用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想請問大家係點決定送小朋友去邊間學校就讀? ...
go

想請問大家係點決定送小朋友去邊間學校就讀? [複製鏈接]

大家都係搵AGENT介紹?申請入學,考試全由AGENT安排?有冇人乜都係自己一手一腳搞??
又有冇人小朋友去讀書個大人跟埋過去生活?
放長假先一齊回港?

英國邊個地區治安最好?學校排名又好?
HK學生去考英國中學會唔會好難?

我見英國教育制度同HK好唔同喎...
我見有JM寫
11歲Year 7 (即中一)
12 歲Year 8 (即中二)
13 歲Year 9 (即中三)

但係我仔依家11歲..係HK讀小五咋喎...
咁讀完小六都12歲幾...去到要讀中二??
如果讀YEAR 7咪大人地好多囉??
   7    0    0    0

回覆:月希 的帖子

bigfoothk 發表於 14-4-2 23:20
簡單講你之前問地方己答了,在那區找間中學,只要中學收可丨丨歲Y7,自已攪可,但最好英國有人會好D,怕你 ...
我仔係12歲讀完小六先過去...所以佢咪應該讀YEAR 8?但YEAR係中二?

SCOTLAND...問過佢OXFORD地區治安好D...好學校有Kings College同St Edwards...
想問下依度有經驗既JM意見

回覆:想請問大家係點決定送小朋友去邊間學校就讀

我是一手一脚搞的, 到最後學校 inform 要找地方考 entrance exam 才找 agency.

真實, 你首先要決定一些方向性的大前題 -
(1) 孩子是獨自往英國升學 - - > 寄宿學校
(2) 家長陪讀 --> 除寄宿學校外, 亦可考慮日校, 可能會以生活社區為選校基礎
(3) 孩子是什麼時候出國, Year 7 / Year 9?? --> pre school Vs senior school
(4) 選校是以地區為本, 或是以學校本身特點為要

至於自行申請或經agent 辦理, 則各有優劣。在決定小兒往英國升學時, 朋友建議找agent, 推薦AA, 由於小兒不是就讀傳統名校, 所以AA只引薦一些排名300-400過外的學校, 用很多原因游說我們放棄心儀的學校。因此, 我們找了另一所agent安排, 小兒最後順利考入排名200內的心儀學校。與此同時, 我們亦自行申請了一間排名100以內的歷史老校 (AA曾經說過此校非SPCC, DBS/DGS, La Salle... 的學生一般不會取錄, 只會浪費報名費用和時間), 結果, 小兒幸運地被取錄了。所以, 在交托agent辦理的同時, 亦要時刻提醒自己agent 是運作一門生意, 會傾向捨難取易。

注意: 有些學校如Brighton, Dulwich 是要直接申請而不經agent 代辦的。

skate 發表於 14-4-3 07:59
我是一手一脚搞的, 到最後學校 inform 要找地方考 entrance exam 才找 agency.
咁想請問,你係邊搵學校INFO的?我問SCOTLAND的朋友..佢介紹OXFORD依個社區...
有King's College同St. Edwards 2間好學校..
我可以係邊睇排名?點先知仔仔有冇能力考上呢?

spiderlily 發表於 14-4-3 08:05
真實, 你首先要決定一些方向性的大前題 -
(1) 孩子是獨自往英國升學 - - > 寄宿學校
(2) 家長陪讀 --> 除 ...
3....最大問題...我唔知一係要11歲,一係13歲...我仔係02年12出生的...讀完小六時係12歲幾...APPLY YEAR 7又好似好大個...YEAR 9又未夠年紀...點解冇YEAR 8 APPLY呢?我重以為年年有...又一直未決定到底幾時去...近期老公先話.係去不如早D去...
諗住去陪讀的...朋友係SCOTLAND介紹OXFORD社區,佢話果度治安好,又多好學校...亦介紹左2間中學...

其實有冇可能我全部自己申請?自己同學校傾談成功率會唔會比搵AGENT既高呢?

英國中學year 7 and year 9 是主要收生級別, Year 8 and year 10 也會收插班生

一般來說, 英國學際是age appropriate 的。換句話說, 以你兒子歲數, 2014 年9月, 應讀 year 7, 明年去就考year 8, 2016 入學是考 year 9

個人覺得Oxford, Cambridge, Surrey and Kent 這些地區都不錯。相信還有其他地區, 但我認識不夠

spiderlily 發表於 14-4-3 10:50
英國中學year 7 and year 9 是主要收生級別, Year 8 and year 10 也會收插班生

一般來說, 英國學際是age  ...
哦...即係我仔考YEAR 8係冇問題?其實我都SEND 左訊息問學校...想考YEAR 8要點做..
不過佢地未覆..有D WORRY

spiderlily  Now is Spring term break.  School opens after Easter Holiday.  Don't know school office follows the same.  發表於 14-4-3 11:41

spiderlily 發表於 14-4-3 10:53
個人覺得Oxford, Cambridge, Surrey and Kent 這些地區都不錯。相信還有其他地區, 但我認識不夠 ...
咁又想問..你知果邊邊區易買樓嗎?

spiderlily  haha... ... I don't know bor  發表於 14-4-3 11:41

月希 發表於 14-4-3 09:58
咁想請問,你係邊搵學校INFO的?我問SCOTLAND的朋友..佢介紹OXFORD依個社區...
有King's College同St. Edward ...

你可以參考下以下網站:-

http://www.best-schools.co.uk/best-schools.aspx

http://www.bbc.com/news/education-11950098

http://www.university-list.net/uk/rank/school-100001.html

我自己都唔係搵agent, 自己一手一腳同學校溝通, 再安排考試, 之後再去學校考察.  當然如果用agent會方便好多, 費用亦平好多! 原因係我要自己安排考試, 有d學校會安排係酒店考, 有d學校安排係英國文化協會考, 亦有學校要去指定agent考, 全部都要支付費用; 但如你經agent申請學校, 好多考試費係可以省回.

