用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k2想插班
go

k2想插班

仔仔是大仔,在大埔讀英藝國際班k1,原則上學校讀的是k2課程,但因為我做的是教育工作,所以仔仔的成長環境都比較學術原則上他在學術上的standard已經過晒同班同學,上學期考試已經是全部滿分(有考exam paper),其實從各方人仕中得知,他現時算是在一般名幼中屬於above standard的,近來問題出現了,他覺得在學校學的課程很淺易,也要經常等同學學習(我諗應該係同學程度較參差),上堂也悶(可能是英藝較谷,要坐定學習的時間較多),他有同我講過想學得活啲、深啲…也開始坐不定…
想問下各位家長的意見,我有無需要同佢轉出去九龍某些名幼插班,有無邊啲幼稚園係教得深而又活動教學一啲?定係繼續在大埔讀英藝?但我相信放學後我自己教或番興趣班可滿足到他的要求,其實我有諗過佢將來都應該要讀一些程度較深的小學,只不過無諗到幼稚園已經要諗要唔要轉校,同埋都已經k1尾,轉校會唔會難?請各位有經驗家長指點…thanks

回覆:edpo 的帖子

回覆:剛果公主 的帖子

就係明白,咁應該點?當然我會調節他的心態,home schooling似乎亦要無可避免,就係怕長此下去佢會對番學失去興趣,我開始諗,係咪要搵間活動教學的幼稚園比佢,反而將學術放輕一點

回覆:k2想插班

我覺得樓主唔好再自己教,因我細個時喺九龍塘讀York, 但因我住屯門返學實在太遠,後尾媽咪幫我轉返屯門讀書(課程淺好多),讀返村校之後因為樣樣嘢都學過已經識,所以令我無心機讀書,從此就5再鍾意讀書!所以我仔而家k1,我無教多佢abc,學校教到咩佢就識到咩,123只識數到20,好肯定喺班入面佢應該係識得最少,但如果為咗佢識快人一步而抹煞佢學習嘅興趣,我覺得好唔值得!我曾經聽過一個講師講佢有3個小朋友,最細嗰個仔係好活躍好動,所以佢從來都無提早教識佢任何嘢,因為怕佢如果識晒所有嘢,上堂時就無心機聽書,會變得更活潑好動!
如果樓主最後都係轉校,可唔可以放棄遇强愈强嘅心態,由得佢學幾多識幾多,等佢愛上喺學校學習

回覆:JuliaCKL 的帖子

咁我諗我要講多兩句,其實我無特別教多佢,只係我有部份時間在家補習,佢聽埋聽埋好多,但我不會否認我提供的家庭環境,例如書本,even玩具都較有意義…除了學校考試,原則上我完全唔會同佢睇學校課本…就係怕佢學得多同快,對番學無興趣,但so far其實佢又超愛番學

去一D活動教學,重spoken language, presentation, 冇课本,多group activities 的學校

你個仔core skills 好,可focus on social skills.

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個孩子嘅學習能力都唔同,唔係屋企唔去教就解決到問題!
英藝已經係算教得深嘅學校,出面嘅唔會更深!
我當初都係為大仔揀間深d嘅學校,然後同自己講:返學要學嘅唔止係書本上嘅嘢
至於點樣保持學習動機,你係教育工作者,你應該熟過我
但愚見,如果覺得學校悶,唯有教佢要守規矩,聽老師話,學習會群,但屋企多教d課外嘢
我唔知樓主嘅小朋友會唔會好似小兒咁,係資優兒,但係如果佢識哂學校嘅嘢,教佢更深嘅係唯一出路,因為就算你今日停低唔教,佢上到小學都可以識哂覺得悶!
恐龍家

部份學校插班已經截咗,而家好似仲有St Cat或其他可以報。St Cat活動d,英文勁d,但課程吾一定深過英藝,所以插班亦吾一定解決到悶的問題。同埋由大埔出九龍塘亦有d遠。

講到識晒的問題,其實老師教的字,可能小朋友已經識晒,但個題材、討論的內容,小朋友可以dig得好深入,真係無疆界,你可以引導小朋友。

引用:咁我諗我要講多兩句,其實我無特別教多佢,

原帖由 edpo 於 14-04-07 發表
咁我諗我要講多兩句,其實我無特別教多佢,只係我有部份時間在家補習,佢聽埋聽埋好多,但我不會否認我提供 ...
可吾可以講下你小朋友係中英數方面已經識乜呢?甘可以了解下究竟above average 幾多

回覆 Jane1983 的帖子

Dear Jane1983,

May I know which schools are still accepting K2插班 application?

Thank you.

Regards,
Annie

回覆 Pessuma 的帖子

我知道St Cat4月仲接受申請,因為2年前親戚申請過,其他吾清楚。
最好你列出心儀的,逐間打去問,要快,有d同K1一齊招生,已經截止。

回覆:edpo 的帖子

去寶山啦!全港最深

poodlema 發表於 14-6-23 14:03
去寶山啦!全港最深
你唔係名人, 又唔係有錢人, 寶山都未必SO你!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Gary_family 發表於 14-6-22 22:20
樓主,你小朋友咁出類拔萃,不如直接插小一啦!一定sure win! 成為香港第一個未夠5歲8個月就讀小一的小朋友 ...
你攪錯喇响香港,就算你想跳班都好難架!

當然,另一方面要考慮小朋友情意發展

不過,舊時嗰代會好d,我舅父5歲3個月左右入讀小一
我哥哥5歲8個月左右插小一下學期 (調景嶺學校當年跟台灣,同香港學校爭半年,所以一係重讀高班,一係跳半年)

恐龍家

引用:Quote:Gary_family+發表於+14-6-22+22:20+

回覆:Gary_family 的帖子

哈哈,多謝各位嘅厚愛,小兒只係普通小朋友一個,實在不能亦不會做任何跳級出位之事,當日想問下各位高人的意見只係因為作為一個媽媽,永遠想將最好的提供比自己的下一代,講叻…大把人…不過不會是我個仔…唔使煩啦…因為我已找到目標,多謝各位的回覆,thanks a lot

可能佢是資優生