用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小朋友已升中既學障家長?
go

[其他] 有無小朋友已升中既學障家長?  

我個女捱到上中學~
見呢度既家長多數係讀初小既小朋友~

my boy also F1 coming September, so worry

hktwun  We are the same.  發表於 14-5-4 00:11

回覆 purple_k 的帖子

My boy F1 now.

引用:my+boy+also+F1+coming+September,+so+worr

原帖由 anniemiwow 於 14-05-03 發表
my boy also F1 coming September, so worry
現在應該已揀好中學,等結果是嗎?

引用:回覆+purple_k+的帖子 My+boy+F1+now.

原帖由 hklaw1013 於 14-05-04 發表

My boy F1 now.
佢適應嗎?

努力探索中。成績,比上不足,比下有餘。你呢?

回覆 hklaw1013 的帖子

佢返學OK~ 但學校配套似乎唔多。 (不過應該大部學校都係咁... )

我都好擔心第日個仔升中會冇支援。唉

回覆:purple_k 的帖子

配套唔多?有甚麼同學須要,而他又不能提供?可以分享嗎?

回覆 hklaw1013 的帖子

可能係我自己小朋友能力差, 一般補底幫唔到佢。

回覆:有無小朋友已升中既學障家長

我兒小五,我懷疑他有學障,我教他默書總是温幾日,但結果總是不合格,尤其英文默書,數學教他,教極都唔識,最終激到我發皮氣,我想問我如何教他?如果有學障的小朋友會好番嗎?

引用:我兒小五,我懷疑他有學障,我教他默書總是

原帖由 1649 於 14-05-30 發表
我兒小五,我懷疑他有學障,我教他默書總是温幾日,但結果總是不合格,尤其英文默書,數學教他,教極都唔識 ...
有帶他去做評估嗎?

回覆:purple_k 的帖子

沒有,只是在網上看到他的徵狀同學障—樣,我每次同他温習都好辛苦,温完都係唔識!

我個二女就讀緊中三,佢有讀障同過度活躍。

我朋友的兒子有社交障礙,佢應該去邊度求助?

引用:沒有,只是在網上看到他的徵狀同學障—樣,

原帖由 1649 於 14-05-31 發表
沒有,只是在網上看到他的徵狀同學障—樣,我每次同他温習都好辛苦,温完都係唔識!

...
帶小朋友check下啦,雖然社會資源不足,但如真係有問題可及早幫下佢。
好過估佢有問題 :)

引用:我個二女就讀緊中三,佢有讀障同過度活躍。

原帖由 Eugene_Kwong 於 14-06-14 發表
我個二女就讀緊中三,佢有讀障同過度活躍。
我女成績唔好,又無乜專長,唔知可以點幫佢

引用:我朋友的兒子有社交障礙,佢應該去邊度求助

原帖由 jamesng6677 於 14-06-15 發表
我朋友的兒子有社交障礙,佢應該去邊度求助?
有無問過學校社工?

我個女讀障,band 3尾,操行b+, 跑步和跳舞算係比較好,p.4 曾拿過區際校長會學業進步獎,剛在學校又攞操行優異獎,雖然佢學習既態度一向幾好,但真係記唔到,認唔到,9月升P.6, 預備搵中學,我都好擔心搵唔到學校,想搵直資,但依家連二,三線直資都話要收band 2以上成績, 又無能力讀國際學校,入band3 又好驚學壞!  好無助又無奈。
就算好彩入到band 3 校風好d既學校,其實都只係捱,成績距離太遠,其實除左去歐美,仲有咩方法?