至於你仔仔有無能力考上, 你先要知道小朋友的成績如何, 英語能力如何; 再入你心議學校網站睇下有無舊考試卷可以參考, 試做下睇下識唔識做, 咁你就會知仔仔的程度. 另如你用agent, 佢地會考下小朋友的能力, 再介紹你佢地覺得合適的學校俾你考慮.

demio 發表於 14-4-3 11:03
你可以參考下以下網站:-

http://www.best-schools.co.uk/best-schools.aspx
咁其實係咪即係如果用AGENT...總體費用會平D呢?搵AGENT APPLY我指定既學校得唔得呢?
通常應該APPLY幾多間學校好呢?

spiderlily  Comparing to the school fees, those amount are peanuts.  發表於 14-4-3 11:42

至於排名, 不同機構有不同準則, 較被公認的是Financial Times and Telegraph.

選校不可以單靠看排名, 個人會顧及其他因素如 size of the school, location, pastoral care, ratio of day pupils and boarders, ECAs... ... 排名只是提供一個範疇。英國私校有2000+, boarding school 亦>600, 否則很難挑選。

英國學校較著重孩子的全面性, you never know unless you take a try.

You need to know what your / your child's aspiration is.  If you target at getting into Oxbridge, you have to choose those academic selective schools.  For me, I would like my kid to engage more in team activities / sports.  Hence, I would take ECAs / ratio and mix of boarders as the primary concerns.

It is hard to say whether the chance would be higher by applying on your own.  The good thing is you can get the 1st hand information from the school directly, not just taking what the agent says.  Applying on your own is not complicated.  You look at the respective school websites and contact the school for admission details.

spiderlily 發表於 14-4-3 11:12
至於排名, 不同機構有不同準則, 較被公認的是Financial Times and Telegraph.

選校不可以單靠看排名, 個 ...

我搵唔返 Financial Times and Telegraph 的 link 呀!

spiderlily 發表於 14-4-3 11:12

選校不可以單靠看排名, 個 ...
我一直懶懶閒...早排先STUDY完HK中學...本來諗住讀完中三先去...
忽然我老公又話想仔仔早D去讀書....我都係依幾日先STUDY緊UK中學...
睇到我頭暈暈...

你咁講...其實我都唔知我仔興趣同專長...更唔知佢想點...SO FAR到依家小五都樣樣差唔多..冇論係學科,音樂,運動...佢係果D,你要求佢咁..佢咪做到你既要求岩岩好既小朋友..唔會做多...又唔會做唔到比你...係美術佢就真係冇心機冇耐性去做...

當然,我想佢入到好既大學...我想我都係先著重學業

如果又自己APPLY又搵AGENT得唔得呢

joewongk  Finally, he choose the school that I approached by myself  發表於 14-4-3 16:07
joewongk  My son is going to UK this September to attend Grade 10 and I also used two agents and I also approached a school by myself. We went to UK this CNY holiday to visit the school that accepted my son.  發表於 14-4-3 16:06

月希 發表於 14-4-3 11:07
咁其實係咪即係如果用AGENT...總體費用會平D呢?搵AGENT APPLY我指定既學校得唔得呢?
通常應該APPLY幾多間學 ...

咁其實係咪即係如果用AGENT...總體費用會平D呢?  --> 可以咁講

搵AGENT APPLY我指定既學校得唔得呢? --> 呢個我唔清楚, 但如果你自己同學校申請而想agent跟進的話, agent係唔會接手, 佢地只會 "租" 場地俾你考試; 但你經佢地申請而又係agent office 考試的話, 就唔駛俾考試費.

通常應該APPLY幾多間學 --> 听呢度的家長講agent通常最多好以考四間

demio 發表於 14-4-3 11:26
咁其實係咪即係如果用AGENT...總體費用會平D呢?  --> 可以咁講

搵AGENT APPLY我指定既學校得唔得呢? -->  ...
咁睇黎搵AGENT好似好D喎...THX...

spiderlily  Comparing to the school fees, those amount are peanuts.  發表於 1 分鐘前

SCHOOL FEES唔係我出嘛
我只係負責事前準備...選校選地區...

我啱啱搵Agent攪掂亞女英國升學,間Agent係同事介紹,首先我電話聯絡左 Agent,佢叫我帶亞女三年成績表,passport,學生相,最好兩夫婦陪小朋友一齊上去,當日個Agent首先安排一個職員同亞女用英文傾計大約10分鐘,然後就見我地,佢當時已經大約知亞女英文水評,我同佢講我嘅要求,其實個個家長都係『Ranking越高越好、學費越平越好,同埋越少中國人越好』,我當時同個Agent講想考同事個女間學校,不過知到佢地full左,個agent都話可以照幫我問間學校仲有無位,我仲問埋如果返香港升大學嘅問題,佢都好清晰老實回答我。同佢見面大約半個鐘,第二日下午已經收到佢Email 8間學校資料比我,D資料包括: 學校地區、宗教、學生人數、寄宿人數,報名費,學費,留位費、GCSE同A-level成績,學校website等,佢比我嘅學校,全部係大約 ranking 100-200,我揀左三間,佢地就安排考試,比左報名費(考試費) 就去agent度考試或者視象見個校長,兩個星期左右亞女考晒三間學校,三個星期左右已經confirm埋學校。全程只係比左報名費(考試費)。

小肥寶寶  請問可否提供英國升學Agent的資料, 十分感謝.  發表於 14-4-3 15:16
lamb2003  Please check pm, thanks!  發表於 14-4-3 13:44
‹ 上一主題|下一主題