用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 仔仔會讀St.Cat K1,請問過來人在K1-K3點培育? ...
go

仔仔會讀St.Cat K1,請問過來人在K1-K3點培育? [複製鏈接]

8    0    0    0

回覆:仔仔會讀St.Cat K1,請問過來人在K1-K3點培育?

萬一DBS唔得,有冇後着?

引用:萬一DBS唔得,有冇後着? +

回覆:仔仔會讀St.Cat K1,請問過來人在K1-K3點培育?

我諗唔出外補既原因只有一個:有津校世襲位照住。

I may not be the best person to answer you as my son didn't get into DBSPD but just want to share my view.  I think this way - no matter which school he is in or he will go in P1, what do I want him to learn and to know.  1. Swimming - a skill must know 2. let him pick a music instrument as I want him to know music basic and easier to enjoy music.  3.  Mandarin - as St Cat Mandarin really not good enough.  
I only let him attended 2 poet competitions.  And the intention is to let him not shy.  No other competitions.

同一方法,套用係唔同人身上,可以有唔同效果。無需要太着緊人地參與過d 乜。

認同樓上所說,學游水係需要的,起碼去泳池玩唔會太怕浸親。可以考慮學 phonics,希望小朋友能培養自行閱讀興趣。其餘中英數既課外班,真係可以唔使上。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

mama1010 發表於 14-4-4 14:44
打錯,係target dbs, 無後著,其實津校都ok, 唔太差就得,只係dbs 可上中學, 唔使再考所以想讀

...
St. Cat 唔係入名小的保證, 年年St. Cat 都有唔少人無offer要大抽獎.......

rainbowcov  唔出奇,全校咁多人,總會有些考得唔好。  發表於 14-4-4 21:19

Patpatmom 發表於 14-4-4 17:50
同一方法,套用係唔同人身上,可以有唔同效果。無需要太着緊人地參與過d 乜。

認同樓上所說,學游水係需要 ...
This has become the basic requirement for applying DSS, DBS needs 精英中的精英.........

回覆:mama1010 的帖子

我仔以前 (2年前) 是SC (E/P)  的, 但考不到DB, 我見識的同屆考到的同學同朋友通常是英文很好, 程度足以讀chapter books. 有的是native, 不止理解串字都幾好,  music 就識 2樣以上.

不過肯定此不是能不能入DB 的條件, 面試是否淡定可能更重要.

以前 (2-3年前) 的SC 的中文可能不如一些谷的kinder 如KV, 現在聽說己改了深左. 可能在中文方面看看有需要加強?  至於PTH, 因我的是英普, 普通話很OK, 在小學是普教中都冇問題. Phonic 因本身SC 都有, 小學亦有更深的, 我覺得不需在外加補.

引用:想報直資,targer+DBS,+如唔上課外班得唔得

原帖由 mama1010 於 14-04-04 發表
想報直資,targer DBS, 如唔上課外班得唔得?因為想用上課外班時間俾佢玩同多d親子時間

...
當年我小朋友sc 同學中有三個入到DBS , 一個係人見人讚,超醒,阿媽無勁谷。一個係接受阿媽軍事式訓練,大量操練加課外活動,加自己醒。一個較普通,但阿爸係old boy ,住九龍塘。無必入方程式

HaYi 發表於 14-4-4 19:50
我仔以前 (2年前) 是SC (E/P)  的, 但考不到DB, 我見識的同屆考到的同學同朋友通常是英文很好, 程度足以讀c ...
咁你囝囝最後入左邊間呀?

HaYi  多間直資私立收, 最後入左TSL, 佢英文不差, 不過不是native  發表於 14-4-7 14:09

I know 2 friends whose son studied at CCKG......finally they all got the offer from DBSPD.....SC (not even in a better position than KV) just like other Kindergarten.... no preference at all

請問SC英普班對考小一有沒有幫助? 如果我們在家只說廣東話, 小朋友會否很吃力?  如時光到流仍會揀英普班嗎?

我覺得如果樓主真的target DBS, 係唔係唔應該揀SC? 好始揀錯了幼稚園!
應該揀邊間,同條路點,我相信呢度個個都知!

我反而覺得如果target DB/DG, 就真係SC。 SC本身已經算多人考入DB/DG, 再加上佢一部份學生K2會考入cckg之後再入DB/DG, 所以成功率相當高。
‹ 上一主題|下一主題