用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加? ...
go

請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加?

因為有時得我一人之力,相信大把也搶不到一個簡介會位,如果真係自已甘黑仔間間都去吾到點算,又冇分加,仲要冇得感受學校環境怎樣辦好

優才上年家長面試有問去過簡介會末,循例問下咁,反而好似問我倆夫妻職業多D。
陳守仁將簡介會放上網。
感受氣氛可以在面試或親自去交表時去feel下。

我覺得去左簡介會係無分加的, 但好多時入到尾round見家長, 校長的開場白有時會問你有無去我地的簡介會?  就算你有去過兩次面試和交form, 大約知道該校的環境怎樣, 你都唔會亂答我有去, 因為問兩問好易穿底.  

Rachelmummy2008 發表於 14-4-3 08:11
優才上年家長面試有問去過簡介會末,循例問下咁,反而好似問我倆夫妻職業多D。
陳守仁將簡介會放上網。
感 ...
優才的申請表係有獨立號碼, 一睇就知係未由簡介會派.
面試講大話實穿.

我有去優才簡介會,當然如實作答啦!
樓主係擔心報唔到會表達唔到他/她的誠意。

從來沒有聽說過聽簡介會會有分加!

回覆 tekkulas 的帖子

今時今日應該唔會有邊間直資私校會因為你冇參加佢地個簡介會扣你分, 因為你想參加都未必參加到.

不過, 如果佢地有錄留個簡介會仲放埋上網, 都要去睇/聽下先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問那幾間私小和直接是一定聽簡介會會有分加?

去年有間小學面試我冇去簡介會(報唔到)之餘連profolio都冇交(做唔切),又冇宗教分,最後被老師問我有冇去簡介會我老實答冇,結果都有offer。所以簡介會,profolio呢D並唔重要,最重要臨場表現。香港人,放鬆D啦。

去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?

Yanamami 發表於 14-4-3 12:06
去簡介會有分加?表達誠意?何來的迷思?
不過有D官津校叩門時真係"計呢D"

Yanamami  邊d官、津校有簡介會?  發表於 14-4-3 12:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Yanamami 邊d官、津校有簡介會?

油天, 聖雅各......

LL222 發表於 14-4-3 12:02
去年有間小學面試我冇去簡介會(報唔到)之餘連profolio都冇交(做唔切),又冇宗教分,最後被老師問我有冇去簡 ...

我都係答無去簡介會,最後都有offer

hkpapa852 發表於 14-4-3 12:08
不過有D官津校叩門時真係"計呢D"
點解直資、私校唔會就你有唔去簡介會加分,反而官、津校喺叩門時會睇你有無去簡介會既?我覺的簡介會都喺DSS(小學)的把戲。中學的簡介會就要去,仲最好帶埋小朋友去“感受”下間學校。小學嘛。。。。近年先興,以前都好少有。

回覆 tekkulas 的帖子

開放日都可以瞭解學校環境,不一定要等到簡介會。

引用:Quote:LL222+發表於+14-4-3+12:02+去年有間

原帖由 lulubobo 於 14-04-03 發表
我都係答無去簡介會,最後都有offer
相反,我有去簡介會的學校都冇offer比我。

其實我都吾認同去簡介會有分加嘅學校。我希望報考一些重視小朋友本質的學校,如果要做太多表面嘅野嘅小學,我估我配合吾到了!

反而我真係希望去下啲學校感受下裡面嘅氣氛,從中看看老師和學生之間的表現,相信也會有一點了解!當然去到簡介會更加可以知道更多啦!可惜真係搶位搶得好勁

hkpapa852  簡介會只係一個show, 未必睇到學校真實一面  發表於 14-4-3 14:13

引用:反而我真係希望去下啲學校感受下裡面嘅氣氛

原帖由 tekkulas 於 14-04-03 發表
反而我真係希望去下啲學校感受下裡面嘅氣氛,從中看看老師和學生之間的表現,相信也會有一點了解!當然去到 ...
咁去open day好D。

小兒就讀直資小學,當年我們沒有聽它的簡介會。

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+14-04-03+發表反

原帖由 LL222 於 14-04-03 發表
咁去open day好D。
係呀!去open day又入到學校了解又吾駛搶位