用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友就快換門牙,有無方法快d整掉乳齒? ...
go

小朋友就快換門牙,有無方法快d整掉乳齒?

小朋友嘅牙肉已經見到少少恆齒, 但乳齒只得少少鬆, 我驚會生歪,
點樣令佢快d掉? 我幫佢用手輕輕搖好還是要睇牙醫?

正常情況下, 恆齒生出時會推走乳齒的, 不過也有可能生的位置歪左, 就要去牙齒處脫了.

回覆:小朋友就快換門牙,有無方法快d整掉乳齒?

我仔也是如此情況,但他的牙 E 說門牙可以等一等,因為門牙會被條脷頂番正,不會生歪。但其他牙不可以,要剝.

引用:我仔也是如此情況,但他的牙+E+說門牙可以

原帖由 hadwinboy 於 14-04-07 發表
我仔也是如此情況,但他的牙 E 說門牙可以等一等,因為門牙會被條脷頂番正,不會生歪。但其他牙不可以,要 ...
不過牙 E 也要他不時自己搖下隻門牙,等佢快啲鬆脫。

renielo 發表於 14-4-7 11:13
小朋友嘅牙肉已經見到少少恆齒, 但乳齒只得少少鬆, 我驚會生歪,
點樣令佢快d掉? 我幫佢用手輕輕搖好還是要 ...

我牙醫教食蘋果。
我囡囡隻門牙上體育堂被同學個屁股撞甩咗。

回覆:小朋友就快換門牙,有無方法快d整掉乳齒?

我個仔都係門牙鬆,去政府牙科唔肯脫,話除非發炎先會脫,最後亞嫲忍唔住自己幫佢mon出黎

回覆 little_yolky 的帖子

快d去買蘋果先!

Cathy.Leung 發表於 14-4-7 15:20
我個仔都係門牙鬆,去政府牙科唔肯脫,話除非發炎先會脫,最後亞嫲忍唔住自己幫佢mon出黎

...

好難落到手!

回覆:小朋友就快換門牙,有無方法快d整掉乳齒

醒目開學勳章

回覆:awah112 的帖子

簽名被屏蔽