用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位~~
go

請教各位~~

請教各位,如心儀仁立,但得15分,咁請問有經驗嘅各位,應該揀邊間幼稚園呢?

得15分自行入仁立就一定無行, 仁立係津校, 自行時計行, 大抽獎時計彩數, 唔關讀邊間幼稚園事的。

引用:得15分自行入仁立就一定無行,+仁立係津校,+

原帖由 rainbowcov 於 14-04-03 發表
得15分自行入仁立就一定無行, 仁立係津校, 自行時計行, 大抽獎時計彩數, 唔關讀邊間幼稚園事的。 ...
即津校唔接受叩門?sorry,我係真係唔識,真係想問。

catli11 發表於 14-4-3 15:25
即津校唔接受叩門?sorry,我係真係唔識,真係想問。

6 月份大抽獎後係接受叩門的, 但最好一放榜知道唔得就叩, 如果遲左就好快無位, 熱門學校好搶手。

引用:Quote:catli11+發表於+14-4-3+15:25+即津校

6 月份大抽獎後係接受叩門的, 但最好一放榜知道唔得就叩, 如果遲左就好快無位, 熱門學校好搶手。  ...
明白,咁如果叩門的話,有無話邊間幼稚園大機會啲呢?

引用:Quote:catli11+發表於+14-4-3+15:25+即津校

6 月份大抽獎後係接受叩門的, 但最好一放榜知道唔得就叩, 如果遲左就好快無位, 熱門學校好搶手。  ...

其實好睇面試表現多過邊間幼稚園。

引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+14-04-03+發表

原帖由 catli11 於 14-04-03 發表
每年有3百幾人叩門,得幾十個可以in. 學校點係3百人入面choose幾十個in 呢? 可能睇讀邊間幼稚園,有咩比賽獎項,有咩証書,家長支援等等。小朋友要做到咁樣,先有機會被選出來in.

引用:Quote:原帖由+catli11+於+14-04-03+發表明

原帖由 Bigtaoc123 於 14-04-03 發表
每年有3百幾人叩門,得幾十個可以in. 學校點係3百人入面choose幾十個in 呢? 可能睇讀邊間幼稚園,有咩比賽獎 ...
被選出來先有機會面試。所以第一步就係要被選出來先。

Bigtaoc123 發表於 14-4-3 22:35
同意,好勁都無用,如果無得in。
讀邊間幼稚園應該係一個因素。兩年前,親友想插班SC K2,但K1讀間吾出名的,無被人揀出來in。

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-4-3+22:35+被

原帖由 Jane1983 於 14-04-03 發表
讀邊間幼稚園應該係一個因素。兩年前,親友想插班SC K2,但K1讀間吾出名的 ...
所以就係想問邊間幼稚園好啲去叩門囉!

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-4-3+22:35+被

原帖由 Jane1983 於 14-04-03 發表
讀邊間幼稚園應該係一個因素。兩年前,親友想插班SC K2,但K1讀間吾出名的 ...
所以就係想問邊間幼稚園好啲去叩門囉!

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-04-03+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-04-03 發表
所以就係想問邊間幼稚園好啲叩門囉!

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-04-03+發表

原帖由 catli11 於 14-04-03 發表
所以就係想問邊間幼稚園好啲叩門囉!
讀名幼應該有幫助, 例如SC,KV,KM,後起就LH 啦!