用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝! ...
樓主: lovenicolebaby
go

請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝!   [複製鏈接]

回覆:黃巴士 的帖子

双仁生極少自行入倒林護,就算全頭三名。 有個不成文的規定,林護自行只收外來生,不會收双仁生,就算頭3名。

好命婆 發表於 14-4-7 20:48
双仁生極少自行入倒林護,就算全頭三名。 有個不成文的規定,林護自行只收外來生,不會收双仁生,就算頭3名 ...

我不相信.  大前年及前年自行都收了TOP1-3內的仁紀生.     前年就算叩門位咁緊張時期, 都收了考1X的仁紀生.

引用:双仁生極少自行入倒林護,就算全頭三名。+

原帖由 好命婆 於 14-04-07 發表
双仁生極少自行入倒林護,就算全頭三名。 有個不成文的規定,林護自行只收外來生,不會收双仁生,就算頭3名 ...
我囡九龍私小,英文好,冇學奥數,最終自行冇放LW, 只諗大抽獎搏下!

引用:我認同你!我家小孩正是仁立生,其實联繫只

我認同你!我家小孩正是仁立生,其實联繫只比多幾個位,十個以內。
是双仁加埋先22個联系位嗎?

黃巴士  yes  發表於 14-4-7 21:48

lovenicolebaby 發表於 14-4-7 15:25
多謝各位解答!
另外想幫朋友一問,她囡囡band3可選什麼學校?那些校風比較好?她囡囡成績不算太差,運動不 ...

或試派位甲部首選 德貞

引用:双仁生極少自行入倒林護,就算全頭三名。+

乜野不成文又好,坊間流傳又好,如果林護自行唔收兩仁的同學,佢地自行時報那些學校好?好學生無理由座以待敝等大抽獎的!

引用:Quote:1314mama+發表於+14-4-8+12:32+乜野

原帖由 chocolatebear 於 14-04-08 發表
都仲係報林護
明知唔收都重報?定係冇話唔收兩仁學生呀?

好命婆  如果唔填林護連扣門都無望  發表於 14-4-9 13:13

應該這樣說明會比較容易明白: -

因為雙仁的22個聯繫位是在大抽獎內. 而且很少BAND 1 的雙仁生會不填林護為第一志願, 他們是會比其他同區小學多22個位, 只是只有自己人抽 + 自己仍是在葵青區內.

而在自行時, 林護可選41個正選生, 如果明知雙仁"叻"既, 中獎機會都高, 他當然收一些不在葵青區的小朋友啦!

好命婆  正確  發表於 14-4-9 13:11

引用:+本帖最後由+elbar+於+14-4-8+10:13+編輯+\

原帖由 elbar 於 14-04-08 發表
德貞是哪區的?

引用:Quote:原帖由+elbar+於+14-04-08+發表本帖

原帖由 lovenicolebaby 於 14-04-08 發表
德貞是哪區的?
深水埗

引用:應該這樣說明會比較容易明白:+-因為雙仁的2

原帖由 moniquechoy 於 14-04-08 發表

因為雙仁的22個聯繫位是在大抽獎內. 而且很少BAND 1 的雙仁生會不填林護為 ...
我都係有唔明白。上年兩仁有70人入林護,除非乙部全部73個位比晒兩仁,否則自行應收返唔少兩仁同學。上面黄巴士家長的說法較可信。

好命婆  咁事實大抽籤係雙仁玩晒,其他葵青小學有幾多個入到  發表於 14-4-9 13:21

1314mama 發表於 14-4-8 17:35
我都係有唔明白。上年兩仁有70人入林護,除非乙部全部73個位比晒兩仁,否則自行應收返唔少兩仁同學。上面黄 ...

再講,  所有中學都是想收"叻"學生, 中學亦不會咁笨去LABEL自己的聯繫"TOP"學生, 亦都無此必要.
如是這樣, 中學會直接地損失了收BAND1A好學生的機會.  畢竟雙仁TOP3內= 2X3 = 6人.  此6人水準真的不如九龍生?  而4X學額中亦真的容不下此幾個位的學生??   反而, 我不相信此不成文傳聞及無謂揣測.  事實上, 入到林護的TOP10生, 大有人在.

好命婆  我當初也不相信,但事實在眼前。況且雙仁B1學生好大機會抽入,當中有TOP10生,有咩出奇。  發表於 14-4-9 13:27

moniquechoy 發表於 14-4-8 15:29

因為雙仁的22個聯繫位是在大抽獎內. 而且很少BAND 1 的雙仁生會不填林護為 ...如果明知雙仁"叻"既, 中獎機會都高

如果明知雙仁"叻"既, 中獎機會都高 -----  林護自行要收的是BAND1A生,  大抽獎是所有BAND1生(BAND1A-C生),
依靠運氣去抽獎.
論BAND1A生如何叻, 都控制不到自己的"隨機編號".
如我解說, 你這說法, 勉強最多可能是他們不願收BAND1B-C生吧了. (但林護固然是BAND1A校, 這是一般校的當然決定, 又何來只FOCUS在林護的BAND1A聯繫生呢??)

黃巴士 發表於 14-4-7 21:04
我不相信.  大前年及前年自行都收了TOP1-3內的仁紀生.     前年就算叩門位咁緊張時期, 都收了考1X的仁紀生 ...
我仔囡都是仁立學生,我那會不清楚。這些都是前幾年的家長反應。你說仁紀那3個自行入定抽獎入係冇人知。但仁立就試過幾次全級頭幾名入唔到,才知自行不收;抽獎號碼又唔靚;結果要扣門才入。

黃巴士 發表於 14-4-8 18:39
如果明知雙仁"叻"既, 中獎機會都高 -----  林護自行要收的是BAND1A生,  大抽獎是所有BAND1生(BAND1A-C生), ...
據我估計,因為林護與雙仁關係太熟,雙仁學生是什麼料子他們很清楚,況且大抽獎又好大機會入到,除非好出類拔莘,如果唔係自行會揀其他B1A小學生優先。那當然好出類拔莘那些雙仁生又未必選林護,我都聽過。
雙仁學生好大機會入抽到,係事實。近年來因為縮班有所影響,但之前只是仁立每年就有50-60人入到,校長說全級頭100名都屬B1生,即有2分1機會入到。所以除非你不選,入到林護機會好大。

我只是想指出1間BAND1A中學自行唔收TOP5內, "可能"有其他原因.  不曾全是歸咎於因為他們是聯繫生囉!!

B1女第二志願塡保6,第三志願塡八三
而第四塡全中。可行嗎?
多多指教。謝謝

chocolatebear  不用擔心, 你一係就入第一, 否則, 第二都必入.  發表於 14-4-9 23:36

Typo 全完

引用:B1女第二志願塡保6,第三志願塡八三而第四

原帖由 lamkima 於 14-04-09 發表
B1女第二志願塡保6,第三志願塡八三
而第四塡全中。可行嗎?
多多指教。謝謝 ...
可行

‹ 上一主題|下一主題