用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀書叻並不等於有自理能力。
go

讀書叻並不等於有自理能力。 [複製鏈接]

2    0    0    0

goodboy1 發表於 14-4-3 20:45
眼見很多學生讀書成績突出, 但他們在自理方面卻未如理想, 甚至大學生亦需要家長們時刻提點。相信就算小朋友 ...
其實,這是雙方面要學習,且影響一生重要的一環!家長要學放手,子女要學接手,對自己生命負責!拼命努力學習中!

其实大家都年輕過
人生總是要不停學習
要教學雙長嗎!

freeman108  家長們不董放手!其實是害了小朋友  發表於 14-4-4 01:26
Bluecat    發表於 14-4-4 00:20

讀書跟自理能力沒有關係吧!有讀書叻,自理能力又好的。有讀書唔叻,自理能力都好差。

我覺得放手又未必會提升自理能力。放手放得太快,接手嗰個未預備好,還可能攪到一團糟。

最好方法,我諗係等佢開竅。讓小朋友經歷一些體驗,窮家孩子早當家,不是要大家窮,一些富裕的西方國家,父母會用窮教的方法。小朋友一開竅,佢就會主動伸出雙手,到時你放都放唔切。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:讀書叻並不等於有自理能力。

養兒一百歲,長憂九十九。
我情願有得憂好過聽一句吾洗你理。(當然小學計)。

simonkawah 發表於 14-4-3 23:57
養兒一百歲,長憂九十九。
我情願有得憂好過聽一句吾洗你理。(當然小學計)。

...
講緊放手,唔係唔比你去理!我地自己的父母何曾不是到我們長大生兒肉女之後,仍然不斷提醒我們天氣凍就記得添衣,工作辛苦時又提醒我們要留意健康。還有.........連孫兒也體貼得無微不至,那義無反顧地對我們孩子的叮囑,有時比作為兒女父母的我們還更細心!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:simonkawah+發表於+14-4-3+23:57+養

原帖由 ohnono 於 14-04-04 發表
講緊放手,唔係唔比你去理!我地自己的父母何曾不是到我們長大生兒肉女之後,仍然不斷提醒我們天氣凍就記得 ...
我知,明白。我寫得小令你誤會tim.句說話係我親耳聽一個六年班向他父母講的。

goodboy1 發表於 14-4-3 20:45
眼見很多學生讀書成績突出, 但他們在自理方面卻未如理想, 甚至大學生亦需要家長們時刻提點。相信就算小朋友 ...

家長們不董放手!其實是害了小朋友

simonkawah 發表於 14-4-4 01:02
我知,明白。我寫得小令你誤會tim.句說話係我親耳聽一個六年班向他父母講的。

...
噢,原來係我誤會左添。對不起!可能阿囝剛剛經歷緊佢嘅反叛期,所以每日都聽到自己的兒子向我說:「唔洗你理」、「都話唔駛你理囉」、「得啦,我會自己攪掂」,字句越來越長了,唔放手都唔得!

高分低能,比比皆是

km1357  agree~~~  發表於 14-4-4 09:43

opclk 發表於 14-4-4 00:00
goodboy1兄其實你開咁多討論POST係咪做學術研究?

我來捧場客, 標題當然同意

又涉及女性與男性問題, 我發現女仔很早就要求家長放手, 而且自理能力較強
男仔在小學階段仲係游緊魂, 家長想放手未必得, 仲要扶持一段

不過呈三結束後, 同仔商量了, 佢說願意TRY自己搞惦, 而我還是要做個提醒的角色

復活節前就要默書, 馬上就看到結果, 我好期待, 後續佢自己如何搞惦學習, 我再來匯報

談到自理能力當然不只是學習方面, 生活方面也是, 明天我們OUTING玩二日, 今晚就著佢自己收拾行裝,

明天的行程安排都是他安排, 我是跟住佢就得了

我仔一早已經自己搞定生活上好多野, 例如: 幫我手煮飯, 自己煮面, 煎餃子, scramble eggs, 開機洗衫, 週末燙爸爸同家姐的衫/校服, 得閑吸塵抹地, 換垃圾袋, 往廁所的去水位倒稀釋左的漂白水......

佢係舊年菲傭走後最幫到我手的人!

黃巴士    發表於 14-4-6 20:23

701003 發表於 14-4-4 08:40
高分低能,比比皆是
調轉也大件事……
‹ 上一主題|下一主題