通?
Class Teacher 係中國人,便用中文;class teacher 係net teacher, 便用英語。我見大部份class teacher 都係中國人,中英語都好流利。

引用:回覆+mymelody999+的帖子 我有pn+offer,+

原帖由 alpo1122 於 14-04-09 發表

我有pn offer, 亦係心儀呢間...不過知佢英文教學好, 但有少少怕中文跟唔上, 因為 ...
家用廣東話便沒有問題,SJC的學生懂得轉語言台,除非返學和居企都係全英語。而且,PN開學初期,老師會協助未能用全英語對答的小朋友,加插廣東話讓他們慢慢適應。

回覆:sig28 的帖子

引用:如果class+teacher係本城老師,咪冇咁多機

原帖由 immaculateheart 於 14-04-10 發表
如果class teacher係本城老師,咪冇咁多機會講英文?
係唔會㗎,因為Class teacher 對學生都係說英語,只係如小朋友未能用英語溝通時,才用廣東話協助,而且,每班都有net teacher 全英語和小朋友溝通。

YY``

引用:全日今年5100,返9-3 +

原帖由 wch106 於 14-04-08 發表
全日今年5100,返9-3
我女反sjc k1全日,9-3:30pm

引用:請pn+有homework+做嗎?+有幾多?+同做咩ga?+

原帖由 Wong2013 於 14-04-10 發表
PN 無功課

好詳細資料! Thx!