用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保祿點解稱為神級學校呢?
go

聖保祿點解稱為神級學校呢?

聖保祿幼稚園除咗係女龍校,小學係英文小學外,還有咩突出之處,可稱之為神級呢?

指各位指教!

brrbaby2007  係BK神化人改的名  發表於 14-4-7 11:35

直升中学St Paul Convent Sch,唔洗煩

係好好學校,不過一般吾會叫佢做神校的。

有人稱佢為神級咩?

Jane1983  樓主個標題  發表於 14-4-5 00:23

Jane1983 發表於 14-4-4 22:55
又係, st paul coed啲人先叫神校

個個人心目中的神都唔同既...

tweetyho 發表於 14-4-5 01:44
又係, st paul coed啲人先叫神校
樓主可能聽到人叫St. Paul coed做神校,以為講緊聖保祿幼稚園,所以誤會左。

引用:係好好學校,不過一般吾會叫佢做神校的。

原帖由 Jane1983 於 14-04-04 發表
agree

lauwingtai 發表於 14-4-5 08:19
樓主可能聽到人叫St. Paul coed做神校,以為講緊聖保祿幼稚園,所以誤會左。
actually it is quite confusing....u know there are so many st paul. st paul co-ed, st paul's college, st paul convent, st paul sec, st paul sec lam tin, and st paul nursery at tai po too!

tweetyho 發表於 14-4-5 10:31
actually it is quite confusing....u know there are so many st paul. st paul co-ed, st paul's college ...
對,唔知點解St. Paul特別多,仲要天主教&聖公會都好鍾意用。

lauwingtai 發表於 14-4-5 10:59
對,唔知點解St. Paul特別多,仲要天主教&聖公會都好鍾意用。
漏咗,幼稚園好似仲有聖保羅堂

回覆:聖保祿點解稱為神級學校呢?

每個人心目中既神校係唔同吧, St paul convent 及st paul coed 兩間都係我心目中既神校,我自己鍾情校風好又能教小朋友自主學習既女校,所以st paul convent 係我心目中既神校

本人愚見,入到大學先威威,中小幼不用太固執神校不神校。中學小學幼稚園共同終極目標都是入U, 中小幼皆只是中途站。

ekhc    發表於 14-4-16 01:01
CERISE  同意
同意  發表於 14-4-11 12:22

同意,其實“神校”呢個名只代表比較多家長心儀的學校因此較難入而已。有時就算入到大學,都未必一定搵到理想工作,搵到好工又唔代表買到樓 。要令一個人成功有太多因素,例如抗逆能力,懂得知足,人際關係等等~~所以入到心目中既神校固然開心,但入唔到又唔洗失望,路仲好漫長~~想當年自己都係一個讀村校既細B , 依家都有master ~~各位努力加油

引用:Quote:tweetyho+發表於+14-4-5+01:44+又係,

lovebb2 發表於 4-4-5 14:12
本人愚見,入到大學先威威,中小幼不用太固執神校不神校。中學小學幼稚園共同終極目標都是入U, 中小幼皆只 ...
不能同意更多!名校生失敗例子不少,就本人所見所聞

引用:Quote:lovebb2+發表於+4-4-5+14:12+本人愚

原帖由 tweetyho 於 14-04-05 發表
不能同意更多!名校生失敗例子不少,就本人所見所聞
其實我都覺得係,不過做左阿媽人云亦云仍然想小朋友入讀"名校"..... 不過我個小朋友入唔到....

cscsmlkyh表於 4-5 20:40 其實我都覺係,不開做左阿媽人云亦云仍然其小朋友讀"名校"..... 不過我個小朋友入唔到....

...

我都想我個女第時入名校,但根據個人經驗,入到名校,如果跟得上就揠苗助長如果跟唔到讀名校会好唔開心好冇自信
好多例子: 有師姐當年讀張祝珊,會考28分都要周圍搵學校
有同學讀庇理羅士23分去咗其他學校做咗top student開心好多自信好多,起原校成日怕墊底
有小學同學入咗st paul coed掛住拍拖會考唔夠14分
有auntie三個女都靠關係入st paul convent,三個都入唔到本地u

在幼稚園版來說聖保祿或可算神級,但去到中小學階段最多是一線頭,只有spcc, dgs, dbs才算是神級。其實不少龍校被幼稚園版誇大了其中小學的名氣和實力,港島另一間女龍及九龍的一間男女龍校在我眼中亦同樣是被過份吹捧了

我估大家會稱聖保祿為神級學校, 因為入得去基本上由 K1 上到中學都唔使煩。大家可以預計考小一入學比而家考k1一定更crazy!!
係而家咁的環境, 有個女的父母都想個女入去讀啦(起碼我好想)。再講聖保祿d女仔幾smart, 間學校樣樣都平衡。如果我個女入到就好啦!

tweetyho  係,唔洗煩  發表於 14-4-7 10:36