用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友咁樣算亞氏保加or ADHA?
go

[過動] 小朋友咁樣算亞氏保加or ADHA? [複製鏈接]

小朋友6歲,智力發展正常,語言能力優秀。但社交技巧就麻麻地,喜歡同大人玩多過同小朋友玩,又易興奮到失控,但唔系好識同小朋友溝通以至系學校冇咩朋友。常常講大人說話,想控制人哋或制定遊戲規則,遭到拒絕會諗得好負面。自己一個人玩時不停自言自語。時間觀念差,做事非常散漫拖拉。要不斷提醒催促。對文字好敏感,記憶力幾好。偏好睇地圖,地鐵線路,通告,對建築物內裏裝置著迷,(例如電梯,洗手間,走火通道,出入口位置)。做事通常不專心極易俾其他事物吸引分心,只有睇書時可以坐定好耐不受影響。排隊時企唔定,冇耐性,做事唔堅持易放棄。情緒易波動唔鐘意人批評亦唔鐘意人誇張地贊佢(大聲,表情誇張都令佢不安)。明白別人的表情,不過唔識應對。常常在自己幻想的情景中玩。有時會有焦慮情緒。性格特別比較難說服。好多疑惑,請各位有經驗的家長多多指教。多謝!
   4    0    0    1

而家已經唔再叫亞氏,全部叫自閉症普系!

你講嘅情況似自閉多於ADHD!懷疑就帶小朋友去評估,自己點估都無用!

你也可以搵D機構去問下社工先,例如協康,小童群益會之類!

May be both,

wan_sosin  有可能  發表於 14-4-4 22:34

ych 發表於 14-4-7 23:49
似是社交障礙的問題。如果是過度活躍之類不可能乖乖坐定定看書。
當然看醫生睇睇乜事最好 ...
都唔一定,始終每個個案唔同!我個仔都可以睇到書!仲好鍾意,如果嗰樣嘢佢有興趣就會做到,只係一路睇書都仍然多多小動作!但如果叫佢學音樂,樂器之類,就即走,因無興趣!

不過一般來講!都係坐唔定睇書多!

按情況是亞氏.

擔心或猜測都沒有幫助, 個人經驗:

1. 先跟學校社工溝通, 要求轉介評估, 約等一年或以上。
2. 亞氏並沒有治療的方法,只能通過社交培訓改善。
3. 因此,在等待評估時不要浪費時間,馬上安排校內和校外的社交課程。
4. 協康和明愛都很有經驗,可直接參加有關課程。

我個仔又係6歲,情況一樣,連鍾意嘅野都一樣,但健康院要排到明年底先有得見

回覆:wan_sosin 的帖子

我的仔情況如同,都要去找專家評估,你試試找協康會幾好!意見幾中肯

wan_sosin  我不是樓主,可能你回覆錯咗!  發表於 14-6-21 16:30

回覆 gelmask 的帖子

找私家醫生直接轉介去評估中心會快d吧

回覆 jmahk 的帖子

明愛好似冇提供評估服務,只有training服務,係咪?

回覆 wan_sosin 的帖子

請問小童群益會做ADHD或者自閉評估OK嗎?

fixedstar99 發表於 14-7-18 23:41
回覆 wan_sosin 的帖子

請問小童群益會做ADHD或者自閉評估OK嗎?
無問題,因為醫生/心理學家做,佢哋有專業資格.報告攞去政府都會接受,當然你可問清楚幫你評估的是什麼資格.咁你可以肯定D.

在外做評估,例如協康之類,報告只作參巧,如果想在校內享有政府支援及社工跟進,一定要在政府指定中心做。這是規舉,兩邊排住先,因好多人排隊做評估。

政府方面,可在學童保健檢查時,要求見醫生再轉介。
‹ 上一主題|下一主題