用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小朋友已升中既學障家長?
樓主: purple_k
go

[其他] 有無小朋友已升中既學障家長?   [複製鏈接]

大家覺得如果有條件,是否國際學校會比傳統學校好?孩子有自閉。

熱血勳章

cp2004 發表於 14-7-29 17:23
回覆 loklok0104 的帖子

鬥心會比人磨去的.
our roads are difficult, but worth to work harder for our lovely children.  

熱血勳章

Add Oil

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

加油丫~
囡兒喜歡所派的中學嗎?

xixi1218 發表於 14-8-3 20:58
大家覺得如果有條件,是否國際學校會比傳統學校好?孩子有自閉。

我覺得要睇返間學校, 我試過有D學校講就好有心, 但實際係唔多理.

學障小朋友有好成績好令人鼓舞!!

我想問佢地平時係點溫習? 會唔會温書做功課搞到好晚? 家長應該點照顧學障中學生?

我囝囝係ADHD, 無藥力時專注力好弱, 一粒12小時, 7:00AM食, 放學返到屋企已經無效, 小學都勉強應付到, 但好擔心中學點溫書呢?

回覆 IwanBB 的帖子

我仔考試會再加一粒四個鐘.

平時要好自律, 可以預習先.History, Geog, IS 我會找出重點先串字, 測驗, 大考就找其它學校Exam paper看一下, 中史默中文字重點, 依歷史次序.
通識 - 找一些相似的課外書閱讀, 問問題,仔仔每答一次, 就問有什麼証據支持他的答案.

如果發覺仔仔不想讀的科目, 立即看看邊位親朋可幫手, 當然是小朋友的Fan.
有時自己幫仔串字, 再親朋可幫手, 再比補習老師幫一下, 小朋友就會發現有進步. 一定要做表記下同一批字的進度. 串字表內一定要有一些比較容易的字, 先有成功感.
每天只會溫一科. 一定和小朋友有清楚的Time table. 不要隨便改, 見到仔有空也不可加他溫的科目. 仔仔自已要求就可加時.
數學每天做些, 如學校有就溫兩三題舊的.

我地是小朋友的家長比補習老師清楚用什麼方法有效. 我仔需要我陪讀, 真的一行一字的讀, 因此我乖乖地預習, 好多英文查讀音及來源.
鼓勵小朋友, 盡了力就冇理由嬲他們的成績.

回覆 cp2004 的帖子

大人有時都有情緒, 小朋友更加會. 我仔不想溫書預習. 知道他拖功課到10:30pm 後, 我會乖乖比他訓. 我就改回家立即溫書預習. 說明一小時, 不加時. 功課就快到不得了完成. 有時在校完成. 他喜愛的打波, 打Drum, 從來不因考試取消. 溫習時中間放他出街做運動, 有時放他去親戚到. 主要想他走走動動, 輕鬆,少壓力. 大人也可放鬆. 冇人幫時自已帶仔出街食杯雪糕, 到公園, 圖書館走走.

多謝purple_k。囡囡可以派噃自己學校嘅中學,都好開心。不過因為係英中,我就好擔心。

purple_k  囡囡入到心儀學校, 心理上都會積   發表於 14-8-18 10:23

回覆 hktwun 的帖子

hktwun,

我仔升中一時, 都要講故事打底. 我一早告訴他, 我小時升英中不懂看時間表, 所以全部科目的書也每天背回校. 但見第一星期同學大多冇書老師也不會罰, 我第二個星期便沒有帶整書, 叫仔估下去, 老師會不會罰. 我說原來老師心目中的寬限期是第一個星期. 第二個星期的全罰了.
因此叫仔仔不用緊張, 忘記帶書罰也寬限期. 但要清楚寬限期. 雖然仔最後真的忘記帶很多東西, 老師沒有罰留堂,寬限期個半月 , 開學也有個多月苦惱中.

最後我們決定買超大書包, 加一個風琴型file 盒, 十一科分好, 每科功課作業每天入好. 通告也有一隔. 起初每晚幫手跟下有否入對, 就算中學功課兩三四日後交都預先放好. 仔不能決定是否用的書全都每天背上學. 也解決了上堂找書的時間.

好多他們的小朋友用這方法都ok. 起碼書本功課不會留在學校locker.

考試測驗抽起風琴file那一隔就知有多少功作紙溫習

cp2004 發表於 14-8-17 18:55
回覆 hktwun 的帖子

hktwun,

E~風琴型FILE呢個方法我未試過, 等我試下先!
希望囡囡都會鍾意用啦!

purple_k 發表於 14-8-11 16:47
我覺得要睇返間學校, 我試過有D學校講就好有心, 但實際係唔多理.
我囝囝間小學正正係講就有心, 但入讀後就只有測考加時9分鐘, 再無任何支援...

正正係講就天下無敵, 做就無能為力!!

個特殊教育主任仲話好彩我囝聰明, 如果唔係會俾學校放棄, 激死我

gigilovesnoopy 發表於 14-8-16 23:57
多謝purple_k。囡囡可以派噃自己學校嘅中學,都好開心。不過因為係英中,我就好擔心。
...
恭喜入到心儀中學! 可以喺鍾意中學讀書經已打左支強心針. 加油!!!

今年囝囝升小六, 我都好擔心呈分試....

cp2004 發表於 14-8-16 21:15

我仔考試會再加一粒四個鐘.
即係囝囝上到中學, 你都跟佢溫書?? 真係超級好媽媽!!

我打算跟埋小六呢年就算, 不過覺得無咩可能, 唔敢放手....

多謝lwanBB, 今日囡囡第一日上bridging course, 好開心。

我囡囡在小學時十分「甩轆」不過佢唔肯俾我再跟佢D通告等,所以我同佢約法三章,如果收到學校的警告,我就做噃跟得媽媽。不過,默書、測驗同考試就一齊溫習。

小朋友都有自己的壓力,所以在囡囡小六時,我一直同佢講,最緊要係學校校風好,band幾唔係最重要。在第三學段,亞囡先同我講想返自己的中學,但擔心自己成績唔得,直至考完Pre-S1,知道唔駛返去強制性補課,先覺得佢真係完全放鬆。

大家一齊努力加油

大個仔功課, 通告, 筆記唔會再比你睇.
自已等仔睡了才看看,仔漏帶功課, 書, 等 罰2次留堂, 第3次要收班主任電話前, 就叫我幫手, 漏野, 1 call 即送. 送了兩次, 就一起研究改善方法. 最緊要仔信得過我, 關係要好.

回覆 HoWangMami 的帖子

麻煩妳, 我想知邊間中學, 因我都住屯門, 做定功課, thanks

熱血勳章

仲有一個星期就開學,仔仔仲有好多升中一的暑期作業未做晒.

真係好為佢擔心

hktwun 發表於 14-8-23 17:46
仲有一個星期就開學,仔仔仲有好多升中一的暑期作業未做晒.

真係好為佢擔心 ...

我個女都係LA~ 做唔切, 唯有努力軟硬兼施咁, 希望急起直追返D暑期作業!

回覆 purple_k 的帖子

我仔都努力中..... 升中二有讀書報告. 英文他借了本Heroes of olympus the mark of athena( 加十二隻VCD). 可以自已聽, 但現在只開始第伍隻.

升中的你們作者Rick Riordan- Percy Jackson 的書好似很合學障小朋友, 作者本身就有兩個仔是學障, 他本來寫書是給兒子看的. 很感恩在一個政府攪的活動, 有個外國人的女仕介紹. 話比哈利波突容易看.我見仔仔好比心机看, 升小六到現在看了多本了.但一定連VCD借.

‹ 上一主題|下一主題