用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 年尾出生小朋友升小
樓主: Siusammama
go

年尾出生小朋友升小 [複製鏈接]

回覆:evaken 的帖子

是直資嗎?

eviza_snow 發表於 14-4-9 02:11
是直資嗎?

大女果間, 終於可以一齊返學

回覆 eviza_snow 的帖子

你考慮當中果間

回覆:evaken 的帖子

替你高興

我個女都係11月細B, 如重讀 SC k1係咪不如重讀k3或P1較好?  

想請教各位, 如果是細仔, 但第一年唔玩自行, 大抽獎, 而只考私校又入讀小一, 那麼第二年 (仍是適齡)才玩自行, 大抽獎得唔得呢?

我見有朋友讀完一年國際學校, 先玩自行大抽獎, 派到心儀學校就唔讀IS

回覆 hobby 的帖子

As far as I rmb, if you have a local  p.1 place, you cant go for gov allocation, no matter it is first or second round. those from international school can go for it as international p.1 = local k3. Pls correct me if I am wrong.

回覆:年尾出生小朋友升小

新手一問,我女係2012年十一月B,煩緊做超大B定細B,只知好多名幼唔收細B,但升小的時候學校是否唔分大細B呢?細B考私小/直資係咪好蝕底?

引用:新手一問,我女係2012年十一月B,煩緊做超

原帖由 bibi0531 於 14-04-10 發表
新手一問,我女係2012年十一月B,煩緊做超大B定細B,只知好多名幼唔收細B,但升小的時候學校是否唔分大細B ...
龍年競爭好大,如果你今年有考pn就會明。做超大b啦

想問一下,出生在11,12月小朋友,一定要重讀K3 或者 小一, 為何呀

叮噹小孩 發表於 14-4-13 00:13
想問一下,出生在11,12月小朋友,一定要重讀K3 或者 小一, 為何呀

唔一定的, 只是他們想小朋友做大B, 加強考直/私/叩門的競爭力, 因為超大B同細B差一年, 你諗下小朋友差一年差幾多。

回覆 hobby 的帖子

好似唔得噃,因為參加派位要從未入讀小一.
國際學校未必相同,讀完本地K2轉過去GRADE 1,學制跟本唔一樣.

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+14-04-08+發表

原帖由 botbot 於 14-04-09 發表
哦~有d學校唔收小一repeat,如果你不是target 英華就ok
有好多私校都比小一生報番來年既小一入學,例如SFA,KTS,CKY..........

引用:新手一問,我女係2012年十一月B,煩緊做超

原帖由 bibi0531 於 14-04-10 發表
新手一問,我女係2012年十一月B,煩緊做超大B定細B,只知好多名幼唔收細B,但升小的時候學校是否唔分大細B ...
做細B都有好多幼稚園收, 個女班入面有4成同學仔都係細B,個女都係。今年同學仔同小朋友考直私小學仲有好多offers. 做細B都無所謂,要睇小朋友自己本身。

醒目開學勳章 王國長老

eviza_snow 發表於 14-4-9 13:03
替你高興

RE 港同(應該其他私直都係咁), 我知越黎多家長考唔到小一, 就會咁做

6月大抽獎, 先讀住另一間小一
同時再報直資私校repeat小一 , 9-11月又再面試
考到又好考唔到又好, 一路繼續讀小一, 一路部處4,5月插小2

到時再睇下有咩options, 如果插到心儀小2就最理想, 否則考到心儀小一都ok

所以而家考小一越黎越難, 正常的, 因為有部分考生本身已經讀緊小一

jadeklleung  咁就真係弊啦⋯⋯  發表於 14-5-2 15:20

小女都係11月細B,個人應為,年紀越細,相差一兩個月出生的發展越相差遠。若既然K1,K2都應付得到,之後就問題不大。現在可能好多家長認為細B唔着數,但再大啲就發現其實都唔錯(我自己都係11月細女出生,記得中五失敗後要重讀都唔係好覺眼)。當然若一心要非龍校不讀的話,大B機會可能高啲。正如樓上JM話,入唔入到龍校,大部份取決於小朋友本身而非年紀問題。家長們害怕考不上係因為怕小朋友唔夠能力,但我反而應為小朋友的穩定性更重要,因此,小朋友越大,理應穩定性越高。(小女當年考幼稚園時,佢好多考試問既嘢佢都識,但無奈一條滑梯K.O咗佢,完全唔受控,FAILE咗,一年後去番同一間學校後補面試,冇再其他誘惑,對答完全冇問題,仲好開心咁跟咗另一個素未謀面既老師去其他班房行。面試既老師都好奇怪我為何之前失敗咗(面試題兩次都差不多)。其實問題在於小朋友聽唔聽你講而非佢唔識答。所以,若果小朋友是受控而學習亦跟得上的話,面試我唔覺得有問題。9月佢小一,有考過私校,有成功,失敗,亦有後補。而那間後補的學校,亦有一些大小女半年的同學去考,反而REJECT咗。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

你話我係壞家長
定係打錯字

醒目開學勳章 王國長老

evaken 發表於 14-4-25 11:53
你話我係壞家長
定係打錯字

打錯字, 手下留情唔好舉報我

我女兒也是12月尾超細B... 無有做超大B, 衣家小學生活OK 完全無問題.
其實留意下小朋友有無需要做超大B, 如果發展得好, 細B都可以同大B比併。

回覆:年尾出生小朋友升小

http://www.parenting.com.tw/article/article.action?id=5053097

‹ 上一主題|下一主題