用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2014 DSE 中文卷一題目
樓主: giselemama
go

2014 DSE 中文卷一題目 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 14-4-9 23:26
唔讀中文就冇乜用,對思維有否持久性幫助?
对思維也有一定幫助, 我睇過小兒作d 論說文都好有水準, 相信可以應用在英文寫作方面

Bluegene 發表於 14-4-9 23:37
覺得現在中文科係講更多文史哲,不單純語文運用,此要求對數理偏優學生不利。 ...
都唔係呀!聆聽就已經考計數啦!

小彬彬 發表於 14-4-9 23:48
对思維也有一定幫助, 我睇過小兒作d 論說文都好有水準, 相信可以應用在英文寫作方面
...
阿仔中文寫作突破來自英文寫作經驗,是中文老師提醒他的。兩者是可以互通,當然中文要有番咁上下才可以。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:giselemama+發表於+14-4-9+11:44+我

原帖由 JustAParent 於 14-04-09 發表
"今天女兒完成了新高中中文科的考試,我曾經想和她討論答案,但考慮到如此可能影響她的情緒,最後選擇了沉默 ...

5**

回覆:2014 DSE 中文卷一題目

其實有無用都好,中學某些科上到大學或出來工作都未必用得著,要讀不是問題,問題係,喺香港之前旣A level, 或者其他國家的升大學試,會唔會有一科係超過一半考生唔合格(E 以下,即係一半人拿F or below)??
會有一半人連3級都達不到已經說明這科的評核準則很有問題了。

giselemama 發表於 14-4-10 18:37
其實有無用都好,中學某些科上到大學或出來工作都未必用得著,要讀不是問題,問題係,喺香港之前旣A level, ...
衣家唔同以前, 出來工作中文都好重要, 有需要提高香港學生中文水平我都好同意, 問題是dse 中文卷撞彩成份偏高, 不能準確測試到學生中文水平

ANChan59    發表於 14-4-10 20:51

回覆:2014 DSE 中文卷一題目

而家評核有問題,不過唔可以純用當年al比較,因為al考生經會考選拔,已減去很多人,合格高係理所當然

dubbies 發表於 14-4-10 21:23
而家評核有問題,不過唔可以純用當年al比較,因為al考生經會考選拔,已減去很多人,合格高係理所當然

...
同意 .... 部份家長有意無意以為  HKDSE ~/= HKALE
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題