用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝! ...
樓主: lovenicolebaby
go

請問各位葵青區band 1 學位緊張嗎?謝謝!  

前年幾位朋友"囡"大抽獎CASE : -
BAND1C生 ---- 1. 林護    2. 蕭明    3. 全完...... 大抽獎入了全完.
          "        ---- 1. 林護    2.  蕭明    3. 全完 .....       :
BAND1B生 ----- 1. 蕭明    2. 保6      3. ??   .....  入了蕭明 (自行/大抽獎入)
BAND1B生 ----  1. 保6                                ......  大抽獎/自行入了保6  (應是自行入)
BAND1B生 ----- 1. 林護                                ......大抽獎入了林護 (不會是自行入)
BAND1C生 ----  1.  林護   2. 蕭明    3. ??  ------ 大抽獎入了蕭明  (好在地蕭明放第2, 而NO. 前, 可入蕭明)
個人覺得一般葵青區囡囡, 如LIKE女校, 蕭明(BAND1B校)放第1大抽獎機會較其他BAND1A-B校大.
BAND1C校除外.

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-4-4+13:02+編輯+

原帖由 黃巴士 於 14-04-04 發表

唔該哂!

黃巴士  如你早前所示按大抽獎 : - 1. 林護 2. 蕭明  3. 保6.  NO. 不是"極差"的.  最差只是派到保6.
相信你囡派到BAND1A-B的中學機會會大啊!!  發表於 14-4-4 13:12

回覆:NurseSally 的帖子

第四放陳兆民/全完好?

黃巴士  個人覺得"陳"較"全"好  發表於 14-4-4 13:33

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-4-4+13:02+編輯+

抽林護只是一搏,甲、乙部放第一都難!乙部只剩下50多個位喳!因我囡又不是双仁小!

引用:+本帖最後由+moniquechoy+於+14-4-4+10:48+

原帖由 moniquechoy 於 14-04-04 發表

保祿雖然成績回落, 但仍然是BAND 1C的學校. 所以當各位要 ...
我都係以似界定B1 & B2 學校!

黃巴士  如果你只是單論近1兩年的DSE浮沈成績, 葵青區的BAND1C校, 全都落入了BAND2A校了.  發表於 14-4-4 13:37

NurseSally 發表於 14-4-4 13:23
抽林護只是一搏,甲、乙部放第一都難!乙部只剩下50多個位喳!因我囡又不是双仁小!

...

又咁睇, 個人覺得 :
如自行誇區沒什信心入.  大抽獎蕭明第1最穩陣.
如自行有70%信心入, 大抽獎林護第1, 都是這句, 博唔到, 依你所填, 最差都只是保6. (除非NO. 極度差!連保6都無位)

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-4-4+13:32+編輯+

我都希望係咁!

黃巴士  GOOD LUCK!!  發表於 14-4-4 13:44

回覆:Nevergiveup888 的帖子

NurseSally 發表於 14-4-4 13:20
第四放陳兆民/全完好?

根據過往記錄, 未見有人第四入陳兆民

聽說雙仁基本指定動作 (1) 林護 (2) 陳兆民

jcctiu  不用聽說,你看派位數字就知大部份BAND 1都是這樣揀.  發表於 14-4-4 17:42

elbar 發表於 14-4-4 14:41
過往推介記錄, 第四未見有人入陳兆民
前年囝朋友男生盡排區內BAND1中學, 結果第6志願入了陳兆民!!!  此情況我都覺得"怪怪地".  
但在葵青區"大抽獎", 我仍堅守穩陣 --- BAND1生, 第3志願已是保險線BAND1C校.  朋友就卻話我太保守!!! 應盡博BAND1B校.
ANYWAY, 見人見志啦!!

黃巴士 發表於 14-4-4 14:54
前年囝朋友男生盡排區內BAND1中學, 結果第6志願入了陳兆民!!!  此情況我都覺得"怪怪地".  
但在葵青區"大抽 ...

有機會有些人當年未知此校升呢英中而少了 BAND 1生選, 所以6志願入了陳兆民,升呢後上年已不復見

除非佢係自行, 叩門 , 甲部 或 荃灣區校網乙部派位入 就例外

elbar 發表於 14-4-4 15:04
有機會有些人當年未知此校升呢英中而少了 BAND 1生選, 所以6志願入了陳兆民,升呢後上年已不復見

除非佢係 ...

我有少少感覺"前年"有些區內小學, BAND1生在大抽獎時是盡填區內BAND1英中, 而沒理會什麼保險線!!

moniquechoy 發表於 14-4-4 14:48

所以依幾年陳校擁入頗多仁立生.  其實BAND1生, 大抽獎填善德第1都大機會.  唔明, 如不是BAND1A生,  為何硬要填聯繫校? 就是因為多了少少的聯繫位及A字"牌頭"???  說多了, 勿見怪!

回覆:黃巴士 的帖子

陳兆民排乙4已冇位!

黃巴士 發表於 14-4-4 15:36
所以依幾年陳校擁入頗多仁立生.  其實BAND1生, 大抽獎填善德第1都大機會.  唔明, 如不是BAND1A生,  為何硬 ...

其實 軒官 -> 皇仁, 庇理羅士, 沙田兩間 呂小 -> 呂中 都可能有類似情況

回覆 黃巴士 的帖子

仁立d學生係咪寅係叻過仁紀,我見林護收多d仁立...

moniquechoy 發表於 14-4-4 14:48

呢個選擇在上個世紀的八十年代絕對贊同!但身為四中的畢業生
在三十年後的今天,特別係對B1頭、中的同學,我就對呢個選擇
甚有保留。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:moniquechoy+發表於+14-4-4+14:48+聽

所以依幾年陳校擁入頗多仁立生.  其實BAND1生, 大抽獎填善德第1都大機會.  唔明, 如不是BAND1A生,  為何硬 ...
有機會去林護冇理由唔去架。

黃巴士  最緊要啱讀啫!! 有能力當然去啦!!  發表於 14-4-4 19:18

回覆 奥脫福 的帖子

一個仁立呀媽話直情揾笨