用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試老師怎樣知道你考全級第幾?
go

面試老師怎樣知道你考全級第幾? [複製鏈接]

例如皇仁既老師,佢地點知學生誰是全級第幾名呢?因聽聞他們只收全級第一.
   1    0    0    0

王國會長

happyhappy04 發表於 14-4-2 19:58
例如皇仁既老師,佢地點知學生誰是全級第幾名呢?因聽聞他們只收全級第一.

全級第一應有個學業獎

不是只收全級第一,上年收咗我小朋友間小學收2個都唔係第一(成績表有全級排名及每科的全級排名),只計男仔都唔係第一

回覆:面試老師怎樣知道你考全級第幾?

面試學校可向報考學生的學校取全級名次資料的。
我知是因為仔仔學校不會公佈考試名次,但如報考學校有需要,就可去信學校取資料的。

因我仔學校沒有全級及班名次,但全級頭三名有學業獎!不能分清誰是一、二或三名!

penpen 發表於 14-4-2 20:12
不是只收全級第一,上年收咗我小朋友間小學收2個都唔係第一(成績表有全級排名及每科的全級排名),只計男 ...
多謝你解開我的疑團!

瑩瑩老豆 發表於 14-4-2 20:03
全級第一應有個學業獎
但全級二和三都有

happyhappy04 發表於 14-4-2 21:55
因我仔學校沒有全級及班名次,但全級頭三名有學業獎!不能分清誰是一、二或三名! ...
學業獎證書上應有寫是第一定第二定第三的!你們學校的是沒有嗎?
就算沒有都唔緊要,同學可以在申請表上填上,又或可以在portfolio列出。

就算你乜都沒有寫都好,因為學校不是單單要考第一、二、三的同學嘛,有了教局的排名次第,又有同學的校內成績,一比較已知那一個名次較前、那一個較後了。
:verycold: :verycold: :verycold:

appyhappy04 發表於 14-4-2 21:55
因我仔學校沒有全級及班名次,但全級頭三名有學業獎!不能分清誰是一、二或三名! ...
我仔學校全級第一有獎學金,一定知的。

回覆 goodboy1 的帖子

係,只有部份小學考了呈三試之後才去面試。SSGC 直接問嗰 哋Award 係全級或班嘅第幾名。教育局用校内排名和前屆畢業生的成績去定學生的全港排名,美其名係統一,學生家長卻唔知道排名,直資官津又唔係統一通知收取,直情虛偽地搞階級分裂

ohnono 發表於 14-4-2 22:36
學業獎證書上應有寫是第一定第二定第三的!你們學校的是沒有嗎?
就算沒有都唔緊要,同學可以在申請表上填 ...

我仔的学校真的沒有印名次啊!就算我仔有学業獎証書,證書上也只印有"學業獎"三個字,並沒寫清楚第幾名,而證書是分上、下學期及全年幾張派發的。此外,我報的學校都沒有要求寫全級名次,而我又沒特別寫他考第幾,現在我正擔心在沒有名次而只有學業奬的情況下,會否影響老師揀學生的印象呢?請各位賜教!谢谢~!

如果真係前三, 我們學校會在家長日派一張post, 寫晒名字同班級在上面, 影印拎去交即可,
仲有好多方法等中學知道, 如果我嗰小朋友係前三我一定諗盡辦法給中學知道, 其實, 我們在面試時, 老師都會問, 你呢科差咗d哦, 咁今次考成點呀, 於是即刻要show off, 比如話自己已進步, 今次是全班第一, 分數好就講埋分給老師知道, 仲講埋取得呢科進步獎,又講自己應該要點點點加強點點點...( 啊呀, 又離題啦)

回覆 ha8mo 的帖子

呢d都應該只係學校估計

其實,聽校長講,大部份學校會於自行面試前,問教育局取學生呈一呈二的次第來參巧的。至於校內考的名次,可能只有部份會揀學生面試的學校,才較為重視吧。但時到今日,大部份已塵埃落定了。

王國會長

happyhappy04 發表於 14-4-3 08:59
我仔的学校真的沒有印名次啊!就算我仔有学業獎証書,證書上也只印有"學業獎"三個字,並沒寫清楚第幾名,而證 ...

中學會向教局取一份報考學生排名作參考, 就算冇寫校內排名未必有咁大影響, 始終各校水平不同, A校第一水平可能連B校第十名都不如.

ha8mo 發表於 14-4-3 09:47
參考上面的留言,就知難處在於學校不提供排名
如學校有講,一早就填表都填埋啦
...

如果中學需要名次, 家長可以向小學寫信提出申請, 有些學校會配合出封信給你, 大意是全級排幾至到幾咁
呢D都係秘而不宣的, 但家長為咗仔囡就應該咩方法都要TRY
‹ 上一主題|下一主題