用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? ...
樓主: kowloonfish
go

請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

回覆:hahatao711 的帖子

請問教既野深唔深,會唔會好谷

回覆 peggylau923 的帖子

pn係9月至開學?

回覆 wch106 的帖子

我都不知道何谓谷何谓不谷,PN班两岁人仔,个个都天真烂漫,每天返学就是唱歌、派本英文绘本书读下生字、戒片、食下茶点、做下劳作兼争下玩具,又没有考试默书抢答做project,功课成个礼拜都可能只有半张纸回家剪剪贴贴,所以都应该OK。不过仔仔(他已经是细仔)返左两个月已经懂得L for Lollipop,成只ABC song连最后两句“now I know my ABC, next time won't you sing with me”都识唱,估计都是在学校游戏中学习。

回覆:venisian 的帖子

中文不用太擔心,近年程度己提升了,k2下学期已寫句子了,數學k2上学期用英文小一數學書本

回覆:K-MINI 的帖子

學術方面真係好强, 但想問下德育, 自理方面, 學校有冇兼顧到? 其實小朋友幼稚園時期e 方便先最重要. 有冇用家分享?

引用:我都打咗去校車公司問,有車到我屋苑+

原帖由 smile_w99 於 14-04-08 發表
我都打咗去校車公司問,有車到我屋苑
請問校車公司電話?

回覆:susumi123 的帖子

校車電話92311415

回覆 Wong2013 的帖子

絕對有,囡囡現在pn班,開學不久,自理能力好多了!老師還說她很注重自己的東西,一定要自己執拾; 讀pn班前在禮貌方面不太主動,現在亦進步很多,懂事了很多……最重要是她上學開心,常常嚷着要上學,亦常告訴我與她一起玩的同學的情況,還有常告訴我很喜歡班主任,常常提起她的名字。

請問你們的小朋友是否在家用中文交談的?
我是, 我知SJC 英文好好,上課都是用英文的 怕小朋友跟不上.

回覆 poster01 的帖子

是!在家用中文交談,上學不久,很快英文上課亦可以應付。

回覆:請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

我想問小朋友喺SJC返學返得開唔開心呢?

回覆 K-MINI 的帖子

K2就教小一數,教高兩級,小朋友應付到嗎?學術上好似好谷喎!

回覆:請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

咁老師問家長會用中交溝通?

回覆:mymelody999 的帖子

thanks for sharing . 想問知唔知sjc 畢業生升小學既情況呀?

回覆 mymelody999 的帖子

我有pn offer, 亦係心儀呢間...不過知佢英文教學好, 但有少少怕中文跟唔上, 因為好似pn無中文堂, 只有普通話, 仲要係唱遊..有少少令我擔心

真係唔知問過老師和舊生都話唔知,學校回應話冇統計過,所以資料不詳!

回覆 alpo1122 的帖子

其實pn我不太擔心,因為問過老師話K1學術都深,K1至K3嘅家長亦說學術幾深,包括中文,普通話好似每天15-20分鐘,不太記得!但我覺得pn最緊要係開心,如不喜歡返學仲驚,我個人覺得pn咁細個唔擔心學術,因為起碼囡囡返咗幾個月,已可以簡單英語對答!老師說她全英語沒有聽不明白!

mymelody999 發表於 14-4-9 13:52

真係唔知問過老師和舊生都話唔知,學校回應話冇統計過,所以資料不詳! ...

通常有小學嘅kinder都唔會provide呢方面嘅資料/支援! 因為預你直上!

alpo1122 發表於 14-4-9 13:50
回覆 mymelody999 的帖子

我有pn offer, 亦係心儀呢間...不過知佢英文教學好, 但有少少怕中文跟唔上, 因為 ...

I also have such concern!  And if you plan to apply for other dragon school next year, most of these schools are having interview in cantonese!  But 針無兩頭利, PN打好英文底先! 我大仔都係K1先開始認中文字!

回覆 smile_w99 的帖子

我平時在家中文溝通,今年所有K1以中文面試的都應付到,冇問題!面試不用認中文字