用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇為學校同朋友反面?
樓主: Hailey88899
go

有冇為學校同朋友反面? [複製鏈接]

我都有個認為只係傳統谷校先至好的朋友家長, 經常簡接或無意地睇唔起我囝囡讀的HAPPY SCHOOL, 唯有少提這話題, 免得自己不開心,

條條大路通羅馬架姐, 唔駛咁樣睇人, 做返個好榜樣給自己子女好過啦.
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:有冇為學校同朋友反面?

教育冇對錯,覺得啱自己就ok,不用同朋友反面,人地點做當參考都好呀。

引用:本來我prefer+谷,+但因為上完playgroup+後

原帖由 sakbbjaijai 於 14-04-11 發表
本來我prefer 谷, 但因為上完playgroup 後發現囡囡未必適合D 太谷嘅學校,現考慮放棄KM take 村校offer... ...
真心認為你可以再考慮下啊!

haapy school 或谷的學校各有各好,如果因為咁少野而反面跟本一開始就唔係朋友關係!

我都有個朋友, 差唔多時候生, 後來係家附近的幼稚園交表時遇上, 大家傾左幾句, 因為同區佢問我係邊度住(普通私樓). 然後兩三句說話, 佢就離開.  我無為意, 直至之後在其他名校幼稚園開放日, 及面試時碰上, 因為小朋友同齡, 之後在不同的幼稚園場合, 我和她遇上了四次,初時我想和她打招呼, 這個時候我才發現她完全當我透明, 好唔想見到我咁.  於是我亦沒有和她打招呼.

或者我們家境普通, 無乜好來往. 但其實我都係諗住 hi下打個招呼, 無特別意思.  但呢件事, 突然令我覺得, 原來呢個世界上會有人咁樣看低其他人.  

回覆 tongtongwhite 的帖子

算啦狗眼看人低冇品,人上有人俾心機教好我吔D小朋友不要似佢

回覆 Hailey88899 的帖子

多謝你安慰...不過又真係無諗過原來有人會咁樣看低其他人, 人性呢樣野有時又係意料之外.

picture 發表於 14-4-11 09:29
我個case 仲搞笑……朋友同我差不多事侯生。一路下佢個女上乜playgroup,睇乜書,玩乜野,都不真心傾。我成 ...
佢冇當你係朋友
‹ 上一主題|下一主題