用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 基督教服務處心僑1對1言語治療
go

基督教服務處心僑1對1言語治療 [複製鏈接]

0    0    0    0

其實好難說那間機構的言語治療師較好,要看個別治療師經驗、技巧等,也要小朋友夾治療師,當然也需要家長的配合才能達至理想成效

phoebehung 發表於 14-4-7 14:56
小兒2歲4個月,不太識說話,選擇性望人,被衛生署評為有自閉傾向。剛剛排到自費 基督教服務處心僑1對1言語 ...

體會你的情況! 按你分享, 囝囝除咗言語上出現障礙, 而且有自閉傾向, 有這傾向多會有社交溝通問題, 令到言語治療複雜性因素多咗. 建議試吓搵有治療自閉傾向經驗多而有耐性嘅言語治療師好一點, 加上這類型小朋友需要爸爸媽媽係屋企多加訓練, 最好治療師能每堂都教一啲在家訓練技巧, 上堂治療加埋在家訓練係中長期嚟講嘅治療果效會比較顯著, 當然中長期會省點錢, 好過搵嚟搵去錢就使咗去. 既然你先前用開嘅唔適合, 再搵另一間嘅自負盈虧言語治療其實同私營嘅收費差唔多, 不如試吓問吓心橋果邊有冇富治療自閉傾向經驗嘅言語治療師, 如果你都想問吓私營嘅中心這類型經驗嘅, 我可以pm你資料參考吓.

請問心僑大約排幾耐會有個別堂上呢?
‹ 上一主題|下一主題