用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄了卓思,選了york
樓主: chanhyan1
go

放棄了卓思,選了york [複製鏈接]

引用:個人覺得,放棄卓思,走去選York,+係千揀萬

原帖由 Bbpig2014 於 14-04-07 發表
個人覺得,放棄卓思,走去選York, 係千揀萬揀,揀正個壞燈膽
唔係嘛,有冇咩差呀

回覆:放棄了卓思,選了york

我自己認為讀開小朋友開心就唔需要轉,不過如果樓主已經放棄了卓思選York,都唔需要擔心。我囝囝已經番緊York PN, 老師有愛心和耐性,學術自理訓練都很好,小朋友番學好開心,粵語英文可以講句子,普通話就唱歌仔和詞語。我住青衣附近,還要坐一程shuttle先係青衣城上校車,上年都放棄了青衣嘅PN offer選了York, 沒有後悔,K1亦冇打算離開。

卓思係比較難入因為小位,比起York K1收成800人,5個校舍,其實好難比較。學校環境都好唔同。

2014K1 5200一個月,加雜費除開和校車,約7千一個月。我囝囝PN已經自己帶茶點,學校供應水,冇額外茶點費。校車回校一程大約40分鐘。

引用:個人覺得,放棄卓思,走去選York,+係千揀萬

原帖由 Bbpig2014 於 14-04-07 發表
個人覺得,放棄卓思,走去選York, 係千揀萬揀,揀正個壞燈膽
點解咁講呢?

Bbpig2014  York唱極個名都嗅架啦,多餘。  發表於 14-4-21 16:18
careysum  佢點解咁講, 好簡單之麻, 人講佢講囉!YORK係大校, 攞間細既學卷學校比, 當然無得比啦! 何謂正正經經? 多餘.  發表於 14-4-20 12:17
Bbpig2014  York 太多太多新聞啦,我一早已blacklist 呢間,點同正正經經辦學嘅卓思比呢?  發表於 14-4-8 00:19

兩間都唔同路線, 如果一心target直資, York應該有advantage既, 名氣大咁多.
但學費同路程又差好遠, 睇下你同老公覺得值唔值啦!

Bbpig2014 發表於 14-4-7 20:34
why say so?Can you explain more?Thanks.

引用:兩間都唔同路線,+如果一心target直資,+York

原帖由 chywong 於 14-04-08 發表
兩間都唔同路線, 如果一心target直資, York應該有advantage既, 名氣大咁多.
但學費同路程又差好遠, 睇下你 ...
直私收生準則好廣, 名幼已無咩所謂advantage. 何況York 都唔大名氣。

我雖然未是用家,都不會覺得一文不值,就算人家真的選擇錯誤,都不應如此落井下石,把口衰到呢。

Bbpig2014  呢啲咩一文不值、落井下石字眼,係你先寫得出,口嗅到你呀!York 真係物以類聚!  發表於 14-4-21 16:22
llkllkllk   agree!!  發表於 14-4-15 15:12

回覆 rabbitbaby1 的帖子

$10000? 請C機呀? 出唔出REJECT信同間學校好唔好有咩關係? 再講, YORK既K1 上下午共30班, 你攞間得幾班K1既學校泥比? 跟本無得咁比

引用:+本帖最後由+rabbitbaby1+於+14-4-7+00:37+

引用:Quote:原帖由+rabbitbaby1+於+14-04-06+發

原帖由 cherryird 於 14-04-20 發表
冇可能一萬,如果一萬一個月,我已經讀唔起
住港島搭校車$2700,國際班加雜費$6000,上埋cambridge,加埋咪大約$10000囉

回覆:放棄了卓思,選了york

我估放棄卓思果位家長唔係住港島,國際班14-15年每月5200蚊,雜費亦不是個個月比,讀Cambridge亦唔係硬性要讀。又或者唔讀york都有可能出面讀Cambridge, 我唔明點解成日有家長覺得york既學費會過萬。

引用:我估放棄卓思果位家長唔係住港島,國際班14

原帖由 vcb617 於 14-04-22 發表
我估放棄卓思果位家長唔係住港島,國際班14-15年每月5200蚊,雜費亦不是個個月比,讀Cambridge亦唔係硬性要 ...
因為佢地唔知唔清楚囉。

‹ 上一主題|下一主題