用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 慢人考DSE定IB?
go

慢人考DSE定IB? [複製鏈接]

小朋友係個好慢的人,快唔到的...唔知邊個公開試比較無咁趕?  
   3    0    0    0

happygals 發表於 14-4-7 13:06
小朋友係個好慢的人,快唔到的...唔知邊個公開試比較無咁趕?
兩個都唔掂!

sheffield    發表於 14-4-9 11:06
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

都明白慢係大問題... 但書始終要讀, 試始終要考, 都要二取其一
如果記憶力強, 但實在係慢, 快唔到, 讀哪個課程無咁慘? 定有其他選擇?

happygals 發表於 14-4-7 14:19
都明白慢係大問題... 但書始終要讀, 試始終要考, 都要二取其一
如果記憶力強, 但實在係慢, 快唔到, 讀哪個 ...
GCE AL and or SAT.
可以分開考,又可以考幾次!
考慮吓!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁要讀國際學校嗎? 定可以讀本地課程自己去考?

慢慢來,比較快.
烏龜跑得慢, 但贏兔仔.

happygals 發表於 14-4-7 13:06

究竟孩子幾大?講緊幾時考公開試?

MC1128 發表於 14-4-7 15:13
究竟孩子幾大?講緊幾時考公開試?
都未諗到結婚生仔, 唔算過分喇.

唔該晒!!
其實仲細, 明年升小學, 要決定讀咩小學所以問下囉...

因為兩間課程似乎都各有長短, 無偏向邊間, 都係入學後盡量配合吧, 咁諗下最終考試囉... 以前考AL時間真係好緊迫,慢真係好大問題,唔知而家DSE是否一樣呢.... 未考過IB所以又唔太清楚...

回覆:慢人考DSE定IB?

仲有十幾年,點都會變快掛。

引用:唔該晒!!其實仲細,+明年升小學,+要決定讀咩

原帖由 happygals 於 14-04-07 發表
唔該晒!!
其實仲細, 明年升小學, 要決定讀咩小學所以問下囉...
找些學校兩樣都有,到時再決定

poonseelai 發表於 14-4-7 19:46
找些學校兩樣都有,到時再決定
Perfect answer.

MC1128  咁早決定  發表於 14-4-7 22:04
MC1128  不急,不用咁做決定  發表於 14-4-7 22:04

引用:Quote:happygals+發表於+14-4-7+14:19+都明

原帖由 ANChan59 於 14-04-07 發表
GCE AL and or SAT.
可以分開考,又可以考幾次!
考慮吓!
想問如果take GCE ,對於入香港既大學有冇優勢?(經non-jupus),因衣家有好多IB課程,唔知行邊條路好,還是DSE好?

回覆 happygals 的帖子

千祈唔好睇死你個仔,你當佢乜都慢,於是乜都就晒佢,佢想唔慢都比你訓練到慢。你當佢係普通人,佢做野慢,就訓練多一些,將勤補絕,一定追得上。

至於DSE定IB要快,我識人讀IB,佢地由第一日起就話忙,有好多course works, 讀DSE的前段應該有honey moon時期。

happygals  都係, 要train下先得!   發表於 14-4-8 19:10

HKDSE不一定要讀三、四科選修。可選擇讀少些科目,會較輕鬆。

回覆 happygals 的帖子

你不如睇下考到邊幾間,再在當中選擇吧!

happygals  明白,唔該  發表於 14-4-8 19:08

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-04-07+發表GC

原帖由 Nana1006 於 14-04-08 發表
想問如果take GCE ,對於入香港既大學有冇優勢?(經non-jupus),因衣家有好多IB課程,唔知行邊條路好,還是D ...
lB,NSS講得太多了,你自己爬爬文就是。

不過,要留意GCEAL在英國有不少聲音,覺得分數及比率不太合理,聽說2016年左右會有改變,要小心。GCEAL 是可以自修的!部份直資有NSS加GCE你選擇,自己留意吧!

引用:Quote:原帖由+Nana1006+於+14-04-08+發表想

原帖由 ANChan59 於 14-04-08 發表
lB,NSS講得太多了,你自己爬爬文就是。

不過,要留意GCEAL在英國有不少聲音,覺得分數及比率不太合理,聽 ...
Thx for your information!👍

‹ 上一主題|下一主題