用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田12間中學校長之間協議,今年沒叩門位? ...
go

沙田12間中學校長之間協議,今年沒叩門位?

沙田12間中學校長之間協議,今年沒叩門位?真?點解中一講座時又話可以?咁錯配就慘了!

elbar  曾, 呂, 祟, 官, 羅, 謀, 培, 蘇, 循, 玷, 光, 郭, 鄭, 體; 究竟方邊兩間 有叩門位   發表於 14-4-6 09:17

邊12間?

yukimum  曾, 呂, 祟, 官, , 謀, 培, 蘇, 循, 玷, 光, 郭, 鄭, 我理解是這12間,一條龍校唔計,體藝另類。  發表於 14-4-6 12:24

12間英中

如果連同胡忠,總數應有14間band 1中學,唔知瀨底邊兩間?自上年開始,沙田區中學校長會已響應專位專用的協議,不用留班位作叩門之用,和不收同區的叩門。但仍會有兩種情況下接受叩門的。第一是外區來的叩門,第二是當校內學生往外區叩門成功而離開的話,學校仍會有限度用叩門申請補上。所以通常學校在放榜前仍會上載叩門申請在校網的。

vincher  agree,机会还有,只是不多!總要試!  發表於 14-4-6 16:26
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:如果連同胡忠,總數應有14間band+1中學,唔

原帖由 ohnono 於 14-04-06 發表
如果連同胡忠,總數應有14間band 1中學,唔知瀨底邊兩間?自上年開始,沙田區中學校長會已響應專位專用的協 ...

那麼沙田區也可以向外區叩門?如:九龍城區、油尖旺區⋯⋯

回覆 KYCY 的帖子

體藝唔係另計咩?

請問這12間 英中:

曾, 呂, 祟, 官, , 謀, 培, 蘇, 循, 玷, 光, 郭, 鄭

那些較少功課, 冇咁谷, 對學生 較關愛?

elbar  派位或試 1.官 2.謀/蘇 3.光 4.郭 5.鄭   發表於 14-4-8 10:03
elbar  或試 首選 官   發表於 14-4-7 22:01

Leung2010 發表於 14-4-6 21:54
請問這12間 英中:

曾, 呂, 祟, 官, , 謀, 培, 蘇, 循, 玷, 光, 郭, 鄭
以上基本上系傳統中學,較著重成績,唔太谷就假嫁。

Leung2010 發表於 14-4-6 21:54
請問這12間 英中:

多功課又唔代表谷,少功課又反為會對同學有要求。我見曾的家長都話功課唔太多,但學校對同學或者同學對同學自己都有很高的要求,壓力都唔細。倘若又要少功課,又要唔谷,要同時存在於band 1中學內好像有點矛盾。講得直接點,一間Band 1A的學校和一間band 1C學校比較,好明顯前者都會辛苦一些、壓力大一點。

講到關愛,我覺得在1A學校內,學生只會集中在成績方面的比併,有時對老師的要求可能會在學術的層面較多,同學對老師的依賴相對少。!C學校內,老師會花多一點時間照顧或甚至遷就同學的學習進度和情緒。1B學校之中比較複雜,為了要保持1B的成績或甚至推高一些到1A,老師都會對學生有一定的要求,曉得自動自覺的同學還好,老師自然會給與較多機會發揮,關愛就會變得傾斜。不曉得自動自覺的,單係不停的補底要追上來都已經夠同學好受了。
:verycold: :verycold: :verycold:

點解可以莽顧學生權利,話改就改 ..... ??? 迫學生跨區爭位 ..... 乜道理 ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:點解可以莽顧學生權利,話改就改+.....+???

原帖由 ANChan59 於 14-04-07 發表
點解可以莽顧學生權利,話改就改 ..... ??? 迫學生跨區爭位 ..... 乜道理 ?
都是那些B3學校攪出的結果,根本無理會家長感受,所以我一直建議對B3校實行「不選不讀」策略。

引用:點解可以莽顧學生權利,話改就改+.....+???

原帖由 ANChan59 於 14-04-07 發表
好同意,完全唔公平!點解同區叩就唔收?誇區叩就可以收?根本玩緊家長。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-4-7 08:07
好同意,完全唔公平!點解同區叩就唔收?誇區叩就可以收?根本玩緊家長。

...
系囉,一系就一視同仁,完全唔收叩門生。又玩雙重標準,乜道理

littlemrs 發表於 14-4-6 22:39
以上基本上系傳統中學,較著重成績,唔太谷就假嫁。
ICIC, thank you, littlemrs

ohnono 發表於 14-4-7 00:14
多功課又唔代表谷,少功課又反為會對同學有要求。我見曾的家長都話功課唔太多,但學校對同學或者同學對同學自己都有很高的要求,壓力都唔細。倘若又要少功課,又要唔谷,要同時存在於band 1中學內好像有點矛盾。講得直接點,一間Band 1A的學校和一間band 1C學校比較,好明顯前者都會辛苦一些、壓力大一點。

講到關愛,我覺得在1A學校內,學生只會集中在成績方面的比併,有時對老師的要求可能會在學術的層面較多,同學對老師的依賴相對少。!C學校內,老師會花多一點時間照顧或甚至遷就同學的學習進度和情緒。1B學校之中比較複雜,為了要保持1B的成績或甚至推高一些到1A,老師都會對學生有一定的要求,曉得自動自覺的同學還好,老師自然會給與較多機會發揮,關愛就會變得傾斜。不曉得自動自覺的,單係不停的補底要追上來都已經夠同學好受了。
ohnono ,

我好鍾意聽您的分析, 謝謝.

但是, 唔比較老師 & 關愛, 功課 &  壓力 etc,  咁點排志願呢?

我估較勁: 曾, 呂, 謀
then: 培, 祟, 官
then:  蘇, 循, 玷, 光
last: 郭, 鄭

是否每組選一, 4間呢?  

但我去過果兩間自行中學簡介會, 面對面問過校長&副校長, 佢地回答我都是本區和他區叩門都是不收的. 當時還有其他家長一起圍住校長的, 因為一位是葵青區家長, 我亦再三確認左一次, 他們說表是會收, 因為家長們都苦苦哀求,但一個都唔會收!

回覆 moniquechoy 的帖子

邊兩間校長話?

沙培 & 沙蘇

ALSO 沙祟 TOO!

MM1155  沙崇係會在自行後備名單內揀回學生,所以一定沒叩門位。  發表於 14-4-7 14:04