用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好?
go

St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好? [複製鏈接]

家住沙田,本身是呂小學生,st. paul boy 收咗,入呂中機會高,但都要睇搞珠結果,所以心大心細,希望各家長比啲寶貴意見,謝謝!

freeman108  of course st. paul boy  發表於 14-4-4 00:14
e12340  點睇攪珠結果?St.paul冇叫你去註冊同放棄大抽獎嗎?住沙田就揀呂中!  發表於 14-4-3 21:01
   1    0    0    0

回覆:sheepmom 的帖子

各有各好。個人喜歡st.paul boys

freeman108  me too  發表於 14-4-4 10:47

引用:各有各好。個人喜歡st.paul+boys +

原帖由 念女 於 14-04-03 發表
各有各好。個人喜歡st.paul boys
呂中

回覆:St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好?

SPC不及呂中
SPC經常登報招生

回覆:St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好?

呂中

sheepmom 發表於 14-4-3 20:47
家住沙田,本身是呂小學生,st. paul boy 收咗,入呂中機會高,但都要睇搞珠結果,所以心大心細,希望各家 ...
你兒子喜歡SPC嗎? 有冇他的friend考到SPC? 如孩子也一樣喜歡SPC , SPC亦很不錯 , SPC發展比較all round, 呂中較重偏向academic。

不過你不是應註冊了SPC嗎?

好多謝各位意見,st. paul 星期一要決定是否註冊,其實兩間都是好學校,呂中近家,但有機會唔好彩入唔到,但st. paul 就車程遠,所以而家真係諗到頭大,而阿仔兩間都鍾意,不過佢係擔心返學路程,而呂中會多些同學仔一齊入,但就怕唔好彩入唔到!
另外,我哋都有計劃比阿仔到外國升學,所以有好多考慮!

最慘我仲有個細讀緊呂小

jcctiu  你兩個仔都讀呂小都叫做慘,好多人恨都恨唔到!  發表於 14-4-5 00:51

回覆:sheepmom 的帖子

Blmcss definitely !

sheepmom 發表於 14-4-3 20:47
家住沙田,本身是呂小學生,st. paul boy 收咗,入呂中機會高,但都要睇搞珠結果,所以心大心細,希望各家 ...
of course st. paul boy, 唔使諗

ST PAUL BOY好好多, 學生smart好多

freeman108  sorry 電腦有問題,出了多次“me too”  發表於 14-4-4 10:50
freeman108  me too  發表於 14-4-4 10:49
freeman108  me too  發表於 14-4-4 10:48
freeman108  me too  發表於 14-4-4 10:48

回覆:freeman108 的帖子

這也是很多家長面對的問題,心儀的官津面試後兒女感覺良好,但有幾多把握,卻沒有人知道,有信心唔等如有學位。如果直資和官津都是心儀的,我選實在已可掌控的。雖然只相差3 個月時間便可知結果,但心情天淵之別,因為仔仔也很受壓, 雖然呈三巳完成,但要堅持成績和狀態到最後一刻,就是不到皇龍心不熄。準備最差情況是扣門,準備筆試面試,不能鬆懈。如果學校大部分同學都是這個狀態就好些,可共同努力,如像我兒學校9成以上已知自己去向的,就有點孤軍作戰。或許你可到初中教育,高中教育和學校討論區去看看兩間學校的校園生活,選科方法,學生支緩等等感受一下那一間更適合自己兒子。準備一下最差情況,就是扣門不成功,還要中二轉校嗎?當然,這是預防最差情況吧了,不是說你仔仔不可以一箭中的,那麼,只是不明朗3個月吧了,一切源於你的兒子的信心和決心,和他好好商量一下。

回覆:freeman108 的帖子

舟車勞動長涂拔涉返學真係好辛苦好浪費時間,如果遇上惡劣天氣就更加麻煩……如果揀Boys媽媽真係要好好安排。我家住九龍,也收到Boys offer, 不過亞仔說他希望放學後可以有多些時間參加課外活動和做運動,所以寧願放棄Boys,選擇另一間九龍區直資。可以問問老師意見嗎?

1g2bmum 發表於 14-4-4 08:50
這也是很多家長面對的問題,心儀的官津面試後兒女感覺良好,但有幾多把握,卻沒有人知道,有信心唔等如有學 ...
同意有信心唔代表有學位。現在 take SPC 可以放鬆心情,呂中雖然有機會但唔肯定呀…
如果到時入唔到呂中而入左其他band 1學校,樓主同囝囝係咪可以接受?如果係,咁就一心等放榜啦。

假如係我,我會先 take SPC offer。囝囝仲好想試呂中的話,放榜後再叩門。

snoopym 發表於 14-4-4 08:51
舟車勞動長涂拔涉返學真係好辛苦好浪費時間,如果遇上惡劣天氣就更加麻煩……如果揀Boys媽媽真係要好好安排 ...
車程確實係一個考慮因素,真係要諗得好清楚。如果兩間學校差不多而又同時知道結果,當然揀近屋企嗰間啦。

如果安排得到,其實放學要參加課外活動都無問題既。

回覆:YuYuMother 的帖子

也可留意西港島綫 預計2014 完成。

‹ 上一主題|下一主題