用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P1 如何提高英文成績
樓主: selena2007
go

P1 如何提高英文成績 [複製鏈接]

有趣GE英文書真的易揾一啲, 但我GE問題係由ORT轉到較長的CHAPTER BOOK (即橋樑書)就比較難揾, 中文反而容易一些, 有不少不錯的(台灣)橋樑書, 前2天喺商務印見小樹苗都新出了一些橋樑書, 針對6-8歲的小朋友.  但英文方面, 可能我唔識揾, 我覺得好難揾到一些有趣的橋樑書, 囝囝對科普書興趣不大, 這更令我十分頭痛,  現正處於尷尬位置, 又長又黑白色的英文書, 囝又無興趣 (當然是因為未能讀得明), 一些較短的如magic tree house又無興趣睇, 依家睇得好雜, 又睇little men and little miss, 又會睇wimpy kids, 一些較正經的chapter book 如usborne young reader, 真的要迫先會睇.  令我十分頭痛

其實只是細的小朋友, 讚成樓上的意見, 佢鐘意睇咩就由佢最好, 不一定要只得字的書,

我個P2仔, 有日係舊書展買左本幾百頁的英文書.. 我以為是咩, 原來是吸血彊屍(eclipse)..  我見到心內真係有過激氣, 我覺得有益又好文法又有公仔的書佢又唔見買, 買埋D閒書, 仲好有寶說有平野... 不過有時又想下, 佢自選好過不選... 又不是咩大事.

引用:有趣GE英文書真的易揾一啲,+但我GE問題係由

joanthony 發表於 14-5-5 14:45
Have u tried horrid henry, a to z mysteries and my weird school?
he is not interested in these.  

我唔知係因為佢真的無興趣, 還是程度未到.   我比過一本Horrid Henry我仔睇,  我知仔明, 但佢無興趣追/睇 第二本.  A to Z mysteries, 我知佢睇到封面已經覺得無趣.  My weird school 曾介紹過, 但一樣未有興趣.  一些大路大家都推介的, 我都有試過, 但... ...唔知係咪因為佢真的無興趣, 還是程度未到.  你仔咩書都睇, 真係好好, 唔洗煩

引用:Quote:joanthony+發表於+14-5-5+14:45+Have

原帖由 S-Kwok 於 14-05-05 發表
he is not interested in these.  

我唔知係因為佢真的無興趣, 還是程度未到.   我比過一本Horri ...
Try Usborne young reading Series Two.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-05-05+發表he+i

原帖由 hkparent 於 14-05-05 發表
Try Usborne young reading Series Two.
都有,但囝係唔會主動攞呢個series嘅書睇,但佢會主動攞wimpy kids, mr men and little miss睇。

其實Mr Men 之類的書內文字不是淺如ORT 的, 又有很多地道的詞語,  我自己覺得如果是想因此學語文 (句子, 文法, 生字之類) 的, Ms/Mr 是比不上ORT 有系統,   不過因內容好玩, 好多小的小朋友都會試睇, 對形成閱讀習慣有幫助.

引用:其實Mr+Men+之類的書內文字不是淺如ORT+的,

原帖由 HaYi 於 14-05-06 發表
其實Mr Men 之類的書內文字不是淺如ORT 的, 又有很多地道的詞語,  我自己覺得如果是想因此學語文 (句子, 文 ...
其實mr men嘅英文版同中文版都好好,雖然冇系統可言,但英文版可以學到描述動作嘅句子,其實係好好。至於中文版,亦有好多四字詞

其實Mr Men 之類的書內文字不是淺如ORT 的, 又有很多地道的詞語,  我自己覺得如果是想因此學語文 (句子, 文 ...
可以學到點寫得funny係好高難度

回覆 Bluegene 的帖子

正常啦, 我仔都是 P.1 已教過去式, MATH 已教了百位數

回覆 selena2007 的帖子

8x is very good mark...top tier

回覆:selena2007 的帖子

除閲讀外,也可多做相關練習

如果默書已經高分,又已經多睇書,那就跟考試技巧有關.樓主可能要了解一下小朋友學校教了甚麼grammar,在家再講解一下,俾相關exercise做,鞏固grammar 概念
Twins 媽咪

阿女超喜歡這套Mr men and Little Miss 系列,我覺得幾深。

引用:要提高英文成績一定要培養閱讀英文書的興趣

原帖由 sschiu 於 14-05-04 發表
要提高英文成績一定要培養閱讀英文書的興趣!你女兒喜歡看書嗎?我記得我女女P1時喜歡Rainbow Magic、Littl ...
絕對認同!

醒目開學勳章

回覆:P1 如何提高英文成績

有80分以上我收貨啦!
唔好谷到盡,只係小一生。

我囝去開的英文中心,在太子區,提供英文文,寫作父閱讀班,如有興趣,可PM我。

回覆:P1 如何提高英文成績

JJDBB 發表於 14-4-8 10:03
我記得我個囡,應該有人提過佢,所有what,when……要填,個答案一定有key word嘅,佢会間住個key word。你 ...
你好,請指教

個答案一定有key word
即是點樣講,才會易明,我小朋友又是錯晒,
可否比D例子,我就是講唔明比佢知,請指教,THANKS!

‹ 上一主題|下一主題