用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? ...
樓主: kowloonfish
go

請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? [複製鏈接]

我都打咗去校車公司問,有車到我屋苑

我覺得Miss Law都幾好, 有問必答, 仲會what's app update 你BB情况,  我個女真係幾鐘意返學, 雖然細B So far 到而家都有幾大進步, 學校英文底都算打得幾好!

Want to know if K2-K3 are compulsory full day class?

回覆 smile_w99 的帖子

Yes!

smile_w99  Thx!  I like full day class!  發表於 14-4-8 12:04

回覆:smile_w99 的帖子

剛剛問K2,K3 今年返都返全日

smile_w99  Thx a lot!  發表於 14-4-8 12:05

furby123 發表於 14-4-8 11:54
回覆 smile_w99 的帖子

Yes!
請問全日班幾錢學費?

另外,其實k1-k3既中文課堂有多少呢?聽說要預左在外補中文,真的嗎?

引用:Quote:原帖由+colin0409+於+14-04-08+發表h

原帖由 sig28 於 14-04-08 發表
上年女女入學前,我都有擔心過,但女女開學後,直到現在我也感覺唔到這件事對學校的影響或校方無嘢令我回憶 ...
我女女之前就是讀Ms law個班,係學校整到瘀左,老師可以完全唔知道,無同家長交待過件事,仲話係主任,我都唔明點解可以連做一個老師最基本既細心都無,但係我同其他班既家長傾返,佢地都好滿意自己個class teacher。女女讀左幾個月,SJC比我既感覺整體唔錯,大部份老師同職員都有禮貌同愛心,校長都好錫d小朋友,因為我有時會見到校長係門口接校車,不過老師既質素就比較參差,真係睇你好唔好彩,遇到個好定唔好既class teacher。

回覆:venisian 的帖子

全日今年5100,返9-3

我今天先知但已LATE了.

引用:我今天先知但已LATE了.

原帖由 poster01 於 14-04-08 發表
我今天先知但已LATE了.
你意思係?

回覆:kowloonfish 的帖子

Pn 係咪已出晒信 收到通知啦?

回覆 furby123 的帖子

請問pn有無功課?k1有無半日班?學校多唔多親子活動? 有無提供課外興趣班? 好多問題, 因為新手, 又有offer, 謝謝.

引用:回覆+furby123+的帖子 請問pn有無功課?k1

原帖由 alpo1122 於 14-04-08 發表
回覆 furby123 的帖子

請問pn有無功課?k1有無半日班?學校多唔多親子活動? 有無提供課外興趣班? 好多問題,  ...
PN開學一個月後開始每星期有1-2樣工課,只係搵圖貼吧,如教A字,搵返A字有關的圖片貼上功課紙。K1有上午班和全日班。

回覆 sig28 的帖子

謝謝...咁pn開學有無適應班? 好似話9月至開學?

頭一星期,會張每班再細分三個section。每組番一個鐘,頭三日家長可陪,之後兩日就無得再陪,之後第二個星期就會正常番晒。

回覆 peggylau923 的帖子

咁學費係咪番嗰個月先開始比?

引用:回覆+peggylau923+的帖子 咁學費係咪番嗰

原帖由 smile_w99 於 14-04-08 發表
回覆 peggylau923 的帖子

咁學費係咪番嗰個月先開始比?
學費是前一個月比的,即4月學費就3月底自動轉帳,但開學第一次學費就好像7,8月左右返去做註冊時比的。

sig28 發表於 14-4-8 11:09
上年女女入學前,我都有擔心過,但女女開學後,直到現在我也感覺唔到這件事對學校的影響或校方無嘢令我回憶 ...

之前我仔仔就是Ms. Law做班主任的PN班,现在退学了,不是学校不好,是因为我们会安排他明年做大仔在更心仪的幼稚园再读PN,所以就让他这段时间参加其他活动了。

需要补充的是,Ms. Law在自己班是受欢迎的,她虽然笑容不多,但是很尽责很有耐性教每个小朋友,她会为PN班设立一个whats app群组,每天风雨不改巨细无遗的交代家长小朋友上课注意的事项,群组中很多家长都要求她继续作自己儿女的K1的班主任,所以很能接纳她的教学风格。

关于其他的情况,可以简单补充分享如下:

1. 仔仔的英文好OK,OK到我用中文问他,他还是用英文回答我,我都担心他用左英文做母语。仔仔在学校学了很多英文歌,每天回来都会唱,但是就没有听过他唱中文或普通话歌,长假期的功课都是英文功课。所以凡事都有得有失,有高有低,各位家长要权衡选取想儿女中英文的掌握程度;

2. Phonics有问过Miss Law,我就非常喜欢letterland phonics,但她说学校尚未决定,会配合家长的意见再选取。

3. 每个月学费大概5,000元,校车就1,800元,没有其他杂费,最多是要求你按需要帮仔仔申请茶点牛奶、按感动奉献帮助有需要的长者,以及拍毕业照片等有限度费用;

4. 下午班返12:30 pm - 3:30 pm, 应该有27人左右,但每天都有至少5个小朋友sick leave或请假,每个月都有家长要求调去上午班,真正每天上课的下午班小朋友通常不多于20个,老师就有3个,还有其他阿姨训练小朋友戒片。

希望上述能够帮到各位家长。

回覆:hahatao711 的帖子

我都想Miss Law 會繼續做我仔仔k1班主任,因為他真的很盡責,跟小朋友都跟得很足,我仔塊面在家整損左 他都第一時間問我點解,我覺得很好。
另一方面,是介片情況,我仔在學校幫助下只需三天就介了,真的不得不讚。

‹ 上一主題|下一主題