用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 周遊列國上癮 克儉真係唔掂(太一叮) ...
go

周遊列國上癮 克儉真係唔掂(太一叮) [複製鏈接]

教育局局長吳克儉有個花名叫「吳得掂」,其實佢唔係樣樣都唔掂,至少有一樣表現出色,就係周遊列國最叻嘞﹗

唔係冤枉佢o架。教育局向立法會提交嘅文件顯示,吳得掂上任短短一年半,外訪十三次咁多,使咗成二百六十幾萬元公帑,外訪開支又好,次數又好,都比前任局長孫明揚五年任期總和多一大截。據講吳得掂一上任櫈都未坐暖,就指示下屬幫佢製造多啲外訪機會,最好「每月一外訪」添。有人計過數,扣除所有年假、補假、公眾假期後,佢離港夾夾埋埋超過一個月,難怪被人叫做「旅遊局長」啦。

當然啦,身為政府高官,如果外訪真係有需要,只要以節約為原則,公帑用得其所,無人會反對。之但係咁,睇吓吳得掂周遊列國,似遊山玩水多過似做正經嘢囉。再講吖,即使需要頻頻外訪,使唔使用成二百六十幾萬元咁多呀?話晒你個名都有「克儉」兩個字吖,為納稅人着想吓都好啩!

呢,有知情人士踢爆,吳得掂外訪逢請必到唔在講,就算同佢大纜扯唔埋嘅活動都搶住去。好似早前有辦學團體率領學生去印尼考察交流咁吖,講到明係學生研習分享會,吳得掂居然厚住面皮要求預埋佢一份,簡直九唔搭八,主辦單位最後焗住「邀請」埋佢。佢究竟係公幹定遊埠,大家心照喇。

可能就係因為掛住遊埠啩,吳得掂上任以來烏龍百出,頻頻出醜,推行國民教育不力搞到滿城風雨,錯估跨境學童人數導致小學及幼稚園爭崩頭……瓣瓣都搞到一鑊泡,「吳得掂」之名不脛而走。嗱,既然佢咁有閒情逸致飛去印尼同學生「研習分享」,不如留喺香港做好自己分內事好過啦!

正所謂,前車可鑑,人哋就話見過鬼怕黑啫,點知吳得掂一啲都唔驚。前朝特首曾蔭權爵士同前廉政專員湯顯明出名貪威識食,一個歎盡海陸空,一個瘋狂外訪瘋狂送禮,被稱為「絕代雙貪」,成為過街老鼠,吳得掂咁都唔識吸取教訓,知所收斂,唔通真係嫌未夠衰咩!

話時話,吳得掂可能真係唔知「前車可鑑」點解。記得舊年開學日吳得掂去一間學校了解跨境學童返學安排,居然話已經同副局長「分道揚鑣地分工」。唉,佢連「分道揚鑣」同「分工合作」都唔識分,唔知「前車可鑑」又有咩出奇吖,唔怪得佢學足絕代雙貪,周遊列國喇。

不如咁啦,既然吳得掂咁鍾意遊埠,留喺香港又做唔好份工,下次索性長住外國啦,叮!

0    0    0    0

又多一花名:吳慳儉
‹ 上一主題|下一主題