用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一講故事
go

小一講故事 [複製鏈接]

囝囝講中文故事唔合格,要佢係一分鐘時間內講4幅圖畫故事同感受,佢唔夠時間講,好唔開心! 有乜方法教佢講故事呢?

0    0    0    0

引用:囝囝講中文故事唔合格,要佢係一分鐘時間內

原帖由 SY_Joanne 於 14-04-03 發表
囝囝講中文故事唔合格,要佢係一分鐘時間內講4幅圖畫故事同感受,佢唔夠時間講,好唔開心! 有乜方法教佢講 ...
囝囝唔開心有得教,去图書館借漫畫書,然後伴讀伴睇,同問佢畫中問題、感想……。這是一個很好陪養睇图書嘅好机会!

回覆:小一講故事

引用:講太多定太少,老師話多好過少 +

原帖由 Gerard 於 14-04-03 發表
講太多定太少,老師話多好過少
用4幅圖畫係1分鐘時間內講圖中故事,講完就講感受,囝囝係1分鐘內做唔到以上嘅程序!

回覆:小一講故事

囝囝試過一路講會加插啲 “呢”,“跟住呢”等字眼,同佢講得比較慢,比佢跟住我作的文章照背,佢又唔肯背,結果就唔合格啦!

SY_Joanne 發表於 14-4-3 09:34
囝囝講中文故事唔合格,要佢係一分鐘時間內講4幅圖畫故事同感受,佢唔夠時間講,好唔開心! 有乜方法教佢講 ...
教她的時間管理,四幅圖畫講一分鐘,即一幅圖畫講15秒(約30個字)。

引用:Quote:SY_Joanne+發表於+14-4-3+09:34+囝囝

原帖由 王家爸爸 於 14-04-03 發表
教她的時間管理,四幅圖畫講一分鐘,即一幅圖畫講15秒(約30個字)。
老師已講架啦!

‹ 上一主題|下一主題