用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好?
樓主: sheepmom
go

St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好? [複製鏈接]

引用:也可留意西港島綫+預計2014+完成。 +

原帖由 1g2bmum 於 14-04-04 發表
也可留意西港島綫 預計2014 完成。
地鐵通車後更方便啦,囝囝升中時我都會試下同佢報SPC……

情況同你一樣, 我亦有個細讀呂小, 我揀呂中,巳giveup直資, 到時唔掂,唸住揾校長幫手(一廂情願)。 BTW,女兒說自行呂中好像有點暗示!希望亞囡冇搞錯啦!另囝囝是否校長保薦的名單内, 如果係就唔洗唸,一定等!
flor

florflor 發表於 14-4-4 11:07
情況同你一樣, 我亦有個細讀呂小, 我揀呂中,巳giveup直資, 到時唔掂,唸住揾校長幫手(一廂情願)。 BTW,女兒 ...

請問你地interview呂中係咪見副校?暗示會係點呀?同埋咩野係校長保薦名單?
小朋友今年小五,都係讀呂小同心儀呂中,想知多些資料,謝謝你。

只是聴说校長有一批候選人給呂中篩選。應該係科主任, 沒有見副校。当日 A,B老師各問了些刁鑽問題,然後咬了一下耳仔.,A主考再問B,OK嗎, B說OK, A就说 "收啦", 就這樣。 回想起來,我又覺得邊有可能咁快話收,是否都要校長approval???!!!好化學下!
flor

不過也有人試過interview完,老師话希望九月大家在呂中見面,點知冇收到!
flor

florflor 發表於 14-4-4 11:57
只是聴说校長有一批候選人給呂中篩選。應該係科主任, 沒有見副校。当日 A,B老師各問了些刁鑽問題,然後咬 ...

謝謝你的回覆。另外想知interview大約用幾耐時間?我見今年分開2日安排interview,唔知呂小學生係唔係指定一日去見呢?相信做得interview的老師都有收生的決定權,應該係佢地會見完再選一批人交比校長過目。
祝你地9月順利入讀。

回覆 jennyjenny 的帖子

20-25mins, some of them take 10 mins, 1st day  interview with B1A students (herad from my daughter's teacher).  通識問"你覺得斬你同斬劉XX的分別",  
flor

上年有個同學以為見得耐, 問得多一定掂, 點知放榜唔入

回覆:St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好

當然是呂中,st paul咁快收你個仔,你亞仔都肯定是band one, 即使呂中唔收,還有大把沙田區band one 中學收啦!

引用:好多謝各位意見,st.+paul+星期一要決定是

原帖由 sheepmom 於 14-04-03 發表
好多謝各位意見,st. paul 星期一要決定是否註冊,其實兩間都是好學校,呂中近家,但有機會唔好彩入唔到, ...
如果打算日後到外國升學, SPC會較好, 但你住沙田, 每日的車程不短, 你打算幾多年後送小朋友出外?

兩間風格好唔同,個人鐘意st paul

回覆:YuYuMother 的帖子

其實我也不知兩間學校是否差不多……不過想起要亞仔每天花起碼3小時來回學校就不忍心。所以,只好捨遠取近,也不敢再多作比較而令自己心大心細了。

sheepmom 發表於 14-4-3 23:57
最慘我仲有個細讀緊呂小

明白你既憂慮。

分享一下,其實我都係住新界,小朋友係中區返學。車程我覺得早上較緊要必須預好時間,因為驚遲到。放學就唔需要太趕,可以輕輕鬆鬆返屋企。至於課外活動,就算放6點,最多7點多少少已返到屋企,所以唔算太攰。另外,我都係有個細既係區內讀書,所以唔會搬,係咪同你好相似?

我覺得最緊要問囝囝鍾意邊間學校,如果佢鍾意SPC,每日3小時車程對佢黎講唔會係問題。家長幫佢諗好交通安排,中一大個仔自己可以應付到的再加上你地有計劃比囝囝去外國升學,SPC 相對應該會適合 d。

如果佢鍾意呂中多 d 而又有信心,就相信佢同佢一齊等放榜啦。最緊要有心理準備,派唔到有咩打算計劃好就得。

如果商量好決定左就無問題啦,比 d 信心相信自己既選擇,唔好再諗囉。

引用:其實我也不知兩間學校是否差不多……不過想

原帖由 snoopym 於 14-04-04 發表
其實我也不知兩間學校是否差不多……不過想起要亞仔每天花起碼3小時來回學校就不忍心。所以,只好捨遠取近 ...
同意!中學功課繁忙,仲要長途拔涉上學六年,小朋友可辛苦啊!

回覆:YuYuMother 的帖子

其實亞仔在兩間學校interview完便已很清楚表明他自己的喜好和意願,他說(1)他很喜歡九龍那一間學校的感覺,(2)他不喜歡把太多時間花在乘車上(3)他希望每星期有兩天可以在5:30pm前回家返球會繼續踢波。既然他這麼有主見,我也只好尊重他。

回覆:sheepmom 的帖子

sheepmom, 所以你也嘗試好好和兒子談談,鼓勵他說出自己對兩所學校的看法、感受和喜好,或者可以幫助到你們作選擇。

snoopym 發表於 14-4-4 22:03
其實亞仔在兩間學校interview完便已很清楚表明他自己的喜好和意願,他說(1)他很喜歡九龍那一間學校的感覺, ...
唔好意思,搞亂左你同 sheepmom 添。
如果囝囝已經選擇左就得啦!

YuYuMother 發表於 14-4-4 10:02
同意有信心唔代表有學位。現在 take SPC 可以放鬆心情,呂中雖然有機會但唔肯定呀…
如果到時入唔到呂中而 ...
沙田12間中學校長之間協議,今年沒叩門位。

YuYuMother  噢…無叩門位真係要想清楚了。  發表於 14-4-5 21:42

回覆:St. Paul college & 沙田呂中, 點揀好?

Nevergiveup888 發表於 14-4-3 22:48
SPC不及呂中
SPC經常登報招生

直資學校登報招生不代表甚麼。

個人看法,呂中是間不錯的中學,但不認同「SPC不及呂中」。
‹ 上一主題|下一主題