用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長學生袖手 鮮魚行校長教訓
go

家長學生袖手 鮮魚行校長教訓

【明報專訊】上周一又一城商場在暴雨下上演「水舞間」翌日,鮮魚行學校都因為雨水從透氣窗孔吹入禮堂,導致禮堂出現水,校長梁紀昌到場視察時,卻見只有三數名學生忙碌地清理積水,其餘學生和家長則坐在一旁吃早餐,梁紀昌遂在學校網頁撰文,批評他們不應袖手旁觀。

黑雨後沒幫忙清積水

梁校長當時詢問正在吃早餐的學生為何不幫手清理,學生和家長們分別回應稱「無辦法」、「不知怎樣做」或「已有人做,不用幫手做」。梁校長質疑,不願動腦筋想辦法,或向人請教怎樣做,便會永不進步。他又對家長直言,坐享其成的心態太自私,變相教導子女攻於心計,誤了他們。

校長:變相教子女攻心計

梁校長憶述,當時語音未落,已見有孩子接力掃水或找校工幫忙,亦有家長幫忙指導孩子掃水,但仍有家長借故帶孩子急急離開。梁慨嘆,守望相助其實是為自己建立良好人際關係,袖手旁觀只會孤立自己,有難時便孤獨無援。

elbar 發表於 14-4-7 09:41
【明報專訊】上周一又一城商場在暴雨下上演「水舞間」翌日,鮮魚行學校都因為雨水從透氣窗孔吹入禮堂,導致 ...
梁校長永遠都咁令人尊敬。

回覆:家長學生袖手 鮮魚行校長教訓

正面教導,應嘉許那“三數名學生忙碌地清理積水”,每人一個小功!

little_yolky  優點夠啦, 小功咁大手筆?   發表於 14-4-8 10:02
王家爸爸    發表於 14-4-8 09:39

回覆:家長學生袖手 鮮魚行校長教訓

得罪講句,佢間學校收嘅學生同家長係咩質素,相信佢自己都好清楚,想改變呢類人自我、自私行為,談何容易

lololala  都係!!  發表於 14-4-16 18:12
Jane1983  同意!  發表於 14-4-8 15:23
CALVEN    發表於 14-4-8 13:03

引用:得罪講句,佢間學校收嘅學生同家長係咩質素

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-04-08 發表
得罪講句,佢間學校收嘅學生同家長係咩質素,相信佢自己都好清楚,想改變呢類人自我、自私行為,談何容易 : ...
有道理!有多點兒水平都未必會入呢間學校!唔係小看佢哋,但要教導佢哋,唔容易!

洋蔥頭媽咪 發表於 14-4-8 08:08
得罪講句,佢間學校收嘅學生同家長係咩質素,相信佢自己都好清楚,想改變呢類人自我、自私行為,談何容易 : ...

話雖如此, 但梁校長同班老師們一直以來都好努力的, 我們要欣賞他們的努力, 要俾個LIKE佢哋至係。我只擔心沒有了梁校長的鮮魚行會變成點。

教育可以改變命運。

organicfans  同意, 教育係改變命運, 所以更加唔明回解會有家長縱容仔女唔守規舉, 自私, 自我等行為......  發表於 14-4-8 11:15
kenix_chan    發表於 14-4-8 10:53

每所學校总充斥着不同种类,不同品格的家長和學生,梁校長明事理,斥其非,不護短,那怕學校被公眾標籤,部分优質家教的學生的鋒芒也被蓋過。

撫心自問,我們的孩子在没有師長帶領下,會主動掃除污水嗎?我們吃完快餐會慣性幫忙清理嗎?

一所學校出了数位主動做公益的學生,是難能可貴了。

梁校長的話是向全香港家長說的。

回覆 annie40 的帖子

同意!  

每間學校總會有唔同種類嘅人, 講真, 小事如地鐡內不食野(雪糕, M記, 羅米雞都見過......), 打機聽歌睇片要用耳筒(大大聲聲, 旁若無人), 回收筒要分類擺(見過好多人隨意放, 甚至當垃圾桶用), 好多人都做唔到, 唔好話要佢地去掃污水........以上嘅事, 都見唔少, 大人小朋友乜都有, 實在係個人素質問題, 同背景無乜太大關係.

little_yolky   响地鐵食羅米雞!!!!!!  發表於 14-4-8 12:14

回覆 annie40 的帖子

對,同感,這報導不是反映梁校長學生們及家長質素,他寧將這情況透明的向公眾發放,是為了讓家長們明白,
要善導他們所須心力更大,
他真是一個有心教學令人敬佩的校長

同意,就是人的質素參差,才要加倍教育。
否則,教育有何意義?

引用:每所學校总充斥着不同种类,不同品格的家長

原帖由 annie40 於 14-04-08 發表
每所學校总充斥着不同种类,不同品格的家長和學生,梁校長明事理,斥其非,不護短,那怕學校被公眾標籤,部 ...
同意!

梁校長說得好
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

回覆:ha8mo 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:天瑜+發表於+14-4-8+14:49+我女在課

原帖由 ha8mo 於 14-04-08 發表
咪就係囉
其實佢見到有幾位同學落手做緊應該要開心
學樓上的網友話齋,應該獎勵這幾位同學
我相信梁校長只是愛之深,責之切!
另方面,有些學生真的來基層中的基層。

回覆:elbar 的帖子

梁校長真的很有心。
我一囗気看了其他“致学生的信”,完全能感受他對教育基層學生的熱誠。很感動。

王國會長

elbar 發表於 14-4-7 09:41
【明報專訊】上周一又一城商場在暴雨下上演「水舞間」翌日,鮮魚行學校都因為雨水從透氣窗孔吹入禮堂,導致 ...
當時係上學時間? D 校工呢? 全部學生在場? 點解有學生和家長在一旁吃早餐?

醒目開學勳章

引用:Quote:elbar+發表於+14-4-7+09:41+【明報專

簽名被屏蔽

回覆:天瑜 的帖子

某d家長既言論真的令人作嘔,乜野學校,乜野學生!我只覺得乜野家長咁白鴿眼,自己冇修養仲要幾一件值得人敬佩的事講成一件可恥的事!

他讀的有某些學校肯定吾會漏水?漏水肯定吾會有人幫手拖,小孩個個身嬌肉貴,亦冇人咁叫學生家長幫手,件衫吾使要啦!呢d野應該係校工做既!

大家真的吾同層次!

bobbob    發表於 14-4-12 19:33
MyFairLady2014  甚麼樣的家長就會教出甚麼樣的子女,他們日後會慢慢有排受。  發表於 14-4-12 17:33