用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島東搬去調景嶺, 問小朋友選小學
go

港島東搬去調景嶺, 問小朋友選小學

如題,本來家住港島東,將來諗住出租依個單位(3房),再o係調景嶺租間4房 (3房唔夠住)
如果我想保留番港島東校網 (即係用舊地址報校), 我應該點做 ? 我有咩要注意 ?

謝謝各位意見 !!!

入左小學先搬~~~

引用:如題,本來家住港島東,將來諗住出租依個單

原帖由 CC816 於 14-04-04 發表
如題,本來家住港島東,將來諗住出租依個單位(3房),再o係調景嶺租間4房 (3房唔夠住)
如果我想保留番港島東 ...
正路係抽中先搬,冇人會話你。
搬咗用舊地址抽,比人捉到就兩頭唔到岸。

回覆 CC816 的帖子

住邊度就報邊度,派到學校前搬就即時通知教育局。用假地址(行使虚假文書)就要為坐牢做準備啦!

如果黎緊呢年報, 就報埋先, 搬屋唔爭個一年半年, 迫多一陣之嘛!

捉到的話, 就算教局唔告你, 要你去將軍澳抽95網都大鑊。

回覆:港島東搬去調景嶺, 問小朋友選小學

Cfm哂入學先搬,反正租樓唔同買,快得多。

又題外話,唔知你家下住乜,我唔覺將軍澳呢邊啲所謂四房係大。分分鐘若你現居唔係新樓,可能冇分別。睇左樓未?

多謝大家意見, 同意都係CONFIRMED晒入學先搬.

港島/港島東 基本上極少四房,有都好貴
我未睇樓,不過上網睇資料 "城中駅" 4房 大少同租金都相對好吸引 ... 大家覺得呢 ?

不過有問題,我有幾個小朋友,就算最大的入左港島某小學,我都要等細的入埋,先可以搬得, right ? 

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝大家意見,+同意都係CONFIRMED晒入學先

如果有大果個讀緊,細果個直入,報咩地址都無所謂啦。除非你打算分開報

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝大家意見,+同意都係CONFIRMED晒入學先

如果有大果個讀緊,細果個直入,報咩地址都無所謂啦。除非你打算分開報

回覆:CC816 的帖子

你有冇考慮將來可能冇校巴要自己接送?

弟妹直入,唔理住邊 ? 真的 ?

如果無校巴可能要工人搭MTR送

easybring  要有多一個工人在家看B.  小學書包也重.  不如睇下Chai Wan果邊D樓.  發表於 14-4-8 14:26
little_yolky  但你兩個差多少? 大的6歲細的new born? Make sure細的入小一時大的仍在讀先係直入。  發表於 14-4-7 17:08
lauwingtai  真的,入一個,益全家。  發表於 14-4-4 23:08

如大的在官津又是性別可以的 (即大的學校是男, 細的是弟弟OK, 是妹妹就無法跟入)  , 是可以跟大的入, 不計住宅區的.

但如是直資私立就未必, 要看面試表現, 不過同地址無關, 你早搬都可以.

TKO 好多人同校巴去港島, 不如問下學生. 如果冇, 我見有一些是在北角上車, TKL 去北角都好方便.

CC816 發表於 14-4-4 18:45
弟妹直入,唔理住邊 ? 真的 ?

如果無校巴可能要工人搭MTR送

Make sure你請到一位負責任既姐姐。

回覆 CC816 的帖子

樓主唔諗IS?
係嶺景嶺, 只有維X灣畔係住得過,都會X/城中X實用率只有港島區屋苑(如太古城, 杏花村)7-8成左右, 除非真係好唔夠住, 如果唔係真係要自己去睇完樓再決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

維X灣畔都唔掂 ,建築面積700呎同東X城600的實用面積差不多。全TKO最實用嘅私樓係東X城。

多謝各位意見, 我諗諗下都係算, 而家住緊3房, 第時當三個小朋友暫住兩間房先, 細個迫D無所謂, 住到上初小先諗搬屋 (如有需要) -- 可能我儲到錢係港島買間大D

港島校網始終感覺好 d .....

TKO去港島太遠.
~easybring~

easybring 發表於 14-4-8 14:26
TKO去港島太遠.
如果大人返工就一流, 30 mins 內到, 小朋友就唔好喇,  MTR日日迫到死, 我見到 D 小朋友返學幾辛苦

回覆:港島東搬去調景嶺, 問小朋友選小學

都會個四房的房都好